Skip to main content

Den grå revolution stilller nye krav til ældre og samfundet

Debat om den nye ældrerolle gik i mange retninger, men én ting kunne panelet blive enige om: Alderdommen skal tages alvorligt. Når et debatarrangement om gamle mennesker trækker fuldt hus, og når forskere indenfor alle fagfelter beskæftiger sig med alderdom, er det fordi, alderdom er det nye sort.

 

Eller måske nærmere det nye grå, for det er det grå guld, der fylder stolerækkerne til aftenens debat. Og det grå guld, som sundhedsvæsenet skal ruste sig til at tage imod i stigende mængder.

Trine Gregorius styrede tropperne, der bestod af hospitalsdirektør Peder Jest, professor Kaare Christensen og professor Peter Simonsen i ekspertpanelet og kultur- og kirkeminister Marianne Jelved, forfatter og kunstner Jacob Holdt, tidligere minister Arne Rolighed og direktør for Velux Fonden Ane Hendriksen i debatpanelet. 

"Hospitalerne er ikke indrettet til ældre. De er indrettet til trafikuheld og Kennedy-patienter, dem der får en kugle i hovedet. Og det er de færreste. Vi må ændre fokus, så vi kan behandle de mange ældre rigtigt,” sparkede Peder Jest, direktør på OUH, debatten i gang med.

Kaare Christensen fortsatte indenfor emnet med en anekdote om de lægestuderende, han underviser. ”Det første, jeg spørger dem om, er, om de kan lide gamle damer. For som læger er det gamle damer, man møder som patienter, ikke mænd og da slet ikke unge mænd.” Og som han fortalte, er de gamle damer endda sikkert pensionerede gymnasielærere, som har brugt flere uger på at forberede deres lægebesøg. De har udskrifter fra internettet med til lægen og kommer mest af alt for at få ordineret den medicin, som de har googlet sig frem til, at de skal have.

Tæppet til premieren på den nye ældrerolle er for længst gået op, men samfundet har ikke helt indrettet sig efter den endnu.

Højdepunkter fra debatten:

Marianne Jelved efterlyste konkrete huskeregler, som ældre kan bruge til at tjekke helbredet, inden de går til lægen. Og hyldede tanken om, at ældre skal være noget for børn, fordi det giver så meget godt tilbage Ane Hendriksen opfordrede til et mere positivt syn på alderdommen og til at nyde livet. Jacob Holdt havde fokus på de ældre som en gruppe, der skal tage mere ansvar og ikke bare læne sig tilbage og være gamle. Peter Simonsen ser den grå revolution i litteraturen, hvor afviklingsromanen er den nye udviklingsroman og ældre ses som mennesker og ikke bare gamle.

”Vi hører stadig udtrykket ældrebyrde, men det burde hedde ældrestyrke. For vi er en kæmpe gruppe af mennesker, som har nydt godt af 1980’ernes pensionsreform og har penge på kontoen og overskud i livet,” påpegede Arne Rolighed. ”Min egen organisation har lige skiftet navn fra Danske Pensionister til Danske Seniorer, for ”pensionist” og ”gammel” og ”ældre” er ord med en negativ klang, og det kan den nye seniorgeneration ikke identificere sig med.” 

Redaktionen afsluttet: 26.06.2014