Skip to main content

Min forskning: En ph.d. fortæller

En ph.d. fortæller: Mirjam Due Tiemensma

Projektet undersøger hvordan personer med tidlig/moderat demens oplever og håndterer demens i byen, samt hvordan disse fund kan relateres til demensvenligheds dagsordenen

Hvad er titlen på din afhandling?

"Being in and out of place - Exploring the everyday with dementia in the cityscape" 

På hvilket institut og/eller i hvilken forskningsenhed har du skrevet din ph.d.?

Institut for Sundhedstjenesteforskning, Sundhedsfremme

Hvem var din hovedvejleder?

Pernille Tanggaard Andersen

Hvilket spørgsmål ville du besvare med din afhandling?

Afhandlingen undersøger, hvordan personer med tidlig/moderat demens oplever og håndterer demens i byen, samt hvordan disse fund kan relateres til demensvenligheds dagsordenen.

Hvad fandt du ud af?

Demensvenligheds dagsordenen (DFC-dagsordenen) har medvirket til en fokuseret opmærksomhed på demens verden over. Trods gode intentioner kan DFC-begrebet nogle gange fungere som et grænseobjekt (boundary object) på grund af varierende fortolkninger af dets definition, formål og implementering, og denne elasticitet fremhæver begrebets tvetydighed. Ved at fokusere på personer med demens’ stemmer i at definere, hvilke udfordringer personer med demens står over for i samfundet, viser denne afhandling de mange måder, hvorpå personer med demens bruger bylandskabet som en ressource i egenomsorgspraksisser. Gennem hverdagens praktiske engagementer med bylandskabet placerer personer med demens sig selv heri og udfører relationelt medborgerskab. Personer med demens oplever også en gradvis ændring eller tab af sociale rum, som de plejede at være en del af. Opløsningen af disse sociale rum fører til oplevelser af at gå fra ”at være på plads” (being-in-place) til ”at være malplaceret” (out-of-place), hvilket illustrerer den skrøbelighed, som personer med demens håndterer i deres hverdagsliv.

Hvordan gjorde du det?

Undersøgelsen anvendte en blanding af kvalitative forskningsmetoder. Arksey og O’Malleys (2005) scoping review metode blev brugt til at kortlægge definitioner af DFC-begrebet. Forskellige etnografiske dataindsamlingsteknikker blev anvendt, herunder etnografisk feltarbejde, deltagerobservation, semistrukturerede interviews, gåtursinterviews og photovoice, til at undersøge, hvordan bylandskabet i København påvirker hverdagen for hjemmeboende personer med demens. Feltarbejdet fandt sted fra januar til juli 2023 og omfattede deltagerobservation på to kommunale tilbud for personer med demens samt deltagelse af 12 hjemmeboende personer med tidlig til moderat demens.

Hvordan kan din forskning bruges?

Med det nuværende afinstitutionaliseringspolitiske fokus vil bydele og nabolag spille en central rolle i plejen af personer med demens i fremtiden. Denne afhandling efterlyser derfor en mere nuanceret forståelse af det levede liv med demens og foreslår, at i stedet for at skabe demensvenlige lokalsamfund kunne fokus flyttes til at understøtte og skabe sociale rum, hvor personer med demens kan udfolde relationelt medborgerskab og opleve ”at være på plads.

Mød forskeren

Mirjam Due Tiemensma er tilknyttet Institut for Sundhedstjenesteforskning på SDU

Kontakt

Vil du vide mere?

Læs mere om forskningen fra Institut for Sundhedstjenesteforskning

Læs mere

Hvornår forsvarer/forsvarede du din afhandling?

23-08-2024 kl 14:00, Dialogen, NytSund, SDU, Campusvej 55, 5230 Odense M

Kommende ph.d.-forsvar

Redaktionen afsluttet: 02.09.2024