Nyttedyr kan erstatte sprøjtemidler
En ingeniør fra SDU har udviklet et system, der effektivt spreder skadedyrsædende nyttedyr på marker ved hjælp af en drone, seks parallelle dispensere og ti kilo nyttedyr, fx mariehøns. Metoden kan bidrage til en sprøjtemiddelfri fremtid
Det er ikke noget nyt at sprede nyttedyr i afgrøderne for at begrænse skadedyr i stedet for at bruge sprøjtemidler på marker og i plantager. Man har bare ikke fundet en god løsning, som spreder flest mulige nyttedyr på størst mulige areal og samtidig mindsker tabet af dyrene.
Før nu. SDU-lektor Niels L. Ohlsen har udviklet en dispenser, som mindsker dødeligheden af nyttedyrene under spredningen på markerne.
- Nogle nyttedyr er meget følsomme for fx høj lufthastighed, kulde og anden stress, og derfor kræver det forsigtighed at sprede dem, ellers dør de. Vi har undersøgt, hvordan fx rovmider og mariehønelarver bliver påvirket, når de bliver spredt gennem den nye dispenser, forklarer han.
Lav dødelighed
Sammen med forskere fra Aarhus Universitet, Flakkebjerg, har Niels L. Ohlsen testet, hvordan nyttedyrene reagerer under spredningen fra den nye dispenser.
- Antallet af døde nyttedyr er på stort set nul. Dødeligheden er lavere, end når du tager dem op med hånden og smider dem ud over afgrøderne. Det er der mange steder, de gør. Især i USA, men det tager lang tid at sprede nyttedyr ud over en mark, når det sker med håndkraft, siger forskeren.
- Jo flere nyttedyr der dør, jo mindre positiv bliver effekten af dem. Så vi skulle finde på et distribueringssystem, som nærmest ikke vejer noget, som ikke er dyrt, og som ikke slår dyrene ihjel. Det har vi gjort.
Dronen dækker en hektar
Dispenseren, som Niels L. Ohlsen har udtænkt, er 3dprintet og dermed så let, at flere kan hænge under en drone. På den måde kan man udnytte dronens tid i luften og nå at flyve over et større areal.
- Det vil sige, at vi kan udføre opgaven til en meget lav pris. Det koster næsten ingenting at 3dprinte, og vi laver det i biologisk nedbrydelige materialer, forklarer han.
Han anslår, at konceptet vil blive kommercialiseret med op til seks dispensere, som vil sprede omkring ti kilo nyttedyr over en hektar jord, afhængig af afgrøde, beplantning og skadedyr. Så skal den tilbage og have skiftet batteri og nye dyr med, og derefter kan dronen flyve en ny tur.
Første test i æbleplantage
Projektet står foran den første rigtige testflyvning over en æbleplantage, så forskerne kan se, om deres beregninger for dronen holder.
- Det er tilfældigt, at vi tester i en æbleplantage. Det kunne også have været på en jordbærmark eller i en plantage med juletræer. I princippet vil man kunne bruge konceptet med nyttedyr til alle afgrøder. Det kræver bare, at man finder et nyttedyr, der spiser de skadedyr, som angriber den afgrøde, siger Niels L. Ohlsen.
- Det gode er, at du ikke kan ødelægge det for landmanden og hans omgivelser ved at sprede nyttedyr.
Nye løsninger i landbruget
Landbruget er presset på brugen af sprøjtemidler, der forurener drikkevandet og dræber verdens bestand af bier og andre bestøvere. Derfor er landmænd begyndt at se på nye løsninger, fx spredning af nyttedyr for at få has på skadedyrene.
- I USA kunne de store farme måske godt have egen drone med det af os udviklede udstyr, men i DK ville det måske bedre kunne betale sig med en serviceordning, hvor man betaler for ydelsen, siger Niels L. Ohlsen.
De næste skridt på dispenserens vej mod forretningernes hylder er dog flere tests. Først på et landbrug, som i forvejen bruger nyttedyr i stedet for sprøjtemidler. Derefter hos landmænd, som altid har brugt sprøjtemidler, men vil prøve at bruge nyttedyr i stedet.
Dispenser og drone med på Danish IP Fair
Den 8. maj deltager lektor Niels L. Ohlsen i Danish IP Fair i København. Bag arrangementet står danske universiteter og hospitaler, som præsenterer nye opfindelser for industrierne, mulige samarbejdspartnere og investorer. Niels L. Ohlsen søger investorer til yderligere udvikling af projektet.