Skip to main content
DA / EN

Er fucoidan det nye vidundermiddel?

Flere studier viser, at et stof, som blandt andet findes i brunalger, modvirker rynker og endda kræft. Og måske er stoffet hemmeligheden bag japanerne aldersrekord. Forskere har modtaget 17 millioner kroner til at undersøge fucoidan.

Af Birgitte Dalgaard, bird@tek.sdu.dk
 
Nogle gange er det fejl, som får forskningen til at lykkes. En forsker skulle tilsætte et stof til et forskningsforsøg. Ved en fejl tilførte hun fucoidan.
 
Fejlen blev til et gennembrud. Det viste sig, at netop molekylet fucoidan, som findes i brunalger, så ud til at stoppe udviklingen af aldersrelateret maculadegeneration (AMD). AMD er den mest hyppige årsag til blindhed blandt ældre.
 
- Det er den opdagelse, som ligger til grund for vores forskningsprojekt. Vi går nu videre og undersøger fucoidans evne til at helbrede AMD og stoppe andre aldringstegn, så som rynker. Men vi undersøger også, om fucoidan kan få knogler til at hele hurtigere, siger professor Xavier Fretté fra SDU Chemical Engineering.
 
Fucoidan er et molekyle, som findes i nogle brunalger. Blandt andet findes det i de mest udbredte tangplanter omkring de danske kyster.
Projektet FucoSan - Sundhed fra havet er et samarbejde mellem forskere og virksomheder fra Danmark og Tyskland, og projektet har modtaget 17 millioner kroner fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, som støtter samarbejde på tværs af EU’s landegrænser.

 

Anvendes i Japan

Forskningen i fucoidans evne til at bremse en række af kroppens degenereringer har taget fart i de senere år. Den japanske øgruppe Okinawa er kendt for at have den højeste koncentration af mennesker, som runder 100 år. Samtidig er kosten rig på fucoidan fra wakame-tang.

Det har fået forskerne til at interessere sig for fucoidan, og de senere år er der flere forskningsresultater, som viser, at stoffet ud over anti-aging-effekter også har en positiv effekt på flere typer af kræft. Fucoidan fremstilles i dag industrielt i Japan og anvendes som tilsætningsstof til fødevarer, juicer og kosmetik.
 
Men man behøver ikke at rejse til Japan for at få fat på fucoidan. Forskerne skal ud og høste brunalger, som har en høj koncentration af fucoidan, forskellige steder i Østersøen.

Detektivarbejde i Østersøen

Professor Xavier Fretté, som har en ph.d. i marinkemi og marinfarmakognosi skal i gang med et større detektivarbejde. Han skal finde ud af, hvor de alger med den højeste koncentration af fucoidan gror, og hvornår det er bedst at høste algerne.
 
-  Virkningen af fucoidan varierer meget i forhold til, hvor algen vokser geografisk, og hvornår på sæsonen den bliver høstet. Virkningen af fucoidan afhænger også af udvindingsmetoden. Derfor skal vi have mange forskellige prøver gennem laboratoriet for at finde frem til, hvor vi finder de bedste brunalger og hvornår på året, de skal høstes, og hvordan det skal behandles, fortæller Xavier Fretté og fortsætter:
 
- Når fucoidan skal bruges i medicinske og kosmetiske produkter som anti-aging cremer er det vigtigt, at vi har styr på, hvor meget virksomt fucoidan der er i produkterne. Derfor er det meget vigtigt, at vi finder en måde at håndtere koncentrationen og den kemiske sammensætning af det virksomme stof.

 

Fakta

  • Projektet er et samarbejde mellem danske og tyske forskere og virksomheder
  • Professorerne i ortopædkirurgi Søren Overgaard og Ming Ding fra OUH/SDU vil undersøge hvordan fucoidan kan anvendes til stimulering af cellevækst ved knogleheling
  • Projektnavn: FucoSan – Sundhed fra havet
  • Tildelt Interreg-tilskud: 2.225.179 Euro
  • Leadpartner: Universitätsklinikum Schleswig-Holstein – Campus Kiel
  • Projektpartnere fra Tyskland: Christian-Albrecht-Universität zu Kiel,
    Coastal Research & Management oHG, OceanBasis GmbH og
    GEOMAR Helmholtz Zentrum für Ozeanforschung
  • Projektpartnere fra Danmark: DTU, SDU og OUH.
 
 
 
Mød forskeren

Xavier Fretté er professor på Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi. Han forsker i forædling af animalske og vegetabilske råvarer til fødevarer, foder og lægemidler.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 27.06.2018