Min forskning: En ph.d. fortæller
Ivalu Katajavaara Seidler
Projektet afdækker risikofaktorerne, de beskyttende faktorer og risikomønstrerne for selvmord i Grønland, som de sidste 60 år har haft en meget høj selvmordsrate
Hvad er titlen på din afhandling?
"Risikofaktorer, beskyttende faktorer og risikomønstre for selvmord i Grønland – En systematisk tilgang baseret på registre og eksisterende viden"
På hvilket institut og/eller i hvilken forskningsenhed har du skrevet din ph.d.?
Statens Institut for Folkesundhed, Center for Folkesundhed i Grønland
Hvem var din hovedvejleder?
Christina Viskum Lytken Larsen
Hvilket spørgsmål ville du besvare med din afhandling?
Jeg ønskede at afdække risikofaktorer, beskyttende faktorer og risikomønstre for selvmord i Grønland, som de sidste 60 år har haft en meget høj selvmordsrate.
Hvad fandt du ud af?
Resultaterne fra afhandlingen har vist kompleksiteten af risikofaktorer og beskyttende faktorer for selvmord blandt grønlandske Inuit, og der er en klar kobling til konsekvenserne af kolonihistorien og de postkoloniale moderniseringsprocesser af samfundet. Selvmordsrisiko er blandt andet forbundet med socioøkonomisk status og adgang til ressourcer og bedre levevilkår. Belastende opvækstvilkår er også betydelige risikofaktorer, og alkohol spiller her en rolle for forekomsten af disse så vel som at alkoholpåvirkning kan være en udløsende faktor ved et selvmord, særlig i kombination med vold eller en interpersonel krise. Den høje forekomst af risikofaktorer i det grønlandske samfund er en del af forklaringen på de høje rater, og mange risikofaktorer synes at have ophobet sig blandt individer der er døde af selvmord. At tackle social og geografisk ulighed er vigtigt, og fremtidig forskning og forebyggelse bør fokusere på at fremme beskyttende faktorer såsom kulturelle styrker og trivsel i lokalsamfundet.
Hvordan gjorde du det?
Afhandlingen er baseret på en litteraturgennemgang af tidligere forskning i selvmord i Grønland, og ved hjælp af to registerstudier. Det ene studie undersøgte tidstrends i selvmord i forhold til alder, fødselsårgang, kalenderperiode, køn, geografisk placering og selvmordsmetode. Det andet undersøgte hvad det betød at miste en forælder eller søskende til selvmord for eget selvmord senere i livet.
Hvordan kan din forskning bruges?
Forskningen er allerede blevet en del af den seneste selvmordsforebyggelsesstrategi i Grønland. Jeg har også brugt meget tid på at formidle resultaterne til beslutningstagere, fagfolk og ikke mindst befolkningen som er påvirket af de mange tab. Resultaterne leder til nye projekter og tilgange, hvor vi især vil arbejde videre med at identificere og promovere beskyttende faktorer der fremmer trivsel og kan forebygge selvmord. Her er vi særligt optaget af betydningen af kultur, som vi ved kan promovere mental sundhed og på samme tid virke som en buffer mod risikofaktorer.
Hvornår forsvarer/forsvarede du din afhandling?
Den 6. september 2024 på SIF.