Skip to main content

Faglærte Mikkel passede perfekt på ingeniørhylden

Folk med erhvervsuddannelse klarer sig fremragende på ingeniørstudierne i Sønderborg. Mikkel Bjerg Mogensen, som har en baggrund som elektronikfagtekniker er én af dem. Et halvt år efter at have afsluttet elektronikfagtekniker-uddannelsen med et 12-tal til svendeprøven, søgte han ind på et 1-årigt, målrettet kursus for at få adgang til at læse til ingeniør på lige fod med unge, der har en gymnasial uddannelse i bagagen. Det har han ikke fortrudt.

En manglende gymnasial uddannelse er ikke en forhindring i forhold til at blive uddannet som ingeniør. Er man faglært kan man via et 1-årigt, målrettet kursus få adgang til at læse til ingeniør på lige fod med andre. 

Èn af dem, som har valgt at tage denne vej, er Mikkel Bjerg Mogensen, der har en baggrund som elektronikfagtekniker. 

- Da jeg var lærling i virksomheden MacArtney, arbejdede jeg tæt sammen med ingeniører, og fandt ud af, at jeg brænder for at udvikle ting. 

Mikkel Bjerg Mogensen søgte derfor ind på adgangskurset til ingeniøruddannelserne i Sønderborg. Kurset er en fleksibel og hurtig vej til ingeniøruddannelserne for dem, som har en faglig baggrund, anden praktisk erfaring eller mangler ét eller flere fag eller højere niveauer i sin gymnasiale eksamen for at opfylde adgangskravene til diplom- eller civilingeniøruddannelserne.

- Jeg var selvfølgelig nervøs over at skulle tilbage til skolebænken, men frygten blev hurtigt gjort til skamme. Jeg kan sagtens være med. Jeg tror, det har noget at gøre med, at jeg har taget et aktivt valg. Efter beslutningen var truffet, så var jeg voldsomt motiveret, så jeg har været ret determineret i forhold til min uddannelse, fortæller Mikkel Bjerg Mogensen.
-

Faglærte klarer sig godt

Og Mikkel Bjerg Mogensen er ikke noget særtilfælde, fortæller uddannelseslederen for electronics-studerende i Sønderborg, Jakob Kjelstrup-Hansen. Han oplever det som symptomatisk for de faglærte, der kommer ind på ingeniørstudierne via adgangskurset til ingeniøruddannelserne i Sønderborg.

- De klarer sig rigtig godt. De falder sjældent fra, og det er samtidig også vores oplevelse, at de klarer sig godt i forhold til både karakterer og til at gennemføre studiet på normeret tid, fortæller Jakob Kjelstrup-Hansen. 

Han fortæller videre, at uddannelsens opbygning med fokus på semesterprojekter og hands-on undervisning, hvor de studerende får mulighed for at omsætte deres tilegnede viden til praktik, i nogle tilfælde tilgodeser de unge med en baggrund som faglært. I laboratorierne og i værkstederne kan de ofte trække på deres erfaring fra tidligere job. 

Vil fortsætte med en masteruddannelse

I dag er Mikkel Bjerg Mogensen i gang med sin bachelor i Electronics. Han har desuden et studejob, hvor han ikke blot underviser 1. semester-studerende indenfor praktisk elektronik. Med sin baggrund som elektronikfagtekniker har han en masse erfaring som han kan øse ud af på det område; derfor hjælper han også forskeren Morten Sørensen med at udvikle en nærfeltscanner. 

Efter at han har afsluttet sin bachelor, er det planen at tage en master på SDU i Sønderborg. Det går altså godt for Mikkel Bjerg Mogensen, som har fundet sin rette hylde. 

- Én af de bedste ting ved min ingeniøruddannelse er, at vi får omsat den teori, vi lærer, til noget konkret og praktisk i værkstedet.  
Den unge ingeniørstuderende fremhæver endvidere det internationale miljø på campus i Sønderborg og gruppearbejde som andre store plusser. 

- Mit hold er en blanding af unge fra hele verden. Vi er kun omkring 20 i klassen, men det er et kæmpe plus, for så har vi mulighed for at få meget hjælp fra underviserne. Vi arbejder også på tværs af uddannelserne, hvilket er fedt, for så kan vi udnytte vores forskellige kompetencer, fortæller Mikkel Bjerg Mogensen.

Faktaboks

Adgangskursus er en fleksibel og hurtig vej til ingeniøruddannelserne. 

• Til dig, der har et par års praktisk erhvervserfaring eller en faglig uddannelse efter 10. klasse. Du skal tage hele adgangskurset. 

• Til dig, der har gennemført en gymnasial eksamen eller har en videregående teknikeruddannelse, KVU eller lignende, men mangler nogle fag eller niveauer for at opfylde adgangskravene til ingeniøruddannelserne. Du skal supplere i enkelte fag over enten et halvt år eller et år. 

På adgangskurset undervises i Matematik A, Fysik B, Kemi C, Engelsk C, Engelsk B og Dansk A. 

Adgangskursus tages på blot et år på SDU i Sønderborg. Der er studiestart hvert år i starten af august. Ansøgningsfristen er 1. juli samme år. Der tages imod optagelsesansøgninger frem til studiestart.  Hvis ikke alle ansøgere, der opfylder optagelsesbetingelserne, kan optages, gælder ”først til mølle”- princippet.

Studiestart: 08.08.2022
Ansøgningsfrist: 1. juli 2022 (der tages dog også mod ansøgninger efter ansøgningsfristens udløb)
Redaktionen afsluttet: 10.03.2022