Skip to main content

Forskning

Kunstig intelligens og 3D kan hjælpe til en mere skånsom udredning af hjertesygdom

Forskere fra IRS Sydvestjysk Sygehus har modtaget en bevilling på knap 2 millioner kroner fra Innovationspuljen til et forskningsprojekt, der skal udvikle en ny og skånsom metode til vurdering af åreforkalkningssygdomme i hjertet

Patienter med kendt eller mistænkt sygdom i kroppens blodkar (for eksempel hovedpulsåren eller hjertets kranspulsårer) bliver i stigende grad udredt og vurderet med en CT-scanning.

Ved CT-scanning opnås øjebliksbilleder, og det er ofte udfordrende at vurdere dynamiske processer, som for eksempel hjertets blodgennemstrømning. Et nyt forskningsprojekt på Sydvestjysk Sygehus ved navn FlowDirect vil undersøge om, det er muligt at 3D printe patienternes blodkar og efterfølgende foretage direkte og præcise målinger af blodgennemstrømningen af hjertet.

Sydvestjysk Sygehus er det første sygehus i Danmark, der bruger en ny og revolutionerende CT-scanner (Photon-scanner) til scanning af hjertet, der kan vise detaljer på scanningsbilleder, som man ikke har kunnet tidligere. Billederne gør forskerne i stand til at lave endnu mere nøjagtige 3D-modeller af hjertet end hidtil.

- Hvis vi kan printe 3D modeller af hjertet, som er en tro kopi af patientens hjerte og blodårer, så kan vi bruge disse modeller i uddannelsen af vores nye læger på kandidatuddannelsen. Ligeledes kan vi anvende  modellerne til at efteruddanne vores læger, så de kan optimere operative kompetencer – og på denne måde håber vi, at 3D modellerne på sigt kan blive til gavn for patienterne, fortæller Niels Peter Rønnow Sand, overlæge og klinisk professor i hjertesygdomme.

Endelig kan de mere præcise modeller af hjertet også bruges til at optimere scannerindstillingerne uden at udsætte patienterne for røntgenstråling. 

Læs hele nyheden her

Mød forskeren

Professor Niels Peter Rønnow Sand

Kontakt

Mød forskeren

Lektor Michael Holte

Kontakt

Mød forskeren

Ph.d.-studerende Kristian Tækker Madsen

Kontakt

Mød forskeren

Forskningsradiograf Martin Weber Kusk

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 22.12.2022