Gulerødder forebygger udviklingen af tarmkræft
Stoffer fra gulerødder reducerer forstadier til kræft med helt op til 83 procent. Det opsigtvækkende resultat er forskere fra SDU og OUH kommet frem til i rotteforsøg. Forskerne arbejder nu på at få resultatet afprøvet på mennesker.
Af Birgitte Dalgaard bird@tek.sdu.dk, 25. marts 2017
Kræft i tyk- og endetarm er en af de hyppigste kræftformer i Danmark med cirka 5.000 nye tilfælde om året, men nu viser et nyt forskningsforsøg, at gulerødder effektivt forebygger udbredelsen af tarmkræft hos rotter.
- Resultaterne er overraskende entydige. De viser, at forsvarsstofferne falcarinol og falcarindiol, som findes i gulerødder er i stand til at reducere antallet af svulster i rotternes tarme med helt op til 83 procent. Vores forsøg viser også, at en sådan effekt kan opnås ved daglig indtagelse af 3-4 gulerødder, forklarer postdoc Morten Kobæk-Larsen fra Klinisk Institut, SDU og Odense Universitetshospital.
Det er første gang, at det er bevist, at falcarinol og falcarindiol forebygger kræft i pattedyr, og resultaterne er nu blevet offentliggjort i det ansete engelske tidsskrift Food & Function.
Gulerods-smoothie
Professor Lars Porskjær Christensen fra SDU Biotechnology er henrykt over, at der nu ligger bevis for, at gulerødder er effektive til at forebygge tarmkræft hos rotter. I over 10 år har han haft det på fornemmelsen, men manglet beviset.
- Vi har siden 2003 haft resultater fra laboratorieforsøg på menneskeceller og dyr, der klart har indikeret, at stofferne falcarinol og falcarindiol kan forebygge udviklingen af kræft, og det er derfor opløftende endelig at få det bekræftet, siger Lars Porskjær Christensen.
De virksomme stoffer falcarinol og falcarindiol findes også i andre beslægtede grøntsager og urter som knoldselleri, bladselleri, persille og pastinak, men også i velkendte medicinplanter som ginsengrødder.
- Resultaterne giver også helt nye perspektiver i vores produktion af grøntsager. Dyrker vi for eksempel de rigtige sorter af gulerødder? Hvilke sorter af gulerødder har den højeste koncentration af falcarinol og falcarindiol. Derudover kan man også begynde at tænke på at fremstille fødevareprodukter, som juice eller smoothies med et naturligt højt indhold af falcarinol og falcarindiol, siger Lars Porskjær Christensen.
Fra rotter til mennesker
Forskerne bag studiet tror på, at resultaterne kan overføres til mennesker. Næste skridt bliver derfor, at demonstrere effekten i mennesker, hvilket vil være banebrydende i forebyggelsen af den udbredte kræftform.
- Resultaterne fra dyreforsøget er så overbevisende, at vi nu er klar til at teste stofferne i mennesker i form af gulerødder eller gulerodsprodukter, siger professor i mave-tarm-kirurgi på OUH, Gunnar Baatrup.
Gunnar Baatrup er samtidig leder af en forskningsgruppe på OUH, der arbejder med forebyggelse af tarmkræft, og han vil nu arbejde på, at få et klinisk forsøg i gang, hvor hans patienter skal spise gulerødder.
Men før de fremtidige kliniske forsøg på mennesker startes op, så håber forskerne fra OUH og SDU at kunne vise hvilken virkningsmekanisme, der ligger bag forsvarsstoffernes evne til at forebygge tarmkræft.
- Vi har overbevisende resultater på, at stofferne falcarinol og falcarindiol er effektive i forebyggelsen af tarmkræft, men vi mangler viden om, hvilke mekanismer, som gør, at stofferne er virksomme mod kræft, siger Morten Kobæk-Larsen.