Skip to main content

Små Børns Sundhed er et forskningsprojekt, som undersøger mentalt helbred og vægtudvikling i barnets første leveår samt muligheder for at forebygge psykiske vanskeligheder og overvægt i den tidlige barnealder. 

Forskningen viser, at mentale helbredsproblemer og usund vægtudvikling er et stigende problem blandt danske børn, og at der er behov for forebyggelse tidligt i barnets liv. Samtidig er dette område kun i mindre grad undersøgt.

Vores formål er at styrke små børns udvikling og trivsel

Det overordnede formål med Små Børns Sundhed er at udforske nye veje til forebyggelse, der kan styrke små børns udvikling og trivsel. Vi undersøger specifikt en ny metode til at forebygge udvikling af mentale helbredsproblemer og usund vægtudvikling tidligt i barnets liv.

Vores forskning tager udgangspunkt i:

  • det tætte samspil mellem mental og fysisk udvikling hos små børn
  • Sundhedsplejens potentiale for forebyggelse ved at forbedre forældres muligheder for at støtte deres børn

Læs mere om udvikling og trivsel hos små børn ved at klikke her.

Samarbejde mellem sundhedsplejersker og forskere

Forskningsprojektet Små Børns Sundhed bygger på et tæt og mangeårigt samarbejde med Sundhedsplejen i 16 danske kommuner: Albertslund, Allerød, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hillerød, Høje-Taastrup, Kalundborg, Køge, Roskilde, Rudersdal og Vejle.

De deltagende kommuner, har forud for projektet implementeret PUF-programmet som inkluderer en standardiseret undersøgelse af barnets udvikling og trivsel ved sundhedsplejerskens hjemmebesøg, når barnet er 9-10 måneder. 

Læs mere om PUF programmet her.

Vi afprøver en ny metode

Projektet undersøger barnets udvikling og trivsel mellem 9 og 24 måneder, og udforsker en ny metode kaldet VIPP-PUF (Video-feedback Intervention to promote Positive Parenting – Psykisk Udvikling og Funktion). VIPP-PUF’s fokus er at give forældre endnu bedre mulighed for at støtte deres barns udvikling. Læs mere om VIPP-PUF her.

Fra d. 16. august 2021 til d. 31. oktober 2023 inviteres forældre til børn i 9-10 måneders alderen til at deltage i projektet. Med udgangspunkt i sundhedsplejerskens undersøgelse og dialog med forældrene, laver sundhedsplejersken en faglig vurdering af om barn og forældre kan deltage i projektet.

For at undersøge effekten af VIPP-PUF metoden, gennemføres projektet som et lodtræningsstudie. Det betyder at det vil være tilfældigt hvilke familier som tilbydes kommunens sædvanlige sundhedsplejetilbud og hvilke familier som tilbydes VIPP-PUF-forløbet. Fordelingen er lavet ved lodtrækning med kommunerne om hvornår VIPP-PUF tilbydes.

Alle forældre, der deltager i projektet, udfylder elektroniske spørgeskemaer, når barnet er 9-10 måneder, 18 måneder og 24 måneder. Derudover undersøges barnets udvikling og vækst af sundhedsplejersken ved et ekstraordinært hjemmebesøg ved 24 måneders alderen.

Udvalgte forældre og sundhedsplejersker inviteres desuden til at deltage i interviews.

Når barnet er omkring 24 måneder inviteres familier også til at deltage i et delprojekt baseret på forældres videooptagelser af barnet og én forælder under leg og spisning i hjemmet. Du kan læse mere om videoprojektet her.

Muligheder for forebyggelse i sundhedsplejen

I Små Børns Sundhed vil vi gerne undersøge mulighederne og forudsætningerne for at implementere forebyggende indsatser målrettet små børns mentale og fysiske sundhed i sundhedsplejen i kommunerne.

Vi vil således undersøge hvor godt VIPP-PUF-indsatsen er implementeret, hvordan den passer ind i Sundhedsplejen, hvordan VIPP-PUF-forløb opleves af forældre og sundhedsplejersker samt hvad der derudover kunne have betydning for hvordan de kommunale sundhedsplejeordninger tager VIPP-PUF-metoden i brug. Til at undersøge implementeringen af VIPP-PUF anvender vi både kvantitative og kvalitative metoder, bl.a. spørgeskemaer og interviews.

Du kan læse mere om procesevalueringen her.

Fem delstudier i Små Børns Sundhed

Projekt Små Børns Sundhed indeholder følgende delstudier:

  • Effekten af en kommune-baseret indsats til at fremme mentalt helbred blandt spædbørn med udviklingsmæssige, følelsesmæssige og reguleringsmæssige sårbarheder - et cluster randomiseret studie i Infant Health projektet

Forskningsprojektet Små Børns Sundhed følger videnskabsetiske regler, og alle informationer behandles i overensstemmelse med datalovgivningen. Projektet er godkendt af dataansvarlige og videnskabsetiske instanser under Syddansk Universitet, herunder Research & Innovation Organisation (RIO) og Research Ethics Committee (REC).

Projektets design og metoder er nærmere beskrevet på Clinical Trials.

Vores samarbejdspartnere og bevillinger

Små Børns Sundhed er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond og Novo Nordisk Fonden.

I projektperioden samarbejder vi med en række kommuner og nationale og internationale forskere. Læs mere om vores samarbejdspartnere her.

Tidsplan

Familier bliver inviteret til at være med i projektet i perioden 16. august 2021 til 31. oktober 2023. Indsamling af spørgeskemaer og afholdelse af hjemmebesøg når barnet er 24 måneder forventes afsluttet i foråret 2025. De første endelige resultater forventes i 2026.

Perspektiver for børnesundheden i Danmark

Små Børns Sundhed har omfattende perspektiver for forebyggelsen af mentale helbredsproblemer og en usund vægtudvikling hos børn.

Gennem forskningsprojektet Små Børns Sundhed får vi mere viden om, hvad der skal til for at forebygge udviklingen af mentale helbredsproblemer og usund vægtudvikling tidligt i barnets liv. Samtidigt får vi mere viden om, hvordan sundhedsplejerskerne kan hjælpe småbørnsforældre på den bedste måde.

Den viden, vi opnår om danske småbørns udvikling, vil hjælpe os med at kortlægge faktorer og udviklingstræk, der har betydning for, hvordan sårbare små børn udvikler kompetencer med betydning for barnets psykiske og sociale funktion.

Projektet er baseret på et mangeårigt samarbejde mellem småbørnsforskere og sundhedsplejersker, hvor forskningsresultater løbende er blevet omsat til den daglige praksis i Den Kommunale Sundhedspleje. Små Børns Sundhed bygger videre på denne tradition, og projektets resultater har derfor særlige muligheder for at kunne benyttes i kommunerne i direkte forlængelse af projektperioden og på sigt implementeres i alle kommuner i Danmark.

Sidst opdateret: 27.07.2024