Skip to main content
Merit
Underholdning

3D-print din julegave

December er i gang, og det betyder, at julen kommer nærmere. Jul er for mange lig med overflod af lækker mad, familietid, hygge og en masse julefrokoster. Julen er en tid uden bekymringer, hvor det handler om at give og modtage. På selve juleaften vises kærligheden mellem mennesker ofte ved en fysisk gave under juletræet.

Af Simone Stæhr Nøhr Andersen , 10-12-2018

De dyre julegaver

Det er her, problemet opstår. Julegaver kan for studerende være ensbetydende med en stor udgift på budgettet, og det hjælper ikke ligefrem på julefreden at have minus på kontoen. Men frygt ej, RUST har hjælpen klar til dig. Har du nogensinde hørt om 3D-printerne på SDU? De står klar til fri afbenyttelse, og som en bonus er det helt gratis at bruge dem, så der er ingen undskyldning for ikke at have råd til gaver til dine søskende, forældre, tante, onkel, ja faktisk hele familien. Som et alternativ til de mange dyre julegaver, kaster jeg mig i denne udgave af RUST ud i at 3D-printe et par julegaver. 3D-print på SDU er helt sikkert billigere end normale julegaver fra butikkerne, men spørgsmålet er, om resultatet i sidste ende også er brugbart som julegave? 

Hvordan gør jeg?

Første skridt er at finde ud af, hvordan man overhovedet laver et 3D-print, og hvad det kræver. 3D-printerne hører under FabLab, som er et digitalt produktionsværksted til studerende og ansatte på SDU. Det er derfor dem, man kan få hjælp af, hvis teknik ikke er ens spidskompetence. Inden mit lille gaveprojekt begynder, tænker jeg, at det er en god ide at få styr på formaliteterne omkring 3D-print, så jeg begiver mig derfor ind på bibliotekets område, hvor 3D-printerne står.

I skranken ved den tekniske afdeling står hjælpen hurtigt klar. De flinke medarbejdere guider mig hen til 3D-printerne og giver samtidig en kort gennemgang af processen. Det eneste krav til 3D-print er, at man kommer sin fil over på et SD-kort, og at filen har været gennem et tegneprogram. Desuden skal man være opmærksom på, at 3D-printerne kun må startes indenfor bibliotekets åbningstider, og at ens printeprojekt derfor maksimalt kan være i gang i ti timer. Filerne med selve figuren kan man nemt finde på nettet, så det må være næste trin.

Valg af skabelon

Herefter starter min søgning på nettet efter skabeloner af 3D-figurer. Alternativet til at finde en skabelon på nettet er at lave sin egen model af den ønskede gave. Mine evner indenfor 3D-design kommer til kort, og jeg ender derfor på en hjemmeside kaldet “Thingiverse”. Her ligger der massevis af skabeloner og billeder af 3D-printede genstande. Næste problem er at finde en skabelon, som kan laves færdig indenfor bibliotekets åbningstider og samtidig føles som en personlig gave i stedet for den masseproducerede skabelon, som den i virkeligheden er. Det handler derfor om at gå i kreativ tænkeboks for at finde lige præcis den søde nipsting, som din udsete vil blive ellevild med. Det er i hvert fald drømmescenariet lige nu.

Efter nøje tænkning og overvejelser beslutter jeg mig for en skabelon med en dansende baby Groot til min mor. Groot er en karakter fra Guardians of the Galaxy, og det er en film, vi har set sammen mange gange. Min mor er så vild med Groot som baby i 2’eren, at hun flere gange har kigget på potteplanter af ham, så mon ikke den falder i god jord?

Dermed videre med gaveshopping til min søster. Hvis man skulle beskrive min søster bedst, så ville det være som besat af en gal julemand. Allerede omkring august begynder hun at spørge, hvornår det er acceptabelt at høre julesange. Hun går utrolig meget op i at pynte hele værelset op med julepynt, så derfor synes jeg, det er passende at give hende noget specielt julepynt, som ikke bare kan købes i butikkerne.

Selve 3D-printningen

Så er vi kommet til den mere spændende del af gaveprojektet. Jeg har gjort alt mit forarbejde. Mine skabeloner ligger på mit medbragte SD-kort, så nu skal det bare kommes ind i maskinen. Jeg er ret nervøs, for i mit hoved er der stadig mange ting, der kan gå galt i processen. Det føltes næsten for nemt, og mine bange anelser holder stik. De downloadede filer passer ikke ind i 3D-printeren, så efter en masse panik kontakter jeg en lidt mere teknikkyndig ven. Efter at være blevet offer for grin og drillende bemærkninger, går vi mere videnskabeligt til værks. Først skal vi have lokaliseret problemet, derefter fikset det.

Som jeg skrev tidligere, så er et af kravene til 3D-printning, at filen skal komme fra et tegneprogram. Derfor installerer vi tegneprogrammet MakerBot og åbner skabelonerne med det. Alt ser fint ud, og vi går derfor igen op til 3D-printerne i spænding. Et nyt problem opstår, da SDU’s 3D-printere umiddelbart ikke åbner filer fra MakerBot. Derfor undersøger vi, hvilke tegneprogrammer som rent faktisk kan åbnes i Ultimaker 2+, som er mærket for 3D-printeren. Det viser sig, at vi skal downloade et tegneprogram mere ved navn Cura. Efter lidt mere teknisk arbejde føler vi os igen klar til et nyt forsøg. Med krydsede fingre sætter vi printeren i gang og for første gang virker det til, at vi har fat i noget af det rigtige.

En form bliver til

Printeren bevæger sig rundt i mønsteret, og formen kommer langsomt til syne. Jeg bliver pludselig grebet af hele konceptet omkring 3D-print. På trods af lidt besvær i processen kan jeg godt se det sjove i det, og selvom det måske var lidt ambitiøst at starte et 3D-projekt op uden at have noget som helst kendskab til det, så er det virkelig tilfredsstillende, når det til sidst lykkes, og figuren tager form. Efter en times print er skabelonen blevet til en færdig julestjerne, og selvom jeg ikke kan tage hele æren for kreationen, så er jeg stadig stolt og klar på at kaste mig ud i kunsten at lave mere 3D-print.

Grootprojektet er midlertidigt sat på hold, da jeg er blevet klar over det tidsmæssige omfang af 3D-print generelt. Figuren tager meget længere tid end forventet, så derfor udskyder jeg projektet, indtil jeg får mere tid og bliver mere fortrolig med maskinen

Kan det anbefales?

Med min ene julegave i hånden står jeg og reflekterer over hele processen. Til syvende og sidst handler det her vel om, hvorvidt det rent faktisk kan lade sig gøre at 3D-printe sine julegaver, og om resultatet er vellykket nok til at fortsætte med det i fremtiden. I starten af projektet var jeg meget skeptisk omkring det med 3D-print, og nogle af mine bekymringer lod heller ikke til at forsvinde undervejs. Først og fremmest er det en god ide at sætte sig ind i, hvad det rent faktisk vil sige at bruge en 3D-printer, og derefter se på hvilke anbefalinger, der står på skabelonerne. Jeg er ikke en teknikhaj, så jeg kan hverken designe mine egne prints eller lave ændringer, som optimerer en skabelon. Derfor er man helt klart bedre stillet, hvis man har styr på 3D-modellering.

Et andet godt råd, hvis man giver sig i kast med 3D-print, er at komme i gang i god tid. Hvis printene tager lang tid, vil der gå en hel dag, før modellen er færdig, og det betyder, at mange julegaver er lig med mange printedage. Derudover skal man også huske at booke 3D-printeren mindst tre dage før, da de er optaget størstedelen af tiden. Det kræver derfor en smule planlægning bare at printe et par julegaver.

Kom i gang

Min konklusion på hele printprojektet må være, at det rent faktisk godt kan lade sig gøre at printe nogle fine og brugbare ting. Jeg kan helt sikkert se fordelen ved 3D-print med for eksempel julepynt eller andre ting til hverdagen eller skoleprojekter. Det kræver lidt at sætte sig ind i hele processen, men når man først har fat i fremgangsmåden, er det svært ikke at blive begejstret, når en online model pludselig bliver vakt til live af en printer. Det færdige produkt overskygger de forhindringer, der måtte opstå.

Selvom man ikke kan skabe 3D-modeller fra bunden af, så har Thingiverse et stort udvalg af skabeloner med blandt andet et fuldt skakspil, flotte vaser og sågar en holder til din telefon. Hvis man er lidt kreativ og ønsker at udforske mulighederne ved 3D-print, så har man med 3D-print potentiale til at lave mange nyttige og sjove ting. Det er for eksempel nemt at pynte sin lejlighed op med personlige og unikke ting fra 3D-printeren, eller hvis man gerne vil lave en anderledes adventskalender til sin kæreste.

Fordelen er, at printene på SDU er gratis, så man kan sagtens øve sig og fejle, uden at det har økonomiske konsekvenser. Start i det små og bevæg dig stille og roligt ud i længere og større projekter, så du ikke går død på halvvejen. Selvom min Grootfigur i denne omgang ikke blev en realitet, så vil jeg helt sikkert kaste mig ud i mere 3D-print en gang i den nærmeste fremtid.

Redaktionen afsluttet: 10.12.2018