Skip to main content
Bevilling

Forskning skal afdække luftforureningens indflydelse på fertiliteten

Professor Rune Lindahl-Jacobsen undersøger sammenhængen mellem luftforurening og fertilitet med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond

Af Marianne Lie Becker, , 29-10-2024

Luftforurening fra fossile brændstoffer påvirker vores helbred på flere måder, og nu vil forskere i et nyt forskningsprojekt undersøge, om det også kan være en medvirkende årsag til faldende fertilitet.

Projektet, ledet af professor Rune Lindahl-Jacobsen fra Institut for Sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet, har modtaget 3,15 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til at belyse, hvordan forurening kan påvirke kommende generationers evne til at få børn.

-Vi ser i stigende grad, at især mænd oplever fertilitetsproblemer, og vi ønsker at afdække, om forureningen spiller en direkte rolle i denne udvikling, siger Rune Lindahl-Jacobsen .

-I et andet studie kan vi se en sammenhæng mellem mødre med lungekræft og deres drengebørns reproduktive sundhed, her har vi fået idéen til at se på luftforurening.

Miljøets rolle i kønsudvikling

Luftforureningen indeholder stoffer, som er fremmede for den menneskelige organisme og potentielt kan påvirke kønsudviklingen allerede i fosterstadiet. Rune Lindahl-Jacobsen vil i det kommende projekt stille skarpt på, om forureningen kan føre til helbredsmæssige konsekvenser for drengefostre.

-Der er efterhånden belæg for, at påvirkningen af miljøfremmede stoffer kan føre til misdannelser af kønsdelene, testikelkræft og nedsat sædkvalitet som igen kan gøre det sværere at får børn. I dette studie undersøges hvordan fordelingen af luftforurening i Danmark påvirker gravide således, at deres sønner forekomst af misdannelser af kønsdelene og testikelkræft og det gennemsnitlige antal børn de får, ændres.

Udvikling af ny forskningsmetode

Projektet har til formål at udvikle en statistisk metode, der gør det muligt at adskille luftforureningens effekt fra andre risikofaktorer som rygning og alkoholforbrug under graviditeten.

-Metoden kan hjælpe os med at afgøre, om luftforureningen er den egentlige årsag til de observerede fertilitetsproblemer, forklarer Rune Lindahl-Jacobsen.

Han vil blandt andet analysere data om gravides eksponering for luftforurening og deres sønners helbred for at forstå sammenhængen mellem miljøet og den menneskelige fertilitet .

Luftforurening er siden 1979 er blevet målt i Danmark på gadeniveau og derved kan forskerne bestemme, hvor meget mødrene er blevet eksponeret under graviditeten og samtidig tage højde for andre faktorer under graviditeten som spiller ind, såsom livsstilsfaktorer.

-Vi har brug for en større forståelse af, hvordan miljøet påvirker vores sundhed allerede inden vi er født, siger Rune Lindahl-Jacobsen.
-Forhåbningen er, at dette projekt kan give os ny viden, som kan være med til at forbedre fertiliteten i samfundet i fremtiden.

Studiet udføres i samarbejde med forskerkolleger fra Institut for Sundhedstjenesteforskning samt Aarhus Universitet og Københavns Universitet: Jacob v. B. HjelmborgCecilia Ramlau-HansenTorben SigsgaardNiels Erik SkakkebækAriana Znaor,  og Pernille Jul Clemmensen

Læs mere om projektet her

Mød forskeren

Rune Lindahl-Jacobsen er professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, tilknyttet forskningsenhederne Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi (EBB) og CPoP

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 29.10.2024