Skip to main content
DA / EN
Nyhed

Udsigt til 20 nye studiepladser på medicinuddannelsen i Esbjerg

Som et led i det nye landdistriktsudspil ønsker regeringen at tildele Syddansk Universitet SDU yderligere 20 studiepladser på kandidatuddannelsen i medicin. Det vil betyde, at der fremadrettet forventes at blive uddannet 50 nye læger om året på medicinuddannelsen i Esbjerg i stedet for 30. Udvidelsen er et vigtigt skridt i bestræbelserne på at styrke det nære sundhedsvæsen og sikre en bedre geografisk fordeling af læger i hele landet.

Økonomiminister, Stephanie Lose, har netop annonceret, at regeringen ønsker at udvide kandidatuddannelsen i medicin i Esbjerg med yderligere 20 studiepladser fra næste sommer med henblik på at styrke det nære sundhedsvæsen og sikre en bedre balance mellem land og by. 

Kandidatuddannelsen i medicin åbnede i 2022 med oprindeligt 30 studiepladser og har allerede udmærket sig via et innovativt stamafdelingskoncept, fokus på compassion og nye teknologiske hjælpemidler.

Konstitueret administrerende sygehusdirektør og lægelig direktør ved Esbjerg og Grindsted Sygehus og bestyrelsesmedlem i Education Esbjerg, Anna-Marie Bloch Münster, ser de ekstra studiepladser som en oplagt mulighed for at udvide det populære stamafdelingskoncept yderligere:

"Det har været en meget positiv oplevelse at skabe en kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg, og med de ekstra 20 pladser kan vi nu styrke og udvide stamafdelingskonceptet, hvor de studerende tilknyttes faste afdelinger på sygehuset under deres uddannelse. Konceptet har været en stor succes, og vi ser frem til at kunne tilbyde denne model til flere studerende”, siger hun og fortsætter:

“Samtidig er det en kæmpe anerkendelse af det hårde arbejde, som er blevet leveret de seneste år ud fra vores ambition om at skabe de bedste rammer for vores kandidatstuderende. Beslutningen har samtidig stor betydning for sygehusets udvikling. Vi er utrolig stolte af, at vi har løftet opgaven som universitetssygehus med så stor en succes, at vi nu står over for en udvidelse. Vi har lagt rigtig mange kræfter i at bygge en attraktiv kandidatuddannelse op, så det glæder os, at vi nu kan se ind i en udvidelse af antallet af studiepladser. Det er en stor dag”, afslutter Anna-Marie Bloch Münster.

Mere end en oprustning af medicinuddannelsen i Esbjerg

Rektor ved SDU, Jens Ringsmose, er både stolt og tilfreds med udsigten til at kunne uddanne flere kompetente læger:

"På SDU stræber vi hver dag efter at skabe den højeste kvalitet inden for forskning og uddannelser. Det gør vi, fordi det skaber værdi for og med samfundet – og fordi det er selve universitetets kerneopgave. Medicinuddannelsen i Esbjerg har vist sig at være en succes og understreger SDU’s regionale forankring i Region Syddanmark. Det er en glæde, at denne forankring nu styrkes yderligere med meldingen om, at SDU kommer til at uddanne endnu flere kompetente læger i Esbjerg," siger SDU’s rektor, Jens Ringsmose.

Lokal forankring og flere læger i Sydjylland

Lone Saaby, direktør i Education Esbjerg, fremhæver, at tildelingen af de ekstra studiepladser er et skridt i den rigtige retning, men at der stadig er behov for yderligere udvidelser:

”Det er fantastisk, at vi nu får 20 ekstra pladser på kandidatuddannelsen i Esbjerg. Dette er et vigtigt skridt mod at imødekomme det store behov for læger i hele Sydvestjylland, men det vil også få positiv betydning for studiemiljøet i Esbjerg – ikke mindst med uddannelsens store fokus på trivsel og praksisnærhed. Der er fortsat behov for at udvide uddannelsen. Vi arbejder derfor hårdt på at etablere en bacheloruddannelse i medicin, så Esbjerg kan blive et fuldt udbygget uddannelsescenter for læger i det Sydvestjyske. Der ligger kæmpe gevinster og venter, hvis vi tør investere i uddannelser uden for de store studiebyer. ”

Jesper Frost Rasmussen, borgmester (V) i Esbjerg Kommune, hilser udvidelsen velkommen og ser den som et nødvendigt tiltag for at imødegå udfordringerne med lægemangel i det sydjyske område:

"Det er positivt, at landdistriktsudspillet betoner vigtigheden af at gøre op med den helt grundlæggende udfordring; at mange praktiserende læger foretrækker at bo og arbejde der, hvor de uddanner sig. En fremtidig organisering af sundhedsvæsnet skal derfor understøttes af, at der åbnes flere uddannelsespladser uden for de store studiebyer. For vi har brug for, at alle borgere, uanset hvor de bor, kan tilbydes den nødvendige behandling."

Redaktionen afsluttet: 21.08.2024