Skip to main content
Ny Viden
Robotudvikling

Den fingernemme robot

Robotforskere fra SDU har udviklet robotter, som er så rappe på fingrene, at de kan tage små skruer og skrue dem fast med en skruetrækker. Forskerne bag de banebrydende teknologier har vundet førstepræmie ved verdens mest anerkendte robotkonkurrence, World Robot Challenge.

Af Birgitte Dalgaard, , 28-12-2018

Med 211 industrirobotter per 10.000 medarbejdere i 2016 er Danmark verdens sjette mest automatiserede land. Det viser den seneste opgørelse fra den internationale robotføderation, IFR.

Samtidig anslår konsulentvirksomheden McKinsey, at der ved automatisering kan skabes omkring 25.000 nye jobs frem mod 2030. Men virksomhederne efterlyser fleksible robotløsninger, som kan finde dimser i kasser og sætte dem sammen til nye produkter.

- Industriens store udfordring er at få robotter til at mestre samleprocesser. Det kræver finmotorik og overblik. Hvis man tænker over det, er det en sum af mange komplicerede processer. Robotten skal opsamle en lille genstand i en kasse med mange genstande. Tage den op og placere den på en anden genstand, forklarer professor Henrik Gordon Petersen fra SDU Robotics.

Robotter håndterer skruer

Sammen med 13 robotforskere fra SDU har han udviklet en ny produktionscelle, hvor robotter med de nyeste teknologier indenfor computervision, software og robotkontrol er blevet så rappe på fingrene, at de kan håndtere skruer, bolte og møtrikker og skrue ting sammen til nye produkter.

Robotcellen har vundet anerkendelse i hele verden ved at vinde kategorien industrirobotter ved verdens største robotkonkurrence, World Robot Challenge i Japan.

- Det er rimeligt at sige, at vi er verdens bedste til at løse industriens udfordringer med at automatisere komplekse opgaver, som at samle emner, der ligger tilfældigt i en kasse, siger Henrik Gordon Petersen.

Verdens førende teknologi

Produktionscellen består af et arbejdsbord, hvor to robotarme fra Universal Robots arbejder overfor hinanden. Loftet over bordet er dækket af kameraer, som er robotternes øjne. Robotarmene er udstyret med 3D-printede gribere, som kan opsamle og håndtere helt små genstande i både hårde og bløde materialer.

- Det unikke ved vores celle er, at den er så fleksibel. Det er en åben celle, hvilket gør det nemt at udvide den til en større produktionsopsætning. Ud over fuldautomatiseret drift muliggør opsætningen, at robotter arbejder tæt sammen med mennesker, forklarer robotforsker Christian Schlette fra SDU Robotics, som var leder af robotholdet i Japan.

Industriens store udfordring er at få robotter til at mestre samleprocesser. Det kræver finmotorik og overblik. Hvis man tænker over det, er det en sum af mange komplicerede processer.

Henrik Gordon Petersen, professor

Ifølge forskerne vil fremtidens produktionsmiljøer bestå af robotter, såkaldte cobots, som arbejder side om side med mennesker. De to robotter i arbejdscellen mestrer også samarbejde på højt plan.

- Ved konkurrencen i Japan holdt en af robotterne for eksempel en motor, mens den anden robot skruede den fast i det produkt, som skulle fremstilles. Samtidig kan robotterne også finde ud af at overlevere en genstand til den robot, som har det nødvendige værktøj, uddyber Christian Schlette.

Mest avancerede Industri 4.0 Lab

Robotcellen er nu flyttet ind i SDU Industri 4.0 Lab. Universitet har investeret over 100 millioner kroner i laboratoriet og har ambitioner om at skabe Nordens mest avancerede I 4.0 Lab, hvor virksomheder, forskere og studerende sammen skal udvikle stadigt dygtigere robotter, smartere produktion og nytænkende produkter.

Når laboratoriet står færdigt i løbet af 2019 kommer det til at indeholde 17 produktionsceller, som bliver suppleret af en bred vifte af andre teknologier som mobile robotter.

SDU Robotics VM-hold i Japan

- Konkurrencen demonstrerer, at vi både nationalt og internationalt er helt i front. Målet er at sikre vores virksomheder de bedste muligheder på et stærkt konkurrencepræget marked, siger institutleder Kasper Hallenborg fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, SDU og fortsætter:

- Robotcellen er et supergodt eksempel på de muligheder for fleksibel produktion, som en avanceret produktionscelle giver. Så tænk bare på mulighederne, når vi begynder at sætte dem sammen og inddrage kollaborative elementer, hvor mennesker arbejder tæt sammen med robotter.

Læs mere

Esben Østergaard, CTO og medstifter af Universal Robots

”Jeg var faktisk selv til stede i Tokyo, da Team SDU Robotics vandt ved World Robot Challenge. Jeg besøgte holdet under konkurrencen, og som robotudvikler med en baggrund fra SDU var det utroligt spændende at følge, hvordan vores robotarme klarede sig. Det er samtidig fedt, når SDU høster international anerkendelse. Det er med til at skabe bevågenhed omkring det særlige robotmiljø i Odense.”

Redaktionen afsluttet: 28.12.2018