Intens motion skal få inaktive kvinder i gang med at forebygge hjertekarsygdomme
Bare få minutters højintens aktivitet integreret i daglige gøremål gør en positiv forskel for sundheden. Konceptet hedder VILPA, og professor Cecilie Thøgersen-Ntoumani vil i et nyt projekt udvikle og teste en app, der skal hjælpe kvinder med at forebygge hjertekarsygdomme.
Cecilie Thøgersen-Ntoumani, professor i fysisk aktivitet og sundhedsadfærd, har været med til at udvikle VILPA, som står for Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity. Det går ud på at tænke høj intens aktivitet ind i hverdagen ved i få minutter ad gangen at bevæge sig med høj intensitet, for eksempel ved at tage trappen, sætte gangtempoet op når man er på vej steder hen, eller lege aktivt med børn eller børnebørn.
Nu skal VILPA med en bevilling fra Hjerteforeningen gøres tilgængelig i en app og forhåbentlig være med til at forebygge hertekarsygdomme hos kvinder. Målgruppen er kvinder i alderen 45-60 år, som ikke er fysisk aktive i deres hverdag.
Projektets målgruppe og fordelene ved VILPA
VILPA-projektet er ifølge Cecilie Thøgersen-Ntoumani et svar på den bekymrende tendens, hvor mindre end halvdelen af voksne danskere opfylder Verdenssundhedsorganisationens retningslinjer for fysisk aktivitet.
-Kvinder er særligt udsatte med generelt højere niveauer af fysisk inaktivitet sammenlignet med mænd. Det kan der være mange grunde til, men én af de vigtige er at kvinder føler de mangler tid, og det kan især være fordi de ofte tager det største slæb med de huslige pligter.
Med fokus på denne målgruppe har forskerne udviklet VILPA, som indebærer korte, intense aktiviteter såsom hurtig gang eller energisk leg, der er integreret i daglige gøremål.
Tidligere forskning viser, at kvinder, der udfører VILPA tre gange dagligt, reducerer risikoen for dødelighed som følge af hjertekarsygdomme med 49%.
Udvikling og test af appen
-Vi håber, at dette projekt kan danne grundlag for en systematisk brug af VILPA, der fremmer fysisk aktivitet blandt midaldrende kvinder, siger Cecilie Thøgersen-Ntoumani.
Hun og kollegerne i forskningsgruppen DRIVEN på Institut for Idræt og Biomekanik samt hendes samarbejdspartnere på blandt andet University of Sydney (Australien) og Victoria University (Canada), vil i samarbejde med brugergrupper udvikle en mobilapp, der gør det nemt for kvinder at indføre VILPA i deres daglige rutiner.
Den digitale løsning vil blive testet og finpudset gennem en række workshops og et pilotforsøg med deltagelse af kvinder fra målgruppen.
Projektet er planlagt til at strække sig over 3 år og vil involvere både udvikling og testning af den digitale intervention, som potentielt kan udvides til andre befolkningsgrupper og supplere eksisterende nationale sundhedskampagner.
Mød forskeren
Cecilie Thøgersen-Ntoumani, professor i fysisk aktivitet og sundhedsadfærd, har været med til at udvikle VILPA, som står for Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity.
Om projektet:
Hjerteforeningen har under temaet ”Forebyggelse af hjerte-kar-sygdom hos højrisikoborgere” bevilget 5.517.000 kroner til projektet, som løber over tre år.