Min forskning: En ph.d. fortæller
Mohammad Talal Elhakim
Projektet er en validering af kunstig intelligens til opsporing af brystkræft i dansk mammografiscreening
Hvad er titlen på din afhandling?
Large-scale validation of artificial intelligence for breast cancer detection in Danish mammography screening
Dansk oversættelse: Storstilet validering af kunstig intelligens til opsporing af brystkræft i dansk mammografiscreening
På hvilket institut og/eller i hvilken forskningsenhed har du skrevet din ph.d.?
Klinisk Institut, Syddansk Universitet - ved Radiologisk Forsknings- og Innovationsenhed (UNIFY)
Hvem var din hovedvejleder?
Benjamin S. B. Rasmussen, lektor, ph.d. og afdelingslæge ved Radiologisk Afdeling på OUH samt forskningsleder ved CAI-X.
Hvilket spørgsmål ville du besvare med din afhandling?
Kan en kunstig intelligens (AI) algoritme detektere kræft på røntgenbilleder i brystkræftscreening (mammografi) med tilstrækkelig god træfsikkerhed i forhold til specialiserede læger i billeddiagnostik af brystet (mammaradiologer)?
Hvad fandt du ud af?
Afhængigt af den valgte tærskelværdi for AI-algoritmen og den valgte placering for implementering i mammografiscreening, fx ved helt at erstatte en af de to mammaradiologer til at analysere mammografibillederne, kunne to forskellige kommercielle AI-løsning præstere næsten eller helt på niveau med den mindst erfarne mammaradiolog.
Hvordan gjorde du det?
Vi foretog et stort retrospektivt valideringsstudie med brug af historisk data bestående af 272.008 på hinanden følgende mammografiundersøgelser indsamlet fra Region Syddanmark fra 2014 - 2018. AI-løsningerne blev vurderet både som en selvstændig læser og i et AI-integreret screeningsscenarie, hvor AI blev simuleret som erstatning for én af de to mammaradiologer eller som et triageringsværktøj, som erstattede begge mammaradiologer for lav-risiko og høj-risiko undersøgelser.
Hvordan kan din forskning bruges?
En AI-løsning vil kunne bruges som en selvstændig gransker af mammografiscreeningsbilleder uden at kompromittere den diagnostiske kvalitet. Dette kan potentielt set medføre betydelig aflastning af mammaradiologer og frigørelse af sparsomme lægeressourcer til andre vigtige sundhedsopgaver,