Skip to main content
DA / EN

SDU Sønderborg bød spejderne indenfor til nitrogen-frosne skumfiduser

SDU Sønderborg slog ligesom resten af byen dørene op og bød Spejdernes Lejr2017 velkommen. De studerende stod klar med et vildt science-show, og viste hvor tæt spejdernes og ingeniørernes verden er forbundne.

Spejdere og skumfidusser er to uadskillelige ting. Men da over 30.000 spejdere hen over sommeren lå i telt på Kær Halvø, kunne de få skumfiduser som de aldrig havde fået dem før. SDU Sønderborg på Alsion stod nemlig klar med et Science-show, hvor én af specialiteterne var nitrogen-frosne skumfiduser. I stedet for at varme skumfiduserne op over det knitrende lejrbål, blev spejdernes yndlingsslik dyppet ned i næsten 200 grader koldt, flydende kvælstof. Effekten var ikke til at tage fejl af. I stedet for en varm, smeltende masse, splintrede den iskolde skumfidus, når spejderne knasede dem imellem tænderne. Det skal dog understreges, at smagen ikke blev ringere af den grund. Slet ikke.

- På ingeniøruddannelserne har vi en viden, som vi vil give fra os, og det forsøgte vi ved at begejstre og inspirere gennem leg, som tilfældet var i vores Science Show, siger universitetets projektleder, Lise Kanstrup.

 

Videnskab er leg

Programmet bød på oplevelser, som var åbne for det brede publikum, såsom det stort anlagte Science Show, og workshops med solcelle-teknologi og LED-lys, som gik mere fagligt i dybden og var for tilmeldte lejrdeltagere.

Emil Busch, som studerer Innovation & Business og selv har været spejder, fortæller, at spejderne tog godt imod det program som SDU Sønderborg havde fået stablet på benene.

- Formålet var at skabe interesse for elektronik. I workshoppen med LED-lys var alle spejderne super koncentrerede og utroligt dygtige.
Han fortæller videre, at mange af spejderne havde et stort talent for nogle af de emner som de ingeniørstuderende på SDU Sønderborg arbejder med.

- Man kunne kalde det en appetitvækker. De fik at se, hvordan man med simpel programmering kan lave relativt spændende ting. De lavede flotte mønstre og spændende farver.

Får en fornemmelse for elektronik

Ole Dalgaard som er leder i Øster Snede spejdergruppe bakker op om Emil Busch’ udsagn. Han kunne se til mens hans spejdergruppe var dybt koncentreret om at programmere de farvestrålende lyskæder.

- De har en fornemmelse for elektronik. De går meget op i computere, så det er nærliggende at få noget mere viden om det bagvedliggende. Det er er også noget som vi har planlagt at arbejde med efter lejren.

Hver gruppe fik til opgave at samle et mood light og at programmere micro-controlleren, sådan at lyset kunne styres fra en smartphone. Spejderne kunne herefter skabe en individuel lyssekvens for hver gruppe. Bedste mood light-design og lyssekvens for hver runde blev belønnet af en jury fra SDU.
Udover daglige science shows, en rundvisning hver morgen kl. 9 til ingeniøruddannelsernes faciliteter, så fremviste de studerende også projekter med blandt andet robotter, kravleobjekter og selvkørende biler.

 
Redaktionen afsluttet: 10.08.2017