Skip to main content

Knæoperationer hjælper ikke

Gevinsten ved operation for knæsmerter hos midaldrende og ældre er ubetydelig. Og kirurgi kan endda være direkte skadelig, viser forskning fra Institut for Idræt og Biomekanik.

Mange specialister både i Danmark og internationalt sværger til kikkertoperationer hos patienter med vedvarende knæsmerter.
Men ny forskning fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet publiceret i British Medical Journal viser, at de udbredte kikkertoperationer ved knæsmerter eller skader på menisken hos midaldrende og ældre slet ikke nytter. Og i nogle tilfælde ligefrem gør skade.

”Vi har gennemgået resultaterne af 18 studier om fordele og ulemper ved kikkertoperationer i knæene sammenlignet med andre behandlinger, for eksempel træning og placebokirurgi, hvor kirurgerne lader som om de opererer, men blot kigger ind i knæet og efterlader et ar,” fortæller Jonas Thorlund Bloch, ph.d. og lektor på Institut for Idræt og Biomekanik, der er hovedforfatter på studiet.
”Bortset fra en kortvarig positiv virkning på smerter, ser vi stort set ingen effekt af operationerne hos midaldrende og ældre patienter. Og effekten er markant mindre end ved målrettet træning.”

Jonas Bloch Thorlund peger på, at midaldrende og ældre kun sjældent har akutte skader i knæet, men derimod lider af ’degenerativ menisk’, der er et forstadie til artrose (slidgigt).
”Disse patientgrupper vil have større gavn af træning, som til forskel fra operationerne kan øge funktionen i knæene og gøre en fysisk forskel,” siger han.

Voldsom stigning i antallet af operationer

En tidligere undersøgelse fra Syddansk Universitet viste, at 17.368 patienter i 2011 fik en kikkertoperation for skader på menisken, hvilket er en fordobling i forhold til 2000. I 2013 lå tallet også på omkring 17.000.
I USA gennemføres hvert år over 700.000 knæoperationer, i Storbritannien over 150.000.

Blandt de mulige bivirkninger ved operationerne er blodpropper og infektioner. De er sjældne, men alvorlige og bør føre til, at operationerne afskaffes, mener professor Andy Carr fra Oxford University i lederen i British Medical Journal.
”Det er svært at støtte og retfærdiggøre en procedure med dette potentiale for seriøse skader, selvom de er sjældne, når patienterne ikke har mere nytte af det end placebo.”

Læs artiklen i British Mediacl Journal her: http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.h2747

Læs lederen om emnet her: http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.h2983

Redaktionen afsluttet: 17.06.2015