Min forskning: En ph.d. fortæller
Olga Alexandrovna Tchijevitch
Projektet undersøger utilsigtede hændelser med medicin, rapporteret til Dansk Patientsikkerhedsdatabase, afprøver en nyere analytisk tilgang, samt identificerer analysemetoder, anvendt i forskning.
Hvad er titlen på din afhandling?
"Analysing Medication Errors Reported to the Danish Incident Reporting System & Methodological Approaches in Contemporary Research"
På hvilket institut og/eller i hvilken forskningsenhed har du skrevet din ph.d.?
Forskningsenhed OPEN - Open Patient data Explorative Network, Klinisk Institut, Syddansk Universitet.
Hvem var din hovedvejleder?
Professor Søren Fryd Birkeland
Hvilket spørgsmål ville du besvare med din afhandling?
Projektet undersøger utilsigtede hændelser med medicin, rapporteret til Dansk Patientsikkerhedsdatabase, afprøver en nyere analytisk tilgang, samt identificerer analysemetoder, anvendt i forskning.
Hvad fandt du ud af?
Vi fandt, at harmløse hændelser udgjorde størstedelen af rapporterne, og mindre end én procent var forbundet med alvorlig skade eller død. De fleste rapporter relaterede sig til personer over 70 år og kom fra plejehjem. Paracetamol og furosemid var de mest almindeligt rapporterede lægemidler. Højrisikomedicin som warfarin, methotrexat, kaliumchlorid og morfin blev identificeret i rapporterne med alvorlig skade eller død. Ved brug af den nyere analytiske metode kunne vi identificere størstedelen af højrisikomedicinen samt yderligere associationer mellem lægemidler og fejltyper. Litteraturgennemgangen viste, at der er stor variation og mange forskellige måder at analysere rapporterne på. Blandt de nye tilgange blev dysproportionalitetsanalyse og avancerede computerteknikker afprøvet og ser lovende ud.
Hvordan gjorde du det?
Vi har analyseret rapporterne ved hjælp af to forskellige analytiske tilgange: en deskriptiv analyse baseret på antal og procenter samt en statistisk metode kaldet dysproportionalitetsanalyse, som tager højde for begrænsningerne ved store rapporteringssystemer, såsom underrapportering og manglende data. Derudover gennemsøgte vi systematisk de store medicinske databaser efter studier, der undersøgte utilsigtede medicinhændelser i store rapporteringssystemer for at identificere analysemetoder brugt i moderne forskning.
Hvordan kan din forskning bruges?
Anvendelsen af dysproportionalitetsanalysen til medicineringsrapporter kan bidrage til at identificere områder, der kræver særlig opmærksomhed og yderligere undersøgelser. Denne metode kan supplere den traditionelle analyse af rapporterne i patientsikkerhedsdatabaser og anbefales som et supplerende screeningsværktøj.
Hvornår forsvarer/forsvarede du din afhandling?
Fredag d. 13 september 2024 i Marie Krogh auditorium, Klinikbygningen, Odense Universitetshospitalet kl. 14.30-16.30.