Skip to main content

Min forskning: En ph.d. fortæller

Marie Bendix Simonsen

Projektet undersøger studier bag mineralindhold i berigningsprodukter, mineralstatus hos tidligt fødte børn efter brug af forskellige berigningsprodukter, samt sikkerheden og effekten af håndudmalkning af modermælk før fødslen.

Hvad er titlen på din afhandling?

"Mother’s Own Milk and Fortification for Very Preterm Infants" 

På hvilket institut og/eller i hvilken forskningsenhed har du skrevet din ph.d.?

Klinisk Institut & Hans Christian Andersens Børne- og Unge Hospital, OUH

Hvem var din hovedvejleder?

Professor Gitte Zachariassen

Hvilket spørgsmål ville du besvare med din afhandling?

Børn, der fødes før termin, har høje ernæringsmæssige behov og umodne tarme. Modermælk indeholder bioaktive celler, der modner tarm og hjerne samt beskytter mod infektioner. Produktionen af modermælk er forsinket hos kvinder, der føder tidligt, og derfor bruges mælk en donor. Desværre mangler donormælken mange af modermælkens fordele og gennemgår varmebehandling, der ødelægger de vigtige bioaktive celler. Hverken modermælk eller donormælk indeholder nok næring. Derfor tilsættes berigningsprodukter, men vi ved ikke, hvordan vi skal understøtte de tidligt fødte børns høje mineralbehov.

I projektet ønskede vi at afdække, hvilke typer studier der ligger til grund for mineralindholdet i berigningsprodukter, samt at undersøge mineralstatus hos tidligt fødte børn, der havde fået to forskellige slags berigningsprodukter. Derudover ønskede vi at undersøge, om håndudmalkning af modermælk før fødslen var sikkert og om det kunne øge chancerne for, at flere tidligt fødte børn kunne få deres mors egen mælk.

Hvad fandt du ud af?

Der mangler videnskabelige studier, der understøtter, hvad det optimale mineralindhold i berigningsprodukter er, og der er stor forskel på, hvordan mineralstatus undersøges. Uanset hvilket berigningsprodukt der tilføjes til modermælken, er der stadig behov for ekstra mineraltilskud, især for visse undergrupper af præmature børn. Vi fandt ud af at håndudmalkning af modermælk før termin er sikkert for raske gravide kvinder og at kvinderne samlede i gennemsnit 52mL op inden fødslen. Håndudmalkning inden fødslen kan muligvis gøre modermælk tilgængelig straks efter for tidlig fødsel, hvis det også viser sig sikkert for gravide kvinder med høj risiko for tidlig fødsel.

Hvordan gjorde du det?

I det første studie brugte vi data fra et stort klinisk forsøg, hvor tidligt fødte børn havde fået to forskellige berigningsprodukter. Der undersøgte og sammenlignede vi børnenes blodprøver, hvor meget ekstra mineraltilskud de havde haft behov for i hver gruppe, samt om vi kunne identificere nogle grupper med høj risiko for at mangle mineraler. I det andet studie gennemsøgte vi systematisk de store medicinske databaser efter studier, der undersøgte, hvad mineralindholdet i berigningsprodukter til præmature børn skal være. Ud af over 8000 studier fandt vi kun 12 studier på berigningsprodukter, der afrapporterede mineralstatus. I det tredje og sidste studie deltog 60 sunde og raske kvinder i et lodtrækningsforsøg, hvor de blev tilfældigt fordelt til enten en gruppe, der skulle håndudmalke modermælk fra uge 34 af graviditeten, eller en kontrolgruppe, der ikke skulle håndudmalke. Begge grupper fik en times ammekonsultation hos en erfaren jordemoder og fulgte i øvrigt den almindelige fødselsforberedelse. Vi fulgte kvinderne fra uge 34 og frem til 8 uger efter fødslen.

Hvordan kan din forskning bruges?

Studierne om mineraler har øget den kliniske opmærksomhed på, at selv med mineraler i berigningsprodukterne er der stadig en gruppe børn, der får for lidt mineraler. Disse børn er i risiko for knogleskørhed og i værste fald knoglebrud. Studiet om håndudmalkning er det første i verden til at undersøge denne procedure så tidligt i tredje trimester, fordi der har været usikkerhed om, hvorvidt det kunne sætte en fødsel i gang før tid. Vores resultater viser, at det er sikkert, og det vil danne grundlag for, at vi kan undersøge, om kvinder, der står i truende tidlig fødsel, kan begynde at opsamle mælk til deres børn allerede inden fødslen. Modermælken er mere end bare ernæring, og det er vigtigt, at de tidligt fødte børn får de bedste ernæringsmæssige betingelser for at vokse og udvikle sig.

Mød forskeren

Marie Bendix Simonsen er tilknyttet Klinisk Institut SDU og Forskningsenhed for Pædiatri (Odense)

Kontakt

Vil du vide mere?

Læs mere om forskningen fra Klinisk Institut

Læs mere

Hvornår forsvarer/forsvarede du din afhandling?

30. august 2024 kl. 13-15, mødelokale Dialogen Nyt SUND, SDU

Kommende ph.d.-forsvar

Redaktionen afsluttet: 19.08.2024