Skip to main content
DA / EN
Droner

Ny intelligent drone tjekker højspændingsledninger

Et hold forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har udviklet en intelligent drone, som kan tjekke højspændingsledninger for fejl og korrosion. Når dronen løber tør for strøm, genoplader den sig selv i det magnetiske felt rundt om ledningen.

Af Jane Thoning Callesen, , 19-01-2021

Hen over danske marker hænger 7000 kilometer højspændingskabler. For at sikre at vi hele tiden har strøm i stikkontakterne, skal kablerne jævnligt inspiceres for fejl og korrosion.

I dag udføres inspektionsopgaven primært af medarbejdere i liftvogne eller helikoptere, men det er dyrt og indebærer risici på grund af højden.

Nu har forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet udviklet en intelligent drone, der kan stå for inspektionen.

Sværme om kablerne

Dronerne skal flyve i sværme rundt om kablerne og kontinuerligt tjekke for fejl. Finder dronerne noget, der skal repareres, bliver der sendt en besked hjem til ejeren af kablet.

Dronen genoplader automatisk dets batteri i magnetfeltet rundt om luftledningen, og det betyder, at inspektionen i store træk kan overlades til dronerne selv.

– På den måde kan vi nøjes med at sende medarbejdere op i masterne de steder, hvor der er et reelt behov for reparation. Det vil gøre det væsentligt billigere at vedligeholde ledningerne, vurderer Lars Rasmussen, stærkstrømsingeniør og gruppeleder i Energinet.

På den måde kan vi nøjes med at sende medarbejdere op i masterne de steder, hvor der er et reelt behov for reparation

Lars Rasmussen, stærkstrømsingeniør

– Det ultimative er naturligvis, hvis vi kan få samme setup som med en robotplæneklipper derhjemme. Altså en løsning, hvor dronerne selv flyver rundt, tjekker for fejl, lader sig selv op og sender rapporteringer hjem. Det er vi meget interesserede i at implementere, fastslår han.

SDU-projektet, der til daglig kaldes Drones4Energy, udsprang af regeringens nationale dronestrategi fra 2016, hvor inspektion blev fremhævet som et område med stort potentiale.

Fakta om dronen

  • Den nye drone er bygget af komposit og måler omkring 93 centimeter i diameter.
  • Den flyver autonomt, mens den foretager visuel inspektion af højspændingsmaster og ledninger, og den lader trådløst op i kablernes magnetfelt.
  • Dens indbyggede AI-algoritme detekterer de fejl, der måtte være, og gemmer relevante data. Desuden har den et kommunikationssystem, som gør det muligt at sende statusmeddelelser mellem individuelle droner, og fra drone til jordkontrolsystem.
  • Forskerne har også bygget en afskærmningsløsning, så dronen kan flyve helt tæt på højspændingskablerne.

Efter flere års udvikling på universitetet og i dronelufthavnen i Beldringe på Nordfyn er forskerne nu kommet så langt, at de er klar til at teste den intelligente drone i samarbejde med Cerius, Energinet og andre interesserede partnere.

– Den nye drone skal operere i et sværmsystem, hvor flere af de nye droner samarbejder med hinanden om at inspicere elnettet, forklarer Emad Samuel Malki Ebeid, lektor og projektleder på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

– Dronerne har indbyggede kameraer, der tager billeder, og en algoritme, der genkender og identificerer de fejl, billederne måtte vise. For at systemet kan fungere kontinuerligt, skal det lade sig selv op, og det har vi også fundet en løsning på, hvor dronen lader op i magnetfeltet omkring højspændingsledningen, siger han.

Inviterer nye partnere med

Det er et hårdt miljø, de nye droner skal operere i. Mens vi har 230 volt i stikkontakterne derhjemme, er spændingen på luftledningen 400.000 volt. Det er nok til, at det kan slå gnister, og det kan skabe udfordringer for de følsomme sensorer, dronerne er udstyret med.

Forskerne har derfor udviklet et særligt skjold, der beskytter dronesystemet, selv når de flyver helt tæt på kablerne.

– Nu skal alle elementerne sættes sammen og integreres, og vi vil meget gerne i dialog med offentlige og private aktører, der kan se et potentiale i teknologien, fremhæver Emad Samuel Malki Ebeid.

Foto: Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet

Workshop

Torsdag 21. januar 2021 afholder Drones4Energy-projektet en workshop med internationale energiselskaber om droneinspektionen og de nye teknologier, og der er fortsat ledige pladser. Kontakt Emad Samuel Malki Ebeid for nærmere info og tilmelding på esme@mmmi.sdu.dk.

Mød forskeren

Emad Samuel Malki Ebeid er uddannet ph.d. fra The University of Verona i Italien og er nu lektor på SDU Dronecenter under Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet. Han interesserer sig for intelligent systemdesign og er projektleder på det Drones4Safety.

Kontakt

Drones4Energy

Drones4Energy er et Grand Solutions-projekt støttet af Innovationsfonden. SDU IMADA, tyske Fraunhofer, Develco, Aarhus Universitet, Geopartner Inspections, Energinet, CERIUS og Science Ventures Denmark er blandt partnerne på projektet.

Redaktionen afsluttet: 19.01.2021