’OxideEnergy’ modtager InnoExplorer-bevilling
Solcelle-projektet ’OxideEnergy’ med professor MSO Morten Madsen i spidsen har netop fået en bevilling på knap 1,5 mio. kr. fra Innovationsfonden under InnoExplorer-programmet.
Ved Mads Clausen Instituttet, SDU NanoSYD i Sønderborg har professor MSO og forskningsleder Morten Madsen i årevis interesseret sig for udviklingen af organiske solceller. Og nu ser det ud til, at der på sigt kan være et potentielt kommercielt gennembrud på vej. Innovationsfonden har netop tildelt hans forskningsprojekt ’OxideEnergy’ en bevilling på 1,5 mio kr. igennem InnoExplorer-programmet.
”Vi er glade og taknemmelige for, at Innovationsfonden har besluttet at støtte vores InnoExplorer-projekt 'OxideEnergy', og jeg vil gerne takke hele holdet bag”, indleder Morten Madsen, inden han fortæller om selve projektet.
Styrket levetid til solcellerne
”Organiske solceller er jo generelt kommet rigtig meget frem, og her sigter vi hen imod at kommercialisere nye metaloxid kontaktlag til organiske og hybride solceller. Vi nørder både med de organiske materialer og metaloxiderne, og i det arbejde har vi så udviklet nogle elektrode kontaktlag til solcellerne, som giver solcellerne en øget levetid,” forklarer Morten Madsen.
Projektet har dermed til formål at optimereret solcellens ydeevne og levetid gennem de nye metaloxid kontaktlag, og netop dette er der for nylig lavet en patentansøgning på. SDU RIO har understøttet processen med patentansøgningen og ydet rådgivning og sparring i forbindelse med, at projektet skulle pitches foran InnoExplorer-komitéen.
Blik for kommercialisering
SDU RIO sikrer og styrer beskyttelse af opfindelsen, så patentansøgningen er på plads, inden forskerne offentliggør teknologien. Om processen sammen med teamet og med SDU RIO, fortæller Morten Madsen:
”For mig har det været supergodt understøttet undervejs – også fordi, at jeg nok er meget forsker i den forstand, at jeg simpelthen ikke har været vant til at lave de her ting. Jeg har jo fokus på alle mulige andre ting, så det har været en god proces med SDU RIO og Bo Nilsson, der havde blik for potentielt at få kommercialiseret og patenteret tingene, hvis de egnede sig til det,” forklarer Morten og forsætter:
”Vi er som forskere vant til at skrive og udgive forskningsartikler så hurtigt, som vi overhovedet kan, og der har jeg da lige skulle tvinge mig selv til at stoppe op og fokusere på patentansøgningen først, så på den måde har det været godt at blive fastholdt i, at det er klogt at lave en patentansøgning, før man går officielt ud med noget. Her har Bo været god til at hjælpe med at vurdere, hvordan vi laver patentansøgningen, hvad der skal med i den, og hele kommunikationen omkring selve patentudkastet.”
Finpudsning af fremlæggelsen
Det er ikke en selvfølge, at man som forsker får en bevilling fra Innovationsfonden og deltager i InnoExplorer-programmet, så der har været en lang række forudgående møder med gensidig videndeling og sparring omkring ansøgningen til InnoExplorer. SDU RIO har bidraget med at vinkle ansøgningen, så den fik det rette mix af kommercialisering (herunder bl.a. markedsanalyse, forretningsudvikling og forretningsmodellen) og Mortens team med den tekniske og forskningsmæssige del, så den altså alt i alt rammer rigtigt ind i forventningerne til en vellykket InnoExplorer-ansøgning.
”Vi har været et godt team, hvor vi har suppleret på den tekniske side, og Bo har så budt ind med, hvad det vil kræve at få et Innoexplorer grant, og hvad det så også vil kræve bagefter osv. Jens Christian Damsgaard fra Science Venture har også været med, og Bo har været understøttende i at lave slides til Innoexplorer, som kunne forståes af alle i komitéen. Den del har han været super til - hele kommercialiserings-tankegangen, som er en anden måde at tænke på, som jeg ikke er vant til.”
Test, prototyper og opskalering
Målet er, at det skal ende ud i en spin-out virksomhed, men det næste år handler det om at teste produktet. Metaloxiderne kan skaleres op, så man opnår lavere omkostninger ved hjælp af Roll-to-Roll-pådampningsteknikker. Dermed adresserer Morten Madsen og hans team de nye behov for mere vedvarende energi i den grønne omstilling.
Next step er, at teamet starter på Innoexplorer-programmet til efteråret, og der vil de begynde at udvikle prototyper til kommercialisering og teste dem selv, fordi de selv kan lave organiske solceller inhouse på SDU – men også teste dem sammen med eksisterende virksomheder indenfor den organiske solcelleindustri.
Om InnoExplorer
Innoexplorer er et bevilliget tilskud til forskning, der har kommercielt potentiale, men som befinder sig på et prækommercielt stadie, og derfor kræver en afklaring eller modning for at blive klogere på, om det kan videreudvikles med henblik på kommerciel eller samfundsmæssig udnyttelse.
Hvis et forskningsprojekt bliver udvalgt til at pitche foran InnoExplorer’s ekspertpanel, skal man forberede en 10 minutters præsentation og herefter 15 minutter til spørgsmål og dialog med panelet, som er underlagt fortrolighed. Herefter er det Innovationsfondens bestyrelsen, som træffer den endelige afgørelse om bevillingen.
SDU RIO Commercialisation understøtter forskerne med alt fra forretningsudvikling til konkrete patentansøgninger.