15.000 elever sundere efter fodboldforløb
Kun 41 procent af børn i alderen 11-13 år bevæger sig nok, og en usund og inaktiv barndom kan få massive konsekvenser. Fodboldkonceptet ‘11 for Health’ giver bevægelse, fitness, trivsel og læring - og nu har hele 15.000 elever været i gang.
Sundheden blandt danske børn er udfordret: Et stigende antal børn er inaktive, og mindst hver tiende 5.-klasseselev er overvægtig. Dårlig sundhed og en passiv hverdag foran skærmen eller i sofaen kan eksempelvis føre til hjerte-kar-sygdomme, type 2-sukkersyge og dårligere livskvalitet.
Men en aktiv hverdag kan hjælpe børnene til et sundere liv. Det fortæller Peter Krustrup, professor i Sport og Sundhed på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet:
- Vi ved, at mere bevægelse giver sundere børn, både fysisk og mentalt. Fodbold er her et godt bud: Det er intens, varieret motion med både konditions-, udholdenheds- og styrketræning. Derudover giver det vigtige sociale relationer med holdkammeraterne, siger han.
15.000 elever har allerede spillet fodbold for sundheden
15.000 elever er i løbet af de sidste tre skoleår blevet undervist i Dansk Boldspil-Union og Syddansk Universitets skoleforløb ‘11 for Health’, som er støttet af Nordea-fonden. I forløbet spillede eleverne i 4., 5. og 6. klasse fodbold to gange ugentligt i 11 uger. Målet er at nå op på i alt 30.000 elever inden udgangen af 2020.
Men spillet med bolden er noget andet end det, mange kender fra skolegården, hvor det ofte er de dygtigste, som deltager og får succes. Det fortæller lærer Berit Jakobsen fra Gadstrup Skole:
- Nu har jeg været lærer i 20 år, og jeg har ikke før oplevet et forløb, som i dén grad også får fat i de elever, som aldrig før har rørt en bold. Vi spiller på små baner i små hold. Der er meget boldberøring, meget aktivitet - og så kan man ikke stå og gemme sig, fortæller Berit Jakobsen.
Fodbold batter for børns sundhed
Berit Jakobsens elever har sammen med de øvrige ‘11 for Health’- skoler fået testet deres sundhed. Og resultaterne udebliver ikke:
- Det har vist sig, at eleverne efter ‘11 for Health’ er kommet i bedre form og har fået lavere fedtprocent og blodtryk. Men det viser sig faktisk også, at de får bedre trivsel, bedre koncentrationsevne og øget sundhedsviden, slutter Peter Krustrup.
På Gadstrup Skole har man også oplevet fine resultater: De to klasser har tilsammen fået over 40 kilo ekstra muskelmasse, og fedtprocenten er reduceret med knap tre procent.
‘11 for Health’ er udviklet i et samarbejde mellem Syddansk Universitet og DBU med støtte fra Nordea-fonden.
Mere info
Læs om '11 for Health' hos DBU
Find videnskabelig dokumentation her:
Ørntoft et al. 2016
Fuller et al. 2016
Lind et al. 2018
Skoradal et al. 2018