Studerende skaber sikker pilledosering til ældre
To haller var fyldt med de ingeniørstuderendes innovative løsningsforslag, da der den 13. december blev afholdt udstilling og finale for årets Experts in Teams-projekter.
En batterioplader til droner, komfort til de busrejsende, en miljøvenlig og effektiv radrenser til landbruget eller automatisk medicindosering til ældre. Det – og meget mere – var resultatet af de ingeniørstuderendes samarbejde på tværs af studieretninger i årets Experts in Teams-projekter.
Dommerne, der kom fra erhvervslivet, roste de studerende for innovative og gennemtænkte løsninger – og flotte præsentationer.
Og vinderholdet blev…
Armene fløj op, efterfulgt af et højt ”yes”, da spændingen blev udløst, og gruppen kaldet Auxilium blev kåret for den allerbedste løsning.
”Auxilium løser et stort samfundsmæssigt problem på en smart og billig måde. Samtidig formår de at kombinere høj- og lavteknologi, så løsningen passer til målgruppens behov,” lød det fra Henrik Brændstrup, IDEA House, da han præsenterede vinderholdet.
Sikker medicindosering til ældre
Gruppen bag Auxilium har udviklet en maskine, der kan dosere borgernes medicin – så den ældre får den rette mængde på det rette tidspunkt. Når medicindosen er udløst, sendes informationen til en server, så hjemmehjælperen, sygeplejersken eller familien fx kan se om morgenens piller er taget.
”Vi har fokuseret på tre ting: Borgeren skulle have den rigtige medicin, føle sig tryg og leve et selvstændigt liv derhjemme. Derfor har vi fx lavet en flytbar maskine med et håndtag, da det skal være nemt. Målgruppen, som er ældre mennesker, er ikke fortrolige med elektroniske produkter,” sagde Shahin Mamoí og hans medstuderende, Maria Munch, supplerede:
”Det har været spændende at arbejde med et velfærdsteknologisk projekt, fordi det berører os alle. Vi har bl.a. talt med en fra kommunen, som var ret interesseret i vores løsning, der jo også sparer sundhedspersonalet for en masse pille-optælling.”
Erhvervslivet står klar
Experts in Teams-projekterne tog udgangspunkt i erhvervslivets konkrete problemstillinger. Flere af grupperne havde valgt at arbejde med udvikling af ubemandede luftfaretøjer (droner) til civilt brug. Her benyttede de teknologier fra forskellige områder til at finde nye muligheder for at anvende dronerne fx til landbruget. Andre grupper havde fokuseret på at løse eksisterende problemer såsom batteriopladning.
En af de deltagende erhvervsrepræsentanter var henrykt for de studerendes ideer:
”Jeg har fået utrolig mange input til løsninger af de problemstillinger, jeg arbejder med til hverdag. De studerende har haft et andet perspektiv, som har sat tanker i gang. Vi har tænkt os at arbejde videre med mindst fire af de præsenterede projekter,” siger Michael Messerschmidt, marketingsmanager hos Sky Watch, dansk producent af droner.
På billedet ses vinderholdet (Auxilium): Maria Munch, Gabriela Simões, Shahin Mamoí, Kim Lindberg Schwaner og Carina Hultman Meilvang.
Se flere billeder på Facebook.
For mere information kontakt
Adjunkt Charlotte Pedersen, Institut for Teknologi og Innovation, SDU, tlf. 6550 7513
Adjunkt Søren Wiatr Borg, Institut for Teknologi og Innovation, SDU, tlf. 6550 7369
Om Experts In Teams
Cirka 225 ingeniørstuderende deltager og melder sig ind på de 6 fiktive virksomheder, som hver især har nogle rigtige virksomheder som samarbejdspartnere. Projektet forløber et semester, hvor de ingeniørstuderende arbejder sammen på tværs af studieretninger.
Projektet er et samarbejde mellem SDU og IDEA House.