Skip to main content
DA / EN
Sådan!

Sådan! Skab et internationalt netværk med et udlandsophold

Et udlandsophold kan være svært at planlægge, når man har tre børn og en klinisk baggrund, som kræver tilstedeværelse ved patienterne – men det kan lade sig gøre.

Af Nana Olejank Hansen, , 26-09-2024

Malene Roland Pedersen er lektor og forskningsleder ved Institut for Regional Sundhedsforskning, og hun har nu to gange været afsted på udveksling.

- Jeg har været på udlandsophold to gange med en Erasmus-bevilling. Første gang i Irland og her anden gang på Malta. Jeg er meget bevidst om, hvad jeg vil med mine ophold, forklarer Malene Roland Pedersen, der har en baggrund som radiograf.

- Derfor har det været meget strategisk valgt, at det netop blev University College Cork og Malta Universitet. Begge steder er kendt for deres forskning i netop radiografi, og begge steder har erfaring med EU-ansøgninger.

Skab mere af det, du gerne vil

Udlandsopholdene har givet Malene Roland Pedersen det miljøskifte, som er så væsentligt, når man laver fondsansøgninger.

Miljøskifte

International mobilitet og erfaring er et vigtigt element for en forskningskarriere.

  1. Forbedring af karrieremuligheder: Mange af de førende forskningsinstitutioner og finansieringsorganer værdsætter international erfaring, fordi det viser en forskers evne til at trives i forskellige miljøer. Det gør også forskere mere konkurrencedygtige i forhold til globale bevillinger, stipendier og stillinger.
  2. Udvidelse af forskningsperspektiver: Det beriger en forskers perspektiv at opleve forskellige akademiske kulturer, metoder og tankeskoler. Samarbejde med internationale eksperter kan introducere nye måder at tænke på, innovative tilgange og teknikker, som måske ikke er udbredt i hjemlandet.
  3. Opbygning af et globalt netværk: Deltagelse i internationale samarbejder fremmer udviklingen af et globalt netværk af kolleger, mentorer og potentielle samarbejdspartnere. Disse relationer kan føre til medforfatterskab, fælles projekter og fremtidige finansieringsmuligheder. Det styrker forskerens profil og udvider rækkevidden af deres arbejde.

- Jeg har fokus på at styrke min internationale forskerprofil. Dels fordi jeg gerne vil øge mine muligheder for funding, men også fordi jeg har en målsætning om at komme i bestyrelsen i det europæiske radiografråd - European Federation for Radiographer Societies -, hvor jeg i dag allerede sidder i Educational management board. Jeg kan ikke rejse afsted et halvt år, men jeg kan sagtens komme afsted i en uge, forklarer Malene Roland Pedersen og uddyber:

- Jeg skal skabe mere af det, jeg gerne vil have – i dette tilfælde internationalt netværk. Over 40 % af mine artikler er med internationale forskere, men jeg har også brug for at kunne dokumentere miljøskiftet.

Det gør noget at møde op fysisk

Det kan godt være lidt udfordrende at nå destinationerne uden for højsæsoner, men det giver til gengæld tid og overskud, når man kommer uden for ferie og eksamensperioden.

- Jeg var en uge på Malta tilbage i maj måned 2024, fordi University of Malta har kandidatuddannelse i Radiografi, og derudover har de en meget høj forskningsanerkendelse inden for EU. De har desuden stor erfaring med EU-ansøgninger, og jeg var heldig at være der, netop som der kom et nyt EU Call. Vi snakkede det derfor igennem, og jeg endte med at blive inviteret med som medansøger til en ansøgning, som netop er blevet afsendt her ultimo september, forklarer Malene Roland Pedersen.

- Det gør noget at møde op fysisk og få netværket. Det er så værdifuldt at give noget af sin tid til andre. Det her er min tredje EU-ansøgning, og det giver en masse god erfaring. Jeg håber, at tredje gang er lykkens gang.

Malene fremhæver også at SUND Forskerstøtte har været til stor hjælp til alle tre EU-ansøgninger og som sparringspartner karrieremæssigt.

SUND Forskerstøtte

Syddansk Forskerstøtte tilbyder forskere støtte fra den første projektidé til den endelige indsendelse. De dækker ansatte og forskere ved Syddansk Universitet og Region Syddanmark.

Læs mere

Ud over faglige muligheder i form af en tilknytning som adjungeret associated professor ved University College Cork og et samarbejde om en EU-ansøgning, tager Malene ledererfaring med hjem.

-Irland og Malta har et højere uddannelsesniveau af radiografer, fordi de har kandidatuddannelser målrettet radiografer, og det er derfor ofte dem, som løber med fundingen. Men jeg lærer også meget af dem ved at være en del af dagligdagen; Hvordan ser forskningsledelse ud, hvordan strukturerer de undervisningen, og hvordan griber de udfordringer an, som vi også selv ind imellem støder på.

Muligheder ved kortere ophold

-Når det er et forholdsvis kort ophold, og det ikke er et klinisk forløb, så giver det mindre arbejde i form af ansøgninger til for eksempel visum. Men tiden er værdifuld. Det giver et stort afkast, når man viser, at man har lyst til at bruge tiden hos internationale kollegaer, forklarer Malene Roland Pedersen.

Erasmus-bevillingen er ikke så stor, men som Malene Roland Pedersen siger, så er det et godt sted at starte – og så kan man jo eventuelt selv betale et par ekstra overnatninger.

Gode råd fra Malene Roland Pedersen

  • Vær bevidst om, hvad du gerne vil, og brug tid på at undersøge, hvordan du kan nå dit mål.
  • Byd dig til. Gør det tydeligt, hvad du kan bidrage med.
  • Sig højt, hvad du søger. Jeg ville gerne være med i en EU-ansøgning, og fordi jeg turde sige det højt, så var det naturligt at inddrage mig, da muligheden opstod.
  • Find de mennesker, som kan gøre noget for din karriere – og som kan og vil bruge tiden på dig
Mød forskeren

Malene Roland Pedersen er lektor og forskningsleder ved Forskningsenhed for Røntgen i Vejle og Institut for Regional Sundhedsforskning. Hun er uddannet radiograf, har en kandidat i folkesundhedsvidenskab og en ph.d. Malene har altid været bevidst om, at hun ville gerne ville arbejde med forskning. Hun synes, det er givende at være med til at gøre en forskel for patienterne, og synes godt om både underviser- og vejlederrollen. Malenes primære fokusområde er cancer billeddiagnostik. Aktuelt er hun i gang med en Master i ledelse, samt aktiv i EU-projektet JAPreventNCP.

Kontakt

Erasmus Staff Mobility

Erasmus+ staff mobility er en del af Erasmus+ udvekslingsprogrammet indenfor Europa.

Læs mere om mulighederne her

Redaktionen afsluttet: 26.09.2024