Elefantrobot skal få børn til at vaske hænder
Håndsprit og sæbe er vigtig i kampen mod Covid-19, men for børn i skoler og børnehaver kan det være svært at se meningen med alt den håndhygiejne. Som en del af et større projekt bygger forskere nu en elefantlignende robotenhed, der skal motivere ungerne til at huske de rene hænder.
Forestil dig en venlig elefantrobot, der kalder på dig, når du går forbi. Dens store ører vifter for at lokke dig nærmere, og hvis du holder hænderne ind under snablen, puster den en portion sprit eller sæbe ned i din håndflade.
Imens fortæller elefantrobotten dig – via video, og med en blød og rolig stemme – hvordan du skal fordele væsken mellem fingrene, så hænderne efterlades helt rene.
Oskar Palinko, adjunkt på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, leder et nyt projekt, der skal få den slags elefantrobotter ud at stå i børnehaver og skoler, og andre interaktive håndspritsrobotter ud på hospitaler.
Hastebevilling
Han har fået en hastebevilling fra Innovationsfonden som en del af fondens ekstraordinære indsats mod Covid-19. Målet med projektet er udvikle forskellige interaktive robotter, der kan motivere børn og voksne til at huske håndhygiejnen uden for hjemmets fire vægge.
”Europæere er generelt mere pragmatiske, og vi er ikke vant til, at seriøse ting kan være nuttede. Men jeg tror, at elefantrobotten kan fungere godt her i Danmark.
Ideen til det børnevenlige elefantdesign har serbiskfødte Oskar Palinko fået fra Japan.
– Jeg har boet to år i Japan, og her er nuttethed en integreret del af kulturen, hvilket man blandt andet ser gennem begrebet Kawaii, forklarer han.
Kawaii kan direkte oversættes til ’nuttet’, og det er meget synligt overalt i Japan, for eksempel på hospitaler med Hello Kitty-tema eller med landets mange officielle maskotbamser.
– Europæere er generelt mere pragmatiske, og vi er ikke vant til, at seriøse ting kan være nuttede. Men jeg tror, at elefantrobotten kan fungere godt her i Danmark, siger Oskar Palinko, der selv er far til en 4-årig søn.
Forskellige designs
De interaktive robotter med forskellige designs skal alle bygges op omkring en automatisk sprit- eller sæbedispenser, nogle servomotorer, en computerenhed, en berøringsskærm, et kamera til ansigtsgenkendelse og højtalere til taleinteraktion.
Versionen med sæbe i dispenseren er målrettet de alleryngste børn, for hvem håndsprit ikke er ideelt, og den bliver så placeret over en håndvask.
Fælles for robotterne er, at de ved hjælp af et intelligent kamerasystem vil være i stand til at opdage, når nogen nærmer sig, og så vil talesystemet gå i gang med at snakke.
Motivere, men ikke forstyrre
– Men vi skal finde balancen mellem at motivere folk og forstyrre dem, forklarer Oskar Palinko.
– Vi vil gerne have, at robotten lokker folk nærmere, men den skal jo heller ikke snakke så meget til dem, at de synes, det er irriterende.
Ved hjælp af kunstig intelligens vil robotterne derfor registrere respons. I elefantprototypen vil robotten for eksempel holde øje med, om børnene ser elefanten i øjnene, eller vender sig væk, og den respons er med til at bestemme, hvad robotten skal sige og gøre, og hvilke råd den skal give om håndhygiejne.
I brug allerede til september
Mens elefantrobotten skal stå i skoler og børnehaver, skal en anden håndspritsrobot med et mere seriøst udseende testes på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa. Her vil den blive placeret tæt på indgangen for at opfordre og motivere patienter og besøgende til at huske hygiejnen, når de går ind.
Tanken er, at en robot der taler og bevæger sig, vil have større effekt end en stationær spritdispenser.
I løbet af efteråret vil forskerne så evaluere hvilken effekt, de forskellige designs har haft i forskellige offentlige sammenhænge.
– Hvem ved, måske viser det sig, at voksne også foretrækker elefanten, siger Oskar Palinko med et smil.
Prototyperne skal ifølge planen opstilles i skoler, børnehaver og hospitaler til september, og projektet skal gennemføres inden jul i år. Foruden Sygehus Sønderjylland er Abena A/S partner på projektet.
Foto: Lars Just/Ritzau Scanpix
RIMEPHAS
- Projektet RIMEPHAS står for Robotic Interface for Motivating and Educating Proper Hand Sanitization.
- Målet med projektet er at redde liv ved at reducere spredningen af infektionssygdomme som Covid-19. Det skal ske ved at designe, bygge og teste forskellige interaktive håndrensningsrobotter, hvoraf elefanten er den ene.
- Projektet skal gennemføres inden for seks måneder, og protyperne skal testes i offentlige miljøer som hospitaler, skoler og børnehaver – specifikt på Sygehus Sønderjylland, Aabenraa, Midtfyns Gymnasium, Ringe og Fynshav Børneunivers.
- Innovationsfonden støtter projektet med 924.000 kroner.
Mød forskeren
Oskar Palinko er adjunkt på SDU Robotics på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet. Han kommer oprindeligt fra Serbien, og har tidligere boet og forsket i Japan, USA og Italien. Han har en passion for teknik og interesserer sig især for at udvikle teknologiske løsninger, der kan komme mennesker til gavn.