Forskning
Gigtlægernes nyeste kollega hedder Arthur
Selvom Arthur i sidste uge tog hovedindgangen som alle andre på sin første arbejdsdag, er Arthur ikke en helt almindelig medarbejder. Han er nemlig en robot. Men hvad laver en robot mon på et gigthospital?
ARTHUR er en robot, som kan ultralydsscanne hænderne på patienter med leddegigt. Når ARTHUR har lavet scanningen, laver han en rapport til gigtlægerne – reumatologerne. Rapporten bliver til ved hjælp af kunstig intelligens (Artificial intelligens, AI). ARTHUR er i stand til at beskrive scanningerne af hånden i forlængelse af selve scanningen.
Med robotten ARTHUR vil forskerne fra Syddansk Universitet og Dansk Gigthospital, Center for Viden om Gigt undersøge styrker og svagheder ved at bruge kunstig intelligens til at vurdere, om der er aktivitet - altså opblussen - i patienternes leddegigt.
- I første omgang vil vi lære ARTHUR at kende. Vi starter derfor et kvalitetssikringsprojekt op. Her vil vi over de næste måneder kortlægge forventninger til og oplevelser med at bruge ARTHUR, fortæller Oliver Hendricks, forskningsleder og professor ved Dansk Gigthospital, Center for Viden om Gigt.
Med kvalitetssikringsprojektet bliver personalet på Dansk Gigthospital oplært i at bruge ARTHUR.
ARTHUR
Navnet er ARTHUR. Første del af navnet kommer af arthritis, det engelske ord for gigt. U og R kommer af Ultralyd og Robot.
Projektet er støttet af Fabrikant Mads Clausens Fond og ROPCA.
Om ROPCA
ROPCA startede som et projekt under Mærsk McKinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet. ROPCA har specialiseret sig i udvikling af robotter til scanning og vurdering af scanningsbilleder ved patienter med leddegigt.
Du kan læse mere om, hvordan ARTHUR fungerer her: Ultralydsrobot til gigtpatienter
Hurtigere hjælp til patienterne
Reumatologerne står hurtigt med den relevante information, når de har en robotscanner lige ved hånden og en AI-genereret rapport. På den måde kan de nemmere vurdere, om der er aktivitet i sygdommen, og om der derfor skal justeres i behandlingen.
- Det er vigtigt, at patienter har mulighed for tæt opfølgning af sygdomsaktiviteten, specielt når de oplever opblussen af deres kroniske gigtsygdom. Det giver mulighed for hurtigt at iværksætte ændringer og vurdere behovet for yderligere konsultationer ved en reumatolog, fortæller Dorota Paulina Küttel, postdoc ved Institut for Regional Sundhedsforskning, Dansk Gigthospital og Sygehus Sønderjylland.
Hun fortsætter:
- Den lægeundersøgelse af led, vi anvender i den daglige kliniske praksis, er ikke tilstrækkeligt følsom til at kunne vise resterende gigtaktivitet. Vi ved for eksempel, at selvom man klinisk vurderer, at der ikke er sygdomsaktivitet i led, kan der af og til ses en del betændelse, når man bruger mere følsomme undersøgelsesmetoder som for eksempel ultralydsskanning til at undersøge leddene. Det er det, ARTHUR kan bidrage med.
Hvorfor er det vigtigt at komme hurtigt i behandling for leddegigt?
Leddegigt er en betændelsesreaktion i leddene. Denne betændelsesreaktion kaldes inflammation.
Leddegigt giver betændelse i leddene, som hæver, bliver varme og gør ondt. Omkring 50.000 mennesker i Danmark har leddegigt.
Leddegigt er en kronisk sygdom, men ved at komme i hurtig og effektiv behandling, kan man forsinke eller standse sygdommen.
Med robotten ARTHUR forventer forskere fra Syddansk Universitet, at de på sigt vil kunne diagnosticere og overvåge og dermed behandle leddegigt hurtigere og mere effektivt end hidtil. Det kan betyde en bedre behandling og smertelindring for patienterne
Mød forskeren
Oliver Hendricks er professor og forskningsleder ved IRS Dansk Gigthospital, Center for Viden om Gigt. Center for Viden om Gigt arbejder med at omsætte dansk og international forskning til brugbar viden for mennesker med gigt, men også med at sikre større viden om gigt blandt de sundhedsprofessionelle.
Mød forskeren
Postdoc Dorota Paulina Küttel er tilknyttet IRS Sygehus Sønderjylland og IRS Dansk Gigthospital, Center for Viden om Gigt.