Skip to main content

Min forskning: En ph.d. fortæller

Karin Due Bruun

Projektet undersøger den diagnostiske træfsikkerhed af nye diagnosekriterier for fibromyalgi i en population af kroniske smertepatienter, der er henvist til specialiseret smertebehandling, samt om lav dosis naltrexone (LDN) er mere effektivt end placebo til behandling af smerter hos kvinder med fibromyalgi.

Titel:

Titlen på afhandlingen er "Fibromyalgia og Low Dose Naltrexone (Fibromyalgi og lav dosis naltrexone)". 

Forskningsenhed:

Klinisk institut, SDU og Smertecenter Syd, Anæstesiologisk afdeling, OUH.

Hovedvejleder:

Min hovedvejleder er Professor Palle Toft fra anæstesiologisk afdeling på Odense Universitetshospital.

Hvilket spørgsmål ville jeg besvare med min afhandling:

Der var 2 hovedformål med PhD projektet:

1. At undersøge den diagnostiske træfsikkerhed af nye diagnose kriterier for fibromyalgi i en population af kroniske smertepatienter henvist til specialiseret smertebehandling.

2. At undersøge om lav dosis naltrexone (LDN) er mere effektivt end placebo til behandling af smerter hos kvinder med fibromyalgi

Hvad fandt jeg ud af?

Vi fandt ud af at den diagnostiske træfsikkerhed af de nye diagnose kriterier var tilstrækkelig god til at de kan bruges til at identificere fibromyalgi blandt patienter der henvises til behandling på smertecenter.

Vi kunne til gengæld ikke vise at LDN generelt var mere effektivt end placebo til behandling af smerter hos kvinder med fibromyalgi. Vores resultater viste dog en tendens imod at nogen kvinder med fibromyalgi måske kan have glæde af behandlingen, baseret på antallet af smerte respondenter. Der er brug for flere studier der undersøger dette nærmere, før man kan sige noget endeligt om LDN har en plads i behandlingen af fibromyalgi i fremtiden. 

Metode:

Vores diagnose studie blev udført i samarbejde mellem Smertecentrene i Odense og Middelfart.
I løbet 2 år undersøgte vi 215 ny henviste patienter for fibromyalgi baseret på en klinisk vurdering foretaget af erfarne smertespecialister. Alle deltagerne udfyldte et spørgeskema hvorfra det kunne vurderes om de opfyldte de nye diagnose kriterier. Ved at sammenholde den kliniske diagnose med resultatet af spørgeskemaet, kunne vi beregne træfsikkerheden.

For at undersøge effekten af LDN som er en helt ny behandling, startede vi med at udføre et dosis studie, hvor vi indsamlede viden om hvilken test dosis der ville være relevant at sammenligne med placebo.

Efterfølgende udførte vi et klassisk lodtrækningsforsøg hvor 99 deltagere (kvinder med fibromyalgi) trak lod om de skulle modtage behandling med LDN 6 mg eller placebo medicin i 12 uger. Lodtrækningsstudiet blev udført efter de højeste standarder, hvor man bl.a. sikrede sig at både deltagere og forskere var blindede i forhold til behandlingen.

Hvordan kan min forskning bruges:

Fibromyalgi bliver ofte ikke opdaget i tide og en manglende diagnose kan gøre at disse patienter ikke får tilbudt de anbefalede behandlingsmuligheder.

Det at få en diagnose kan også i sig selv have en positiv virkning, idet usikkerhed om diagnose kan opleves belastende. En korrekt diagnose vil kunne mindske bekymringer, forhindre unødvendige undersøgelser og støtte bedre egenomsorg.

Mange af de behandlinger som i dag anbefales til behandling af fibromyalgi virker desværre kun hos en mindre del af patienterne. Derfor leder man inden for den specialiserede smertebehandling konstant efter nye behandlingsmuligheder. I Danmark begyndte man at bruge LDN på de fleste smertecentrene for omkring 10 år siden, på trods af der kun var 2 små studier som havde vist lovende resultater. Evidensen har derfor ikke været tilstrækkelig. Derfor var det vigtigt at udføre et nyt større studie med robuste forskningsmetoder, for at bibringe mere evidens for behandlingen.

Mød forskeren

Karin Due Bruun er tilknyttet Klinisk institut, SDU og Smertecenter Syd, Anæstesiologisk afdeling, OUH

Kontakt

Vil du vide mere?

Læs mere om forskningen fra Klinisk Institut.

Læs mere

Hvornår forsvarer/forsvarede du din afhandling?

D. 26. april 20214 kl. 15.00. Det foregår i klinikbygningen på OUH, i Emil Aarestrup auditoriet.

Kommende ph.d.-forsvar

Redaktionen afsluttet: 24.06.2024