Skip to main content

Min forskning: En ph.d. fortæller

Nikolaj Mannering

Projektet undersøger komplikationer i efterforløbet af blodsygdommen ITP vha. de danske sundhedsregistre.

Hvad er titlen på din afhandling?

"Alvorlige komplikationer og helbredsrisici hos patienter med immunologisk trombocytopeni (ITP)"

På hvilket institut og/eller i hvilken forskningsenhed har du skrevet din ph.d.?

Ph.d.-projektet har været forankret ved Klinisk Institut, SDU og Hæmatologisk Afdeling X, OUH, og har været tilknyttet den "Benigne" forskningsgruppe ved Hæmatologisk Forskningsenhed.

Hvem var din hovedvejleder?

Professor Henrik Frederiksen, Hæmatologisk Afdeling X

Hvilket spørgsmål ville du besvare med din afhandling?

Vi undersøgte komplikationer i efterforløbet af blodsygdommen ITP vha. de danske sundhedsregistre. Vi fandt en øget risiko for død, frakturer, cancer, mental belastning samt forbrug af lægemidler relateret til nogle af disse komplikationer.

Hvad fandt du ud af?

Vi fandt en øget risiko for død, frakturer, cancer, mental belastning samt forbrug af lægemidler relateret til nogle af disse komplikationer.

Hvordan gjorde du det?

Vi identificerede patienter med ITP i de danske sundhedsregistre i perioden 1980-2016. Derefter etablerede vi en sammenligningsgruppe af personer som matchede på alder og køn. Begge grupper blev herefter fulgt parallelt over tid, og undersøgt for både absolutte og relative risici for at udvikle komplikationer såsom dødelighed, knoglebrud, medicinforbrug, kræft mm.

Hvordan kan din forskning bruges?

Vi kan ikke sige om vores fund bunder i selve sygdommen, dens behandlinger eller noget tredje. Det er formentlig en kombination. Dog kan resultaterne bruges til at øge opmærksomheden på alvorlige komplikationer i efterforløbet af en ITP diagnose og hjælpe de klinikere, der behandler denne relativt sjældne gruppe af patienter. Vi håber at øget opmærksomhed på sådanne forhold i sidste ende kan medføre færre komplikationer og forbedre både prognose og livskvalitet for patienterne.

Mød forskeren

Nikolaj Mannering er tilknyttet Klinisk Institut, SDU og Hæmatologisk Afdeling X, OUH, og har været tilknyttet den "Benigne" forskningsgruppe ved Hæmatologisk Forskningsenhed

Kontakt

Vil du vide mere?

Læs mere om forskningen fra Klinisk Institut

Læs mere

Hvornår forsvarer/forsvarede du din afhandling?

Ph.d.-afhandlingen er blevet godkendt til forsvar som finder sted på OUH fredag d. 25/10 2024.

Kommende ph.d.-forsvar

Redaktionen afsluttet: 11.10.2024