Forsøg med kamerapille tegner lovende
Siden foråret har forskere fra SDU undersøgt, om kameraer i pilleform kan afsløre tyktarmskræft. De første resultater tyder på, at metoden er mindst lige så effektiv som den normale, men mere risikofyldte kikkertundersøgelse
Når man i dag skal screenes for tyktarmskræft, skal man først aflevere en afføringsprøve og dernæst eventuelt igennem en kikkertundersøgelse. Men i fremtiden kan man måske nøjes med at sluge en såkaldt kamerapille – en kapsel indeholdende to små kameraer, der tager billeder på vej gennem tarmsystemet (se fotoet th.).
De første forsøg med kamerapillen på patienter tegner i hvert fald lovende, fortæller Gunnar Baatrup, der er professor på Kirurgisk Afdeling A, OUH.
Han og kollegaer fra Syddansk Universitet og OUH er p.t. ved at undersøge, om den mere skånsomme metode med kamerapillen på sigt kan afløse afføringsprøver og kikkert-undersøgelser.
– Alt i alt er det foreløbige resultat opmuntrende. Allerede nu kan vi godt sige, at kamerapillen er mindst lige så god til at opdage polypper, der kan være forstadier til kræft, siger Gunnar Baatrup på baggrund af en foreløbig analyse.
Opdager flere polypper
Kamerapillen er indtil videre testet på 50 fynske patienter, der alle har vist risiko for tyktarmskræft. Undersøgelsen foregår ved, at patienten først sluger kamerapillen, der er på størrelse med en fiskeolie-kapsel. På vej gennem tarmene tager kamerapillen cirka 400.000 billeder, der via en modtager – som patienten bærer på sig – sendes til en server, hvorfra dataene bliver analyseret.
Ud over test med kamerapillen har patienterne også fået foretaget den sædvanlige kikkertundersøgelse, så forskerne har kunnet sammenligne de to metoder.
Indtil videre lader det til, at kamerapillen faktisk er bedre til at opdage polypper, der kan være forstadier til kræft. Mens der ved en kikkertundersøgelse af de første 50 patienter blev fundet 67 polypper, blev der ved brug af kamerapillen fundet 129 polypper.
– Kamerapillen finder altså flere polypper, men det er endnu for tidligt at sige, om det har nogen praktisk betydning. Spørgsmålet er også, om kamerapillen viser størrelsen på polypperne korrekt, siger projektkoordinator Morten Kobæk Larsen.
Størrelsen på polypperne er nemlig afgørende for, om de vurderes at være god- eller ondartede og dermed skal fjernes.
I første omgang vil 250 patienter blive testet med både en kikkertundersøgelse og en kamerapille-undersøgelse, og dernæst vil 3000 patienter få tilbud om en undersøgelse med kamerapille. Projektet ventes afsluttet om tre år.
Af Anne Dahl Bertelsen, annedb@sdu.dk
Se hele artiklen i Ny Viden