Dagsorden
1 Velkomst v/Kim
Tak for en fantastisk dag og godt arrangement.
Velkommen til to nye koordinerende forskningsledere: Karen Schreiber, Dansk Gigthospital og Helle Precht, Sygehus Lillebælt, Kolding matriklen.2 Bordet rundt – Nyt fra de enkelte sygehuse v/alle
Randi: SLB er gået i gang med at arbejde med den nye forskningsstrategi. Kigger til SUND’s strategi og regionen. Fokus på, hvordan vi skal evaluere på strategien. Forskningsstøtteenheden er landet på Vejle Sygehus, og dækker både Kolding og Vejle.
Karen: Tiltrådt midt maj. På Gigthospitalet arbejdes også med strategi. Educational Visit i marts fylder meget. Her inviteres unge forskere til et fire-dages ophold, hvor de arbejder med et tema: Familieplanlægning i reumatologien. 75 unge forskere fra hele verden har sendt en motiveret ansøgning. Lokal støtte så flyvetur fra København til Sønderborg er sponsoreret
Christian: SHS er i mål med strategi – fokus på forskning som kan implementeres. Forskningsstøtten flytter lokaler. Viceinstitutlederfunktionen: der skal lægges kræfter i det kommende uddannelsestilbud i Esbjerg.
Elsebeth: Der er også arbejdet strategi. Vi har desuden nedsat og formaliseret professorkollegiet, som er høringspart for ledelsen – en meget positiv proces med stor lydhørhed for input. Ny opbygning: Enhed for Vejle/Middelfart og Esbjerg/Aabenraa.
Nana: MedTech-tema på SDU: Vi vil gerne skrive artikler om MedTech. I må meget gerne komme med input til projekter inden for MedTech (robot, AI, apps m.m.).
Torben: Opskaleringen af kandidatuddannelsen og oprettelsen af bacheloruddannelsen fylder meget. Skal have kigget på struktur i forsknings- og uddannelsesafdelingen – fx opskalering på AC-området. Forskningsstrategien udløber egentlig i år, men arbejdet skubbes til efterår 2025.
Rikke: En positiv historie: Vi er rykket tættere sammen. Jeg er blevet kontaktet af to studerende fra kandidatuddannelsen i Esbjerg efter undervisningen. Epilepsi er en af de hyppigste neurologiske lidelser, men fylder meget lidt på medicinuddannelsen – evt. endags-kursus i Epilepsi?
Jonna: Ny lægefaglig direktør på SLB, som ser en stor vigtighed i forskning og undervisning og hilser udvidelsen af lægeuddannelsen i Esbjerg velkommen. Er meget glad for at Helle Precht kommer til som koordinerende i Kolding – en kæmpe styrke med forskellige profiler.
3 Ny vicestudieleder for den syddanske kandidatuddannelse og viceinstitutleder IRS v/Kim
Torben er blevet ny vicestudieleder for den syddanske kandidatuddannelse.
Christian er blevet ny viceinstitutleder. Bliver en anden opgave end den som den tidligere viceinstitutleder havde. IRS bliver mere og mere et undervisningsinstitut. Der skal nogle gode kræfter i den nye bacheloruddannelse.4 Status på medicinuddannelsen i Esbjerg v/Kim og Torben
Torben: Politiske meldinger gennem landdistriktsforliget og sundhedsudspillet. Der begynder at komme lidt detaljer på – fx øger man antallet på kandidatdelen fra 30 til 50 studerende til sommer. Der skal lige kigges lidt på pladsmangel. Måske begynde at tænke i virtuel og hybrid undervisning også. Bachelor i medicin fra september 2026.
Kim: Man ved godt, at der uddannes for mange læger, men de er svære at flytte. Så de skal ud og nå at forelske sig i fx Esbjerg. Så i første omgang er det nye pladser ud over de eksisterende. Erfaringen er, at uddanner man folk i et område, så bliver de der.
Kommissorium er netop sendt ud. Der bliver nedsat en styregruppe og tre arbejdsgrupper. Det bliver et godt projekt, og vi er med til at løfte et stort problem.Torben: En af vores styrker er stamafdelingsprojektet. Det skal vi blive ved med. Vi kunne godt tænke os at få dem ud i almen praksis også.
5 Undervisningsforpligtelse for ph.d.-studerende v/Jonna
Generelt er de glade for at skulle undervise – men oplever antallet af timer urealistisk. Der er stor opmærksomhed om, at der er meget store forskelle i, hvordan undervisningsforpligtelsen forvaltes på de sundhedsvidenskabelige fakulteter på de forskellige universiteter i Danmark. Det bliver drøftet en del blandt de ph.d.-studerende blandt andet på Vejle-matriklen, hvor de aktuelt sidder side om side med ph.d.-studerende indskrevet på AU. Drøftelse af, hvordan det ser ud andre steder. Alle er enige om, at undervisning er en vigtig del af den akademiske uddannelse, men at det kan være svært at finde timer.
Malene: Vi har lagt os på samme niveau som ph.d.-skolens udmelding – andre institutter ligger over. Der er mulighed for dispensation her i overgangsfasen. Dette bør måske tages med som et fast punkt på dagsordenen.
Rikke: Der er forskel på om det er SDU-studerende eller andre – tæller ekstra, når det er SDU-studerende. Udfordrende, når man sidder mere perifert.
Jonna: Meget af det udspringer af, at de snakker med andre, som har andre forhold.
Kim: Der er et netværk af institutledere for kliniske institutter. Vil prøve at tage det op der og måske skabe fælles fodslag, hvis vi kan. IOB efterspørger fx undervisere til anatomi.
6 Status på Fællesadministration ved de kliniske institutter v/Malene
Vi har valgt at gå tilbage til en fælles administration: To institutledere, som ønsker det brede samarbejde. Vi skal tættere på hinanden og gøre brug af de samme procedurer på de kliniske institutter. Én sekretariatsleder bliver bindeled mellem de to institutledere og én institutsekretær på hvert institut. KI: Lone Wichmann, IRS: Mette V. Nissen. Begge har afsæt i sygehusverdenen, så de forstår sproget og kulturen. Herudover har vi samlet vores folk fra institutterne i to enheder; SUND Økonomi og SUND HR, som gør det mindre sårbart ved sygdom og ferie. Det er stadigvæk de samme HR- og Økonominøglepersoner som hjælper institutterne.
I første omgang er Malene indgangsporten, når man er i tvivl. Vi mangler at beskrive organisationen.Vi vil gerne have levere et højt serviceniveau.
Kim: Vi er lidt pressede på ressourcerne lige nu – meget skal startes helt forfra. Mange store opgaver lige nu. Opfordrer til at have det in mente.
Malene: Kom gerne med tilbagemeldinger, hvis noget ikke fungerer eller mangler at blive løst.
Rikke: Spørger ind til eksterne og interne bedømmelser af lektorer.
Kim: Det har hængt lidt sammen med systemerne, og det er noget, vi kigger på.
7 Carsten Sallings uddrag fra sit ph.d.-projekt
Carsten Salling præsenterer uddrag fra sit ph.d.-projekt og takker mange gange for input og et imødekommende miljø i forbindelse med sin data-indsamling.
8 Arbejdstidsregistrering v/Malene
Krav om registrering af arbejdstid er blevet lovpligtigt fra 1. juli. Selvtilrettelæggere skal ikke tidsregistrere. Det er stadigvæk under planlægning, hvem der skal undtages - proces for individuel vurdering. Foreløbige skal vi gøre som vi plejer, indtil der bliver meldt noget ud fra SDU.
Ferie:
Malene: Husk at ph.d.-studerende med stipendiat skal registrere ferie. Ellers skal vi udbetale det. Det er meget omkostningstungt.
Kim: Måske vil vi sætte det som betingelse, at man først får udbetalt stipendiatet, når man har givet besked om, hvornår man holder ferie. HR- afdelingen er også ved at se på en løsning.
Ønske om, at det løses centralt fra.Valg til institutråd:
På tirsdag den 8. oktober er der valg til institutrådet. Frist 4 uger fra på tirsdag.
9 Nytårskur for forskningsledere v/Kim
Drøftelse af om det skal afholdes til januar/februar. Enighed om at springe dette over i 2025 og gøre noget ud af det i 2026 i stedet.
På næste møde skal mulige temaer og emner drøftes.10 Administrative input v/Anitta, Randi og Julie
Ikke noget til dette forum.
11 Arrangementer ved IRS i 2024 v/ Malene
Få tilmeldte, opfordring til at sprede budskabet og få folk til at melde sig til institutforum den 10. december - Link til arrangement
12 Evt.
Jonna: Sisse Njor vil gerne byde ind på undervisning indenfor screening og epidemiologi og i særlig grad data science og computational science – evt. som et ph.d.-kursus. Hun har et ønske om, at der etableres et ph.d.-kursus, som hun er leder for, og hvor der vil være flere fra hendes gruppe, der vil være oplagte som undervisere. Hun vil også gerne byde ind med undervisning på kandidatuddannelsen.
I 2025 er det 150 år siden første kvinde blev optaget på KU – der kommer et større arrangement for at fejre det den 6.-7. marts – har vi en vi kan byde ind med fra SUND?
Christian: Kan andre faggrupper blive Kliniske lektorer, har kendskab til en jordemoder som er blevet klinisk lektor. Dette bør udfordres/undersøges.
Næste institutrådsmøde:
10.12.24: Institutrådsmøde kl. 11.00-13.00 (før Institutforum kl. 14.00-18.30). Fysisk fremmøde
Vigtige datoer for 2024:
10.12.24: Institutforum kl. 14.00-18.30. Sted: Nyt SUND, Odense.