Skip to main content
Bevilling

12 millioner til forskning i solceller og sværme af droner

Anders Lyhne Christensen og Morten Madsen, begge professorer på Det Tekniske Fakultet, har hver fået en bevilling på seks millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Af Sebastian Wittrock, , 10-05-2024

Når Danmarks Frie Forskningsfond uddeler bevillinger fra det, der hedder DFF-Forskningsprojekt2, går fondsmidlerne kun til »excellente forskere« med »lovende og originale forskningsidéer«.

Og det er lige netop, hvad Morten Madsen og Anders Lyhne Christensen er og har.

De har netop begge modtaget en bevilling på omkring 6 millioner kroner fra fonden. 

Intelligente droner

Anders Lyhne Christensen er professor på dronecenteret under Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, hvor han bl.a. forsker i sværme af droner. Det er også det, de nye fondsmidler skal gå til i projektet NAMUR.

Sværme af droner frem for blot enkelte droner kan være fordelagtige, for eksempel i redningsaktioner, hvor der er behov for at afsøge et stort område hurtigt. Men i dag er teknologien hæmmet af, at interaktionen mellem droner og mennesker er kompliceret. 

»Enten skal dronerne styres individuelt og manuelt , eller også skal deres missioner defineres af højt specialiseret software«, skriver forskeren. 

Sammen med partnere hos Aalborg Universitet, Virginia Tech i USA og virksomheden Robotto vil Anders Lyhne Christensen udvikle mere intelligente droner, der »kan forstå og reagere på kommandoer formuleret i et naturligt sprog, og som også kan tilpasse sig ændringer i omgivelserne, så dronerne kan fortsætte deres missioner selv under uforudsete forhold«. 

Fremtidens solceller

Morten Madsen er professor på Mads Clausen Instituttet og forsker i fremtidens solceller. Også han vil med bevillingen fra DFF fortsætte sin hidtidige forskning.

Sammen med forskerkollegaer fra DTU Energy og en række internationale partnere vil Morten Madsen i projektet OxOPV forsøge at kombinere det bedste fra de såkaldte organiske solceller og solceller af oxid tyndfilm.

»Det primære mål i OxOPV er at gå forrest i udviklingen af nye halvgennemsigtige oxid-organiske solceller, som skubber til grænserne for solcellernes ydeevne ud over den nuværende teknologiske standard«, siger professoren.

I sidste ende er ambitionen at kunne lave solceller, der er langt billigere og mere miljøvenlige end de udbredte siliciumsolceller, og som samtidig er både effektive og langtidsholdbare.

Derved vil man kunne klistre solceller på eksempelvis vinduer, tage eller facader og på den måde bidrage markant til den grønne omstilling.  

 

 

Om DFF-Forskningsprojekt2

52 forskere har modtaget støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond under virkemidlet DFF-Forskningsprojekt2. 

Samlet modtager de 318 millioner kroner. ​

I alt havde 570 forskere søgt om midler. Altså er det kun cirka 9 ud af 100 ansøgere, som opnår bevilling.

Et DFF-Forskningsprojekt2-projekt løber typisk over 4,5 år og er udført af flere forskere (herunder postdoc-kandidater og ph.d.-studerende)

Redaktionen afsluttet: 10.05.2024