Målinger af industrielle komponenter for LODAM
Ved et samarbejde med SDU og Mads Clausen Instituttet kan du få adgang til teknologisk udstyr i verdensklasse og på den måde opnå et forspring i forhold til udvikling af banebrydende teknologi. LODAM, der fremstiller højteknologiske produkter inden for køl, varme og ventilation, er én af de virksomheder, som har draget nytte af dette, da de fik sat elektroniske komponenter under lup.
LODAM er en stor spiller på det globale marked for intelligent elektronik inden for ventilation, varme, air condition og kølesystemer. Virksomheden har igennem mange år succesfuldt arbejdet sammen med SDU i forbindelse med uddannelse og forskning, hvilket både er kommet LODAM og SDU til gode.
Da LODAM tidligere i år modtog en sending elektroniske komponenter med fejl fra en underleverandør, så rettede mistanken sig straks mod små tinfibre som årsag til problemet. Et fænomen, som kaldes opbygning af tin whiskers.
Tin whiskers kan opstå på metaloverflader i forbindelse med mekanisk, varmerelateret eller elektrisk stress. I sådanne tilfælde kan ultratynde fibre af metal vokse ud fra overfladen og i visse tilfælde skabe kortslutninger. Fænomenet har blandt andet været skyld i fejl i atomkraftværker, pacemakere og satellitter.
For at få bekræftet mistanken, sendte virksomheden en prøve til Mads Clausen Instituttet på SDU, for på den måde at få visualiseret fibrene og derved få bekræftet problemets rod. En SEM/EDX-undersøgelse afslørede, at LODAMs ingeniører havde fuldstændigt ret i deres antagelse. De eksemplariske billeder kan du se her:
På billedet: Skannende elektronmikroskopi af et fibernetværk på overfladen af en prøve (A). Forstørrelse af det sted, hvor fibrene dannes, der indikerer at fibrene dannes fra det underliggende lag (B). EDX-element mapping af en fiber på en overflade (C) og dets relevante spektrum (D).
Resultatet af SEM-billeddiagnosticeringen afslørede et komplekst netværk af fibre på overfladen af prøverne. Fibrene dannes af det underliggende tin og bryder igennem kobberoverfladen, hvor det kan forårsage kortslutninger i elektroniske kredsløb. EDX-analysen gjorde det klart, at fibrene – helt som ventet – næsten udelukkende bestod af tin med kun ganske få spor af kobber.
Selvom billeddiagnosticeringen i høj grad blot bekræftede, hvad LODAMs ingeniører forventede, så tillægger B.Sc.E.E. Senior Hardware Engineer, Jørgen Rasmussen, det alligevel en stor værdi.
- Det er altid rart at få andre øjne på en sag.
Jørgen Rasmussen, som arbejder i sektionen Motor Control, fortæller, at LODAM i det nye år skal i gang med en række forsøg, hvor virksomheden afprøver nye belægninger i forbindelse med de omtalte komponenter.
(Topgrafik: ESA, CC BY-SA 3.0-igo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63792222)