Skip to main content

Forskningsbevilling

Forskning skal styrke indsatsen i psykiatrien

Tre forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet modtager støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond til forskning inden for temaet: ”Bedre rammer for forskning i psykiatrien”.

Af Nana Olejank Hansen, , 12-11-2024

De tre forskere fra SUND, som i år har fået bevillinger, er også tilknyttet Psykiatrien i Region Syddanmark. 

Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 95 millioner kroner til 34 nye, originale forskningsprojekter, der skal bidrage til at skabe bedre rammer for forskning i psykiatrien. Det er andet år i træk, at DFF uddeler midler til ”Bedre rammer for forskning i psykiatrien”. 

Initiativet skal skabe bedre rammer for forskning i forebyggelse af mistrivsel og psykiske lidelser og behandlingen af psykiske lidelser. Samtidig skal initiativet styrke de faglige miljøer og muligheden for at rekruttere og fastholde medarbejdere på tværs af det samlede psykiatriområde.

Midlerne skal bedst muligt understøtte Aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed, som sætter rammen om den politiske forpligtigelse til at udvikle psykiatriområdet og indsatsen for at forbedre den mentale sund

Læs mere om de tre SUND-projekter herunder:

Bevilling: 4.553.008 kroner.

Autisme optræder hos cirka 2% af befolkningen med livslang indvirkning på en persons livskvalitet og muligheder for at realisere deres potentiale.  

De familiære og samfundsmæssige omkostninger ved autisme gennem barndommen og i et livsperspektiv er høje, men vi har ingen gode danske estimater af de familiære og samfundsmæssige omkostninger til eksempelvis specialundervisning, kommunal støtte og tabt arbejdsfortjeneste til forældrene. Evidensbaseret behandling med varig effekt på de autistiske kernesymptomer og på funktionsniveauet eksisterer ikke.  

PACT er en lovende videounderstøttet, forældremedieret intervention rettet mod familier med et autistisk førskolebarn. Effekten af PACT i kombination med standardbehandling sammenlignet med standardbehandling alene testes i øjeblikket i et stort dansk nationalt lodtrækningsforsøg (DAN-PACT), som involverer alle børne- og ungdomspsykiatriske centre i Danmark. Som en del af lodtrækningsstudiet indsamles data om ressourceforbrug til den eksperimentelle behandling og om familiers brug af sundheds- og socialydelser under forsøget.  

I dette tillægsstudie kombinerer vi unikke forsøgsdata og registerdata for at analysere den umiddelbare omkostningseffektivitet (PACT intervention versus standardbehandling), samt de socioøkonomiske konsekvenser tre år efter start på interventionen.

Resultaterne kan have afgørende betydning for beslutningstagere i forhold til implementering af en tidlig indsats rettet imod en børnepsykiatrisk kernegruppe.

Bevilling: 2.260.465 kroner

Antallet af børn og unge med psykiske lidelser stiger i Danmark og på verdensplan, og psykisk sygdom i barndommen er forbundet med nedsat livskvalitet og en øget risiko for fysiske og psykiske sygdomme i voksenlivet. Derfor er tidlig og optimal behandling af psykisk sygdom en forudsætning for at forbedre livskvaliteten og fremtidsudsigterne for børn og unge.  

Lande som Danmark, Norge og Sverige bygger alle på den ”nordiske velfærdsmodel”. Alligevel er der en markant forskel i forbruget af medicin til børn og unge med psykiske lidelser i de tre lande. Det giver mistanke om ulighed i mental sundhed, da forskellene i behandlingsmønstre ikke alene kan forklares af forekomsten af psykiske lidelser.  

Dette ph.d.-projekt vil sammenligne forekomsten af psykisk lidelse og medicinsk behandling blandt børn og unge i Danmark, Norge og Sverige i perioden 2010-2024. Derudover vil vi undersøge, hvordan det går disse børn og unge over tid i forhold til fysiske sygdomme, selvskade, ulykker, tvangsindlæggelser og død. Projektet udføres i samarbejde med Karolinska Institutet (Sverige), Folkehelseinstituttet (Norge) og Charité Univeristätsmedizin (Tyskland).

Det overordnede formål med projektet er at undersøge, hvilke behandlingsmønstre der giver den bedste prognose, - altså - hvilke børn og unge, der klarer sig bedst. På den måde vil vi kunne pege på, hvor behandlingen af danske børn og unge med psykisk sygdom kan forbedres.

Bevilling: 3.142.080 kroner.

At føde er en livsforandrende oplevelse for mødre, både fysisk og psykisk. Desværre udvikler omkring 17% af nye mødre en fødselsdepression, hvilket kan påvirke både dem selv og deres børn negativt.

Dette projekt bygger på et nyt online behandlingsprogram målrettet mødre med fødselsdepression.

I TREAT2-projektet vil vi undersøge, om dette behandlingsprogram, som er baseret på kognitiv adfærdsterapi, ikke kun kan støtte mødre, men også gavne deres børns sundhed og udvikling i alderen 0-1 år.

Ved at fokusere på både morens og barnets trivsel håber vi at kunne udvikle effektive behandlingsstrategier, der styrker hele familiens velbefindende.

På længere sigt sigter forskningen mod at udfylde en videnskløft og forstå, hvordan behandling af fødselsdepression hos mødre indirekte kan støtte børns sundhed og udvikling.

 

Redaktionen afsluttet: 12.11.2024