Topprofessor til SDU Center for Nano Optics
Som yngste forsker fik professor N. Asger Mortensen for nylig næsten 40 millioner kroner fra Villum Fonden. 1. maj tiltræder han som professor og Villum Investigator ved SDU Center for Nano Optics, Mads Clausen Instituttet.
Af Birgitte Dalgaard, bird@tek.sdu.dk, 07-04-2017
44-årige N. Asger Mortensen tiltræder som professor og Villum Investigator på SDU Center for Nano Optics, hvor han vil fortsætte sit arbejde med at forstå og udforske komplekse optiske bølgefænomener på grænsefladen mellem klassisk elektrodynamik og kvantefysik.
- Jeg er drevet af at forstå indviklede problemer og nå nye overraskende erkendelser. Og så er det fascinerende at se, når andre kan bruge min forskning, siger N. Asger Mortensen.
Og med en kreativ hjerne kan forståelsen af bølger bruges til mange samfundsnyttige ting. Af de helt store bedrifter i N. Asger Mortensens forskerkarriere er hans bidrag til de lyslederkabler, som udgør vores informationsmotorvej.
En komprimeret kopi af Mona Lisa
Sammen med kollegaer fra DTU har han også vist, hvordan nanoteknologi kan bruges til at lagre informationer i overflader med meget høj informationstæthed, så de ingenting fylder. For eksempel har forskergruppen komprimeret en kopi af Mona Lisa, så billedet er usynligt for det blotte øje.
N. Asger Mortensen har også vist, hvordan langsomt lys kan bruges til at øge følsomheden af optiske censorer. Princippet bruges i dag til sporing af ultra lave forekomster af for eksempel giftrester og andre uønskede kemiske sammensætninger i fødevarer, drikkevand og medicin.
- Det er nu engang en del af virkeligheden i dag, at vores forskning, skal komme samfundet til gavn, siger N. Asger Mortensen, som oprindeligt er uddannet ingeniør og ser det som sin fineste opgave at finde nye løsninger på samfundets problemer.
Men han understreger også, at det er vigtigt at være påpasselig med ikke at love løsninger på komplekse problemer i morgen.
- Forskning tager tid, og selv om vi kan være drevet af at løse en bestemt problemstilling, så kan virkeligheden se helt anderledes ud. Så er det vigtigt, at være kreativ og åben for at forskningen kan gå i nye retninger. Bare se på transistoren og laseren. Det tog mange år, før de fik den revolutionerende indflydelse på samfundet, som de har i dag, understreger N. Asger Mortensen.
Derfor er han også ekstra glad for den store Villum Investigator-bevilling på næsten 40 millioner kroner, som han for nyligt modtog. Som noget nyt tildeler Villum Fonden denne prestigefulde bevilling til den enkelte topforsker i tillid og tiltro til, at vedkommende vil bruge bevillingen til banebrydende forskning.