Samarbejde mellem studerende og virksomheder bringer stor værdi
Hver onsdag skifter Jonas Poulsen undervisningen på HA-studiet på SDU ud med praktik hos Nic. Christiansen Gruppen i virksomhedens Business Intelligence afdeling. For Jonas Poulsen er det en god mulighed for at afprøve teorierne fra studiet i praksis, og virksomheden får adgang til ny viden og perspektiver udefra.
Det var ikke tilfældigt, at Jonas Poulsen valgte at studere HA – Digitalisering og forretningsudvikling på SDU Business School.
For det første var han på udkig efter en uddannelse med en stærk kobling mellem økonomi og forretningsforståelse. Og det var samtidig et stort plus for ham, at man som studerende bliver tilknyttet en værtsvirksomhed, som man samarbejder med over tre semestre af uddannelsen.
- Samspillet mellem studiet og erhvervslivet er meget givende, fordi jeg får mulighed for at arbejde med det, jeg lærer om i undervisningen, i en praktisk kontekst. Det betyder, at vi studerende får en god indgang til arbejdsmarkedet som en integreret del af vores uddannelse – det er ret unikt, siger Jonas Poulsen.
Teorien er mere håndgribelig
Han er nu godt i gang med et praktikforløb hos bilkoncernen Nic. Christiansen Gruppen, der har hovedsæde i Kolding og aktiviteter i hele Norden og Baltikum. Her er han tilknyttet virksomhedens Business Intelligence enhed, der står for at distribuere og formidle data til hele forretningen.
- Det er spændende at få mulighed for at afprøve teorierne i praksis, og jeg synes, at teorierne bliver mere håndgribelige, når du har et indgående kendskab til en virksomhed og kan se eller spørge ind til, hvordan de griber forskellige opgaver og udfordringer an, siger Jonas Poulsen.
”Jeg er ikke i tvivl om, at den viden og de færdigheder, som jeg kommer til at tilegne mig under mit praktikforløb hos Nic. Christiansen Gruppen, vil gavne mig enormt meget i mit fremtidige arbejdsliv
Under sit praktikforløb har Jonas Poulsen bl.a. hjulpet med at lave analyser af virksomhedens data og rapportering som led i en større optimering af virksomhedens processer. Han har også udarbejdet et årshjul over afdelingens tilbagevendende aktiviteter og er også ved at dykke ned i de forskellige systemer og databaser inden for business intelligence.
Rykker sig fagligt og personligt
- Det er ofte ret komplekse systemer, så det er en udviklingsproces, hvor jeg hele tiden får mulighed for at bygge mere og mere på. Det fungerer rigtig godt, og jeg kan allerede nu mærke, at jeg fagligt har fået et stærkt indblik i, hvordan man arbejder med data og statistik i en stor forretning, fortæller Jonas Poulsen og tilføjer:
- Jeg er ikke i tvivl om, at den viden og de færdigheder, som jeg kommer til at tilegne mig under mit praktikforløb hos Nic. Christiansen Gruppen, vil gavne mig enormt meget i mit fremtidige arbejdsliv.
Derudover har Jonas Poulsen også rykket sig på det personlige plan under praktikforløbet:
- Det har også udviklet mig personligt, at jeg har fået mere og mere ansvar og arbejder selvstændigt med opgaverne. Og så giver det selvfølgelig blod på tanden, når jeg oplever, at jeg lykkes med opgaverne, lyder det fra ham.
Begejstring hos virksomheden
Begejstringen for samarbejdet er også stor set fra den anden side af bordet. Faktisk er Jonas Poulsens kontaktperson hos Nic. Christiansen Gruppen, Jonas Lehrskov, selv tidligere studerende på SDU.
Som studerende var han i praktik hos Business Kolding, inden han på 5. semester blev ansat som studentermedhjælper hos Nic. Christiansen Gruppen, hvor han i dag er Business Intelligence Developer.
Jonas Lehrskov ved derfor, hvor meget han selv udviklede sig under samarbejdet med værtsvirksomheden, så ideen om, at Nic. Christiansen Gruppen skulle være værtsvirksomhed for en studerende, stammer fra hans egne erfaringer.
”Både de studerende og virksomheden kan lære rigtig meget af samarbejdet. Som studerende får du mulighed for at bryde ud af de vante rammer på studiet, og du får syn for sagen i forhold til, hvordan teorierne og litteraturen kan omsættes i praksis
En gevinst for begge parter
- Jeg er af den overbevisning, at både de studerende og virksomheden kan lære rigtig meget af samarbejdet. Som studerende får du mulighed for at bryde ud af de vante rammer på studiet, og du får syn for sagen i forhold til, hvordan teorierne og litteraturen kan omsættes i praksis, siger Jonas Lehrskov og fortsætter:
- Omvendt kan det i de daglige rutiner og aktiviteter i en virksomhed nogle gange være svært at hæve sig op i helikopteren og stille nogle af de lidt åbenlyse spørgsmål som ’hvorfor gør I det her?’ eller ’har I overvejet, at man kunne gøre det det på en smartere måde?’. Og her oplever jeg, at vi som virksomhed kan få rigtig meget ud af mødet med de studerende.
Jonas Poulsen og andre studerende kommer med den nyeste viden fra universitetet, og det er, ifølge Jonas Lehrskov, med til at spille virksomheden god:
- Jonas og jeg går en gang imellem en tur eller tager en kop kaffe, hvor vi får snakket og sørger for, at Jonas’ viden og teoretiske indsigt bliver bragt i spil. Det gør, at vi får nogle andre perspektiver og ideer i puljen, end vi ellers havde fået. Jonas bidrager med rigtig meget, er klar på nye udfordringer, og vi er glade for at have ham med på holdet, lyder det fra Jonas Lehrskov.
Bare spring ud i det
For Jonas Poulsen er det endnu lidt for tidligt at sige, hvad fremtiden efter studiet vil bringe.
- Lige nu har jeg fokus på at færdiggøre min bachelor, og så er det min plan at fortsætte på cand.merc. i Styring og ledelse på SDU. Både HA- og cand.merc.-uddannelsen giver en bred vifte af jobmuligheder, og den erfaring og de færdigheder, som jeg udvikler inden for business intelligence hos Nic. Christiansen Gruppen er selvfølgelig et plus at have på mit CV, fordi jeg er overbevist om, at data kun kommer til at få endnu større betydning fremover i forretningslivet, siger Jonas Poulsen.
Både han og Jonas Lehrskov har da også et godt råd til andre, når det gælder samarbejdet mellem studerende og virksomheder:
- Bare gør det og spring ud i det! Det er givende for begge parter, og I vil ikke fortryde det.
HA – Digitalisering og forretningsudvikling
Uddannelsen har fokus på digitaliseringens muligheder i tæt samspil mellem teori og praksis. Som studerende bliver man nemlig tilknyttet en værtsvirksomhed fra 2.-5. semester og opnår indsigt i branchen, kompetencer og erfaring, som er et stort plus efter endt uddannelse. Uddannelsen udbydes i Kolding.