Skip to main content
DA / EN
Robotteknologi

Robotsommerskole i Odense fortsætter med at bringe nogle af verdens største robottalenter til Danmark

Siden 2021 har International Elite Summer School in Robotics and Entrepreneurship i Odense hvert år samlet nogle af verdens bedste studerende inden for robotteknologi til et par ugers sommerskole på Syddansk Universitet. Takket være støtte fra Novo Nordisk Fonden er der nu økonomi til tre år mere.

Af Sebastian Wittrock, , 08-04-2024

Hvert år til august pakker topstuderende fra prestigefyldte universiteter over hele verden deres tasker for at stige ombord på flyveren til Danmark og sammen med danske studerende tage på robotsommerskole på Fyn. 

 

Og det kan de blive ved med.

 

Novo Nordisk Fonden har nemlig valgt at støtte Elite Summer School in Robotics and Entrepreneurship med 4,2 millioner kroner. Det giver midler til foreløbigt at fortsætte sommerskolen frem til og med 2026.

 

- Vi er meget glade for bevillingen fra Novo Nordisk Fonden, siger Henrik Gordon Petersen, der er professor i robotteknologi på Syddansk Universitet og initiativtager til robotsommerskolen.

 

- Ambitionen med robotsommerskolen har fra begyndelsen været at styrke de internationale relationer i robotmiljøet og sætte dygtige studerende fra hele verden i kontakt med danske robotstuderende og med forskere og virksomheder. Med sponsoratet kan vi nu fortsætte det arbejde.

 

Robotsommerskolen har eksisteret siden 2021 og bliver organiseret af Syddansk Universitet i samarbejde med DTU, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og IT-Universitetet i København.

 

I alt deltager 50 nøje udvalgte studerende – 25 fra de danske universiteter og 25 fra internationale partneruniversiteter som f.eks. UC Berkeley og MIT.

 

- Robotsommerskolen giver danske og udenlandske studerende en unik chance for at mødes med ligesindede og fordybe sig i robotteknologi. Med forløbet bliver de introduceret for det at arbejde med innovation, samtidig med at de får et godt indblik i de karrieremuligheder, der er på området. Derfor er vi er vi rigtigt glade for at fortsætte vores støtte til dette vigtige initiativ, siger Berith Bjørnholm, Senior Vice President for Education & Outreach i Novo Nordisk Fonden.

 

I løbet af de to og en halv uges sommerskole skal de studerende følge et tætpakket undervisningsprogram. Derudover er der planlagt en række ture, f.eks. besøg på danske virksomheder som Novo Nordisk, LEGO og Danfoss og hos robotklyngen i Odense, heriblandt Universal Robots og MiR.

 

På den måde er robotsommerskolen også med til at sætte Danmark på landkortet som international sværvægter på robotområdet

 

- I Odense står vi gerne ved, at vi vil være verdens bedste robotby. Forudsætningen for, at vi kan blive ved med at fastholde og udbygge den unikke styrkeposition vi har skabt – det er, at de største unge talenter får øjnene op for mulighederne i vores by. Her er robotsommerskolen et vigtigt element, der tiltrækker nogle af de dygtigste studerende fra hele verden. At det nu kan fortsætte, takket være et flot bidrag fra Novo Nordisk Fonden, er på alle måder positivt, siger Peter Rahbæk Juel, Borgmester i Odense.

 

I de tre år, robotsommerskolen har eksisteret, er den da også kun blevet en større og større succes med flere og flere ansøgninger hvert år. I 2024 er der kommet mere end 200 ansøgninger ind.

 

Det betyder dog ikke, at sommerskolen har fundet sit endelige format. Den er under konstant udvikling, og for de tre kommende år er der allerede lagt op til flere nye tiltag. Blandt andet bliver de industrielle partnere nu mere direkte involveret i sommerskolen gennem et Industry Board, ligesom internationale partneruniversiteterne gør det gennem et Advisory Board.

 

Derudover vil der som noget nyt blive afholdt et hackathon, hvor de studerende skal løse udfordrende opgaver for virksomhederne, og der vil være keynotes fra nogle af de førende robotforskere i verden, som ud over deres taler vil blive præsenteret for det danske robotmiljø, både virksomheder og universiteter. Tanken med det er at styrke samarbejdet med de udenlandske universiteter og danske virksomheder og universiteter


Robotsommerskolen bliver i 2024 afholdt 6.-23. august.

International Elite Summer School in Robotics and Entrepreneurship

International Elite Summer School in Robotics and Entrepreneurship er en årlig sommerskole om robotteknologi henvendt internationale og danske studerende. Den varer 2 ½ uge og har fokus både på at udvikle avancerede robotsystemer og på at realisere teknologien gennem entreprenørskab.  

Robotsommerskolen bliver afholdt af Syddansk Universitet i samarbejde med DTU, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og IT-Universitetet i København. De internationale studerende kommer primært fra partneruniversiteter i Tyskland, Korea, Indien og USA og tæller: TUM, Northeastern, UC Berkeley, UC San Diego, MIT, USC, IIT Kanpur, KIT, KAIST, SNU.

Sommerskolen samler nogle af de bedste studerende fra fem af verdens vigtigste robotklynger – Silicon Valley, Seoul, München, Bengaluru og Danmark – for at fremme de internationale relationer i robotmiljøet. 

International Elite Summer School in Robotics and Entrepreneurship har eksisteret siden 2021 og blev til i et samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriets innovationscentre.

Den er finansieret af Novo Nordisk Fonden og Odense Kommune. 

Redaktionen afsluttet: 08.04.2024