Proteinforskning sammenlignet med countrymusik
For 15 år siden gav en britisk professor proteinforskerne på SDU et usædvanligt kompliment
For de fleste videnskabsfolk ville det være usædvanligt at få deres forskning sammenlignet med countrymusik. I hvert fald, når man forsker i proteiner.
Men det var ikke desto mindre, hvad der skete, da den internationalt velrenommerede britiske professor Stephen Oliver på et møde for 15 år siden proklamerede:
- Odense is to proteomics what Nashville is to country music".
Citat brugt som markedsføring
Nashville, som er hovedstaden i den amerikanske delstat Tennessee, er kendt som en musikby. Den er især berømt for country- og western-musikken, og Nashvillestudierne er blandt USA’s største.
Der var altså tale om et stort kompliment til SDU’s proteinforskere, og i de efterfølgende år blev citatet benyttet i adskillige sammenhænge.
Invest in Denmark, som på nationens vegne skal tiltrække udenlandske investeringer og virksomheder, brugte eksempelvis sloganet i deres kampagner. Og studerende fik det trykt på deres T-shirts.
Forskningsgruppen er en af de ældste
Proteinforskerne etablerede sig på SDU for mere end 40 år siden og er en af de ældste forskningsgrupper, som fortsat eksisterer.
Det var især professor Peter Roepstorff, der skabte fundamentet. Han betragtes som pioner i at anvende analysemetoden massespektrometri til at identificere proteiner.
I dag er forskningsgruppen vokset betydeligt. Den nyder fortsat stor international anerkendelse, og gruppen er som den eneste i Danmark blevet tildelt to Eliteforskningspriser til henholdsvis professor Ole N. Jensen og professor Martin R. Larsen.