Skip to main content
DA / EN
LSP-byggeri

Vinderen af arkitektkonkurrencen om det nye LSP-byggeri er fundet

Det bliver arkitektfirmaet Christensen & Co, der skal tegne det nye danske robotcenter Center for Large Structure Production (LSP) på Lindø. Et projekt som A.P. Møller Fonden har bevilget 90 millioner kroner til.

Når robotcentret Center for Large Structure Production om et par år står færdigt ved Odense Havns områder på Lindø, vil det være i en bygning tegnet af arkitekterne Christensen & Co. I valget af Christensen & Co er der lagt vægt på den høje arkitektoniske kvalitet herunder de klare referencer til SDU, Lindøværftet og havnemiljøet generelt.

Det nye center skal forske og udvikle automatiserede løsninger til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier. Med centeret kan aktiviteterne for alvor folde sig ud så forskere og virksomheder kan udvikle robotter til de store konstruktioner. Robotter som ikke findes i den skala i dag.

Klare tråde til Lindøværftet og SDU

For A.P. Møller Fonden og bedømmelseskomiteen har det været afgørende, at det nye robotcenter bliver et vartegn for danske industriarbejdspladser og automatisering. Det bliver en bygning, som giver en markant ankomst til Odense Havns områder på Lindø med stærke referencer til såvel stedets eksisterende industribygninger og SDU. På den måde kommer den nye bygning til at løfte den samlede bygningskvalitet på det gamle værftsområde.

- Vi synes, det er en fantastisk flot bygning, der matcher de behov, vi har, samtidig med at den kan bidrage til at forløse det enorme potentiale, der er i LSP-projektet. Vi tror på, at det kan blive et vartegn med en virkelig flot arkitektur og klare referencer til SDU i Odense, som samtidig peger frem mod nye kapitler i SDU’s og Fyns roboteventyr. Der skal lyde en stor tak til A.P Møller Fonden for den generøse donation, som gør byggeriet muligt, siger rektor på Syddansk Universitet, Jens Ringsmose.

En spændende arkitektonisk opgave

Hos Christensen & Co er der stolthed over at skulle tegne det store LSP-byggeri. Arkitekt og partner i firmaet Mikkel Hermann Sørensen forklarer, at de er begejstrede over at skulle tegne en bygning til fremtiden.

- Vi er enormt glade for og stolte over at have vundet konkurrencen. Det er et projekt, som sætter sig i en historie og en tradition ved Lindøværftet. Samtidig er den nye bygning et startskud til en ny måde at arbejde på med automatiserede storproduktionsløsninger, og det bliver virkelig spændende at være en del af at skulle skabe en industrielbygning i så stor skala, der også skal favne kreativ tænkning og nyudvikling, siger han.

Forventes færdigt i 2025

Sidste år blev det offentliggjort, at A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal havde doneret 90 millioner kroner til opførelsen af en bygning til Center for Large Structure Produktion (LSP), som Syddansk Universitet driver med en række samarbejdspartnere på Odense Havns områder på Lindø.

De nye bygningerne forventes at stå færdige i 2025 og vil til den tid huse såvel robotter og teknologisk udstyr som studerende, forskere og virksomheder.
Med bevillingen har A.P. Møller Fonden sammen med Syddansk Universitet sikret, at vinderforslaget kan opføres, og at det således vil være muligt at tilbyde konkurrencens vinder en aftale om totalrådgivning i umiddelbar forlængelse af konkurrencen.

Fakta:

Fire arkitektvirksomheder er blevet bedt om at indsende forslag til det kommende LSP-byggeri.
En bedømmelseskomité bestående af følgende medlemmer har udvalgt vinderforslaget med bidrag fra en række særlige rådgivere:

  • Direktør Mads Lebech, A.P. Møller Fonden (formand)
  • Rektor Jens Ringsmose, SDU
  • Fagdommer arkitekt Lars Bendrup
  • Fagdommer arkitekt Torsten Stephensen

Det nye Center for Large Structure Production på Lindø skal udvikle automation og robotter til at bygge store konstruktioner såsom vindmøller, skibe og byggerier. Centeret er etableret under Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, og skal drives af universitet samt en række samarbejdspartnere på Odense Havns områder på Lindø.

EU's Regionalfond og Socialfond har støttet indkøb af teknologien i projektet med 88 millioner kroner.

Redaktionen afsluttet: 18.04.2023