Vigtige samtaler baner vej for nye samarbejder
Inspirationsdag på SDU om at mindske ulighed i sundhed var en stor succes
Målet var at skabe en inspirerende dag, der samlede eksperter, forskere, beslutningstagere og repræsentanter fra både det private og den offentlige sektor, og ikke mindst ældreminister, Mette Kierkgaard.
Det lykkedes til fulde, da U300 på Syddansk Universitet torsdag 29. august var fyldt til arrangementet, der bød på spændende oplæg og diskussioner om, hvordan nye samarbejder og konkrete initiativer kan bidrage til at mindske ulighed i sundhed.
Fokus på nye partnerskaber
Arrangementet blev åbnet af moderator Astrid Læssø, som i dialog med Jens Ringsmose, rektor på SDU, Ole Skøtt, dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, og Bjarne Dahler-Eriksen, lægefaglig direktør på OUH, satte scenen for dagens tema: at minimere ulighed i sundhed gennem samarbejde på tværs af sektorer.
Ole Skøtt fremhævede betydningen af at arbejde interdisciplinært og nytænkende for at skabe værdi for og med samfundet.
Han udtalte: -Vi glæder os til at folde vores forskningsstrategi ud sammen med vores samarbejdspartnere for at sikre en sundere fremtid for alle.
Inspirerende oplæg og dialoger
Programmet bød på en række oplæg, hvor blandt andre professor Anna Paldam Folker fra Statens Institut for Folkesundhed og Jasper Schipperijn fra Institut for Idræt og Biomekanik talte om forebyggelse, borgerinvolvering og byplanlægning som centrale redskaber til at bekæmpe ulighed i sundhed.
Derudover delte Maja Thiele sine erfaringer fra klinisk forskning om patientinddragelse som en nødvendig del af sundhedsløsninger.
Efter oplæggene var der mulighed for at deltage i et samtalegalleri, hvor deltagere kunne diskutere konkrete projekter inden for emner som patientinddragelse, civilsamfundsinddragelse og digitale løsninger.
Ministeren på besøg
På en dag, hvor en ministerrokade fyldte mediernes overskrifter, fandt ældreminister Mette Kierkgaard tid til at besøge inspirationsdagen og fortalte om sit og regeringens syn på og planer for at mindske ulighed i sundhed.
- Jeg tror i virkeligheden, at vi mangler en del viden i forskning indenfor det her felt.
- Der er en masse ulighed, når vi blandt andet møder systemer, der ikke taler sammen. Det er udslagsgivende - især i den ældre gruppe af danskere.
Ministeren sluttede af med at understrege, at der skal gøres noget, så initiativerne bliver konkrete handlinger. Hun ser især frem til, at evaluere på området i nogle praksisnære ’loops’, så man vurderer mere løbende – med alle de relevante parter involveret.
Vejen frem: Fra dialog til handling
Inspirationsdagen afsluttedes med en samtale om fondes og private foreningers rolle i at mindske ulighed i sundhed, med bidrag fra repræsentanter fra Novo Nordisk Fonden, TrygFonden og Center for Sundt Liv og Trivsel.
Uffe Holmskov, prodekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, rundede dagen af med at takke alle deltagere og understregede vigtigheden af fortsat samarbejde og konkrete handlinger.
Dagen var et centralt skridt mod at bygge nye relationer og partnerskaber, der skal munde ud i konkrete projekter og initiativer i efteråret 2024.
Dagens fire overskrifter:
- Forebyggelse og borgerinvolvering
- Patientinddragelse og fælles beslutningstagning
- Tværsektorielt samarbejde og civilsamfundsinddragelse
- Digitale og teknologiske løsninger