Skip to main content
DA / EN

Mini seminar om talentudvikling inden for eliteidræt

Mini seminar om talentudvikling inden for eliteidræt - med fokus på: tidspunkt for specialisering, programmer for karrierestøtte og udvikling af kropsbevidsthed. Seminaret afholdes onsdag d. 05.02. kl. 16.00 – 19.30 på Syddansk Universitet, Campusvej i Odense, Lab for Leg og Innovation, bygning 39.

Tilmelding sendes via mail til: lbolwig@health.sdu.dk. Eventuelle spørgsmål til sravn@health.sdu.dk (NB: Det reserverede antal pladser til studerende er besat. Der kan således ikke tilmeldes flere studerende til arrangementet.)

Talentudvikling er en kerneudfordring i jagten på medaljer. Miljøets betydning for talentudvikling har fået stigende opmærksomhed og med rette. Det ændrer dog ikke ved, at der stadig er væsentligt problematikker at undersøge i forbindelse med det enkelte individs udvikling fra talent til ekspert samt karriereovergangen forbundet med stop af eliteidrætsudøvelsen.

Præsentationerne på seminaret vil inkludere overvejelser og forslag i forhold til, hvilken betydning forskningsresultaterne kan have for den aktuelle praksis inden for eliteidræt. I forbindelse med hvert af oplæggene vil der være tid til spørgsmål og diskussion.

 

Program

 

 

 

16.00-16.15 Velkomst og kort præsentation

ved lektor Susanne Ravn

 

16.15-17.15: Tidlig versus sen specialisering? 

- Hvordan ser specialiseringsprocesser ud for danske eliteatleter?

- Hvad kendetegner atleters veje til eliten, og hvad kendetegner de relationer, der har haft indflydelse på disse veje?

ved PhD studerende Louise Kamuk

(Del af projektet ’Fra talent til ekspert’, blev støttet af bl.a. Det Frie Forskningsråd)

 

17.30-18.30: Udvikling og specialisering af kropsbevidsthed

- Hvad er kropsbevidsthed mere præcist, og hvad vil det sige at udvikle denne i forbindelse med tekniktræning?

- Med udgangspunkt i sportsdans, judo og golf beskrives, hvordan eliteidrætsudøverne med fordel kan være opmærksomme på kroppen, når de træner- og når de skal præstere.  

ved lektor Susanne Ravn

(Del af projektet ’Fra talent til ekspert’, blev støttet af bl.a. Det Frie Forskningsråd)

 

18.45-19.30: Præsentation af nyligt igangsat undersøgelse af karrierestøtte-programmer

- Kort præsentation af forskellige karrierestøtte-programmer forbundet med eliteidrætsstop i Danmark, Schweiz og Polen.

- Kort præsentation af forskningsprojektets design samt hvordan resultatet fra projektet forventes at kunne bidrage til fremtidig støtteprogrammer forbundet med stop af eliteidrætskarriere.

ved PhD studerende Andreas Küttel

(Projektet er støttet af bl.a. Kulturministeriets Forskningsudvalg og Team Danmark)

 

Der serveres Kaffe, the og frugt undervejs i pauserne.

 

Seminaret afholdes som et samarbejde mellem forskningsenhederne Bevægelse, Kultur og Samfund samt Idræts Pædagogik og Sports Psykologi – ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.  Projektet ’Fra talent til ekspert’ forløb i perioden 2009- 2013 med lektor Mette Krogh Christensen som forskningsleder ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.

 

I øvrigt om oplægsholderne:

 

 

 

Alle tre oplægsholdere har selv eliteidrætserfaringer med i rygsækken og kender således også til de praktisk ’her og nu’ problemer, der melder sig for trænere som udøvere inden for eliteidræt.

 

Louise Kamuk har været igennem det danske talentudviklingsprogram i Dansk Golf Union. Hun har brugt en stor del af sit ungdomsliv på at træne og spille nationale og nordiske turneringer (individuelt). Hun har i den forstand prøvet det danske talentudviklingsprogram på egen krop.

 

Susanne Ravn har været dansk mester adskillige gange i Rytmisk Sports Gymnastik, ligesom hun gennem en seks års periode repræsenterede Danmark ved EM og VM og i den sammenhæng kvalificerede sig til OL to gange. Hun har ligeledes været landstræner.

 

Andreas Küttel, som oprindelig er fra Schweiz, har et imponerende eliteidræts-cv indenfor skihop. Det inkluderer deltagelse ved OL tre gange, (2002, 2006, 2010 med 5. og to 6. pladser), fem World Cup sejre og et VM på storbakke i 2009.


Redaktionen afsluttet: 04.02.2014