Skip to main content
DA / EN

Undersøgelse: Offentlig forskning skaber værdi for virksomheder

En ny undersøgelse fra Novo Nordisk Fonden viser, at private, danske forskningsvirksomheder er afhængige af adgang til offentlige forskere. Forsker og sektionsleder for TEI på SDU Sønderborg, Arne Bilberg, er enig: ”1+1 giver nogle gange mere end 2.”

Af Sune Holst, , 05-09-2018

I forbindelse med udgivelsen af sin årsrapport, offentliggjorde Novo Nordisk Fonden en undersøgelse, hvor virksomheders motiver for at samarbejde med offentlige forskere kortlægges.

Ikke overraskende, er de primære motiver for samarbejdet adgang til den nyeste teori, specialviden og kompetencer af høj kvalitet.
Virksomhederne peger således på, at samarbejdet med offentlige forskere styrker medarbejdernes kompetencer og giver adgang til ny viden og forskningsfaciliteter.

Som en sidegevinst, får virksomhederne mulighed for at arbejde sammen med potentielt kommende medarbejdere, ligesom de kan få medindflydelse på hvad der er i fokus i forskningen. Og det er noget som den nyindsatte sektionsleder for SDU Technology Entrepreneurship and Innovation på SDU Sønderborg, Arne Bilberg, kan nikke genkendende til.

- Vi er altid i tæt dialog med de virksomheder, som vi samarbejder med. Vi har nogle ideer og de har nogle ideer, så på den måde påvirker vi hinanden.
Arne Bilberg fortæller videre, at man som forsker af vanvare kunne komme til at tro, at man er nået frem til den endelige løsning på et givent problem, men i virkeligheden har forbigået virksomhedens ønske.

- De gode løsninger opstår kun, når man kombinerer den teoretiske viden med brugere, som har erfaring og en praktisk tilgang til det, som der arbejdes med. Og det er præcist, hvad vi forsøger at opnå med vores Innovation Lab her på SDU Sønderborg. Vi ved godt, at vi ikke skal servere en løsning for virksomhederne – det er noget, vi skal finde frem til sammen.

Samarbejde kan aflæses på bundlinjen

Et godt eksempel på dette det afsluttede projekt, AutoSyd, der løb frem til 2015. Projektet havde til formål at tilbyde små og mellemstore syddanske produktionsvirksomheder støtte til afklaring og udvikling af automationsløsninger. Det rådgivende ingeniørfirma Cowi vurderede i en uvildig, afsluttende rapport, at parterne nåede frem til løsninger, som ingen af dem ville være noget frem til alene.

- Samspillet betyder i den her sammenhæng, at 1+1 bliver mere end 2, siger Arne Bilberg.

Cowi’s slutevaluering konkluderede endvidere, at de værdiskabende løsninger ikke blot rakte ud over, hvad aktørerne hver især ville kunne levere på egen hånd, men også kunne aflæses direkte på bundlinjen af virksomhedernes regnskaber. Deltagervirksomhedernes oplevede således en samlet stigning på 9,9 mio. kr. i årlig omsætning, ligesom de samlet set ansatte 13 personer i direkte relation til projektet.

Ved at samarbejde med SDU Sønderborg får virksomhederne adgang til 50 topforskere og over 400 ingeniørstuderende.
For yderligere info kontakt venligst specialkonsulent Frederik Gottlieb, der har til opgave at fremme og opsøge samarbejde med virksomheder i regionen. Frederik Gottlieb kan fanges på frede@mci.sdu.dk eller tlf: +45 6550 1618.

Redaktionen afsluttet: 05.09.2018