Skip to main content
Merit
På campus

RUST gennem tiden

Hvordan så RUST Magasinet egentlig ud i 1988? Og hvad er der sket siden? Redaktionen har været en tur i universitetshistorisk arkiv for at give dig et historisk tilbageblik på udviklingen af dit yndlingsstudentermagasin, RUST.

Af Julie Schuster Lapp, , 26-02-2019

Åh, det kære RUST Magasin. Det hænger rundt omkring på universitetet. Måske greb du det på vej ud til din cykel ved hovedindgangen, måske læser du det, når du spiser din frokost i kantinen, eller måske fandt du det efterladt på et bord i læsesalen og er nu mere opslugt af bladet end af dine 300 siders juralektier. Uanset hvordan magasinet er havnet i dine hænder, så læser du det nu. Og det er blevet læst af studerende i 47 år. På de næste par sider vil vi fremhæve ting fra de seneste tredive år med magasinet. Format, navn og udgivelsesfrekvens har ændret sig, men formålet er stadig det samme: at give information til de studerende, om de studerende, fra de studerende. 

Dagseddel, Gyden og månedens digt
I 1971 skrev Folkebladet på skrivemaskine den første dagseddel. Den skulle udkomme dagligt og give information til de studerende på SDU. I dag er dagsedlen blevet til studentermagasinet RUST, men det har ikke altid set ud, som det gør nu

I 1986 blev dagsedlen skiftet ud med et større studentermagasinmed navnet Gyden(og ja, navnet kommer ganske rigtigt, som du tænker nu, fra universitetets umenneskeligt lange gang, Gydehutten). Til at begynde med udkom Gyden i papirformat, ligesom du i dag kender det fra aviserne, og bestod sjældent af mere end ti sider med artikler, sort/hvid billeder, annoncer og et månedligt digt. I udgaven af Gyden fra efteråret 1988 var det den romantistiske digter Emil Aarestrups digt ”Bebreidelsen”, der prydede bagsiden.  

Årsfest, også i RUST
Selvom der uden tvivl er sket lidt med RUST gennem tiden, så er én begivenhed særlighot og går igen i flere magasiner. Årsfesten er nemlig ikke kun en tilbagevendende begivenhed på SDU, men også et fast element i RUST – og Gyden.

I 1988 er den første artikel i Gyden med rubrikken ”En festlig historie” og en underrubrik, der starter således: ”Knap nok er leveren holdt op med at bearbejde promillerne efter en vellykket årsfest, og tømmermændene har knap nok lagt sit værktøj væk igen (…)”. 
Det lyder som om, at årsfesten for tyve år siden forløb cirka som den den 26. oktober sidste år. 

På forsiden af Gyden fra 1999 er årsfesten at finde igen, ligesom den har fået tre siders spalteplads inde i magasinet. Denne gang i form af en årsfesttale fra Helen Steensbæk Schrøder, der var Studenterrådets forkvinde. Sammen med talen er der syv billeder i sort/hvid, der, bortset fra folks beklædning og hår, lige så godt kunne været taget i dag.  
I 2006 er der blot lavet et dobbeltopslag fyldt med billeder fra årsfesten. Ikke så meget pjat med tekst, men et overordentligt grafisk arbejde med at indsætte billeder og bruge anderledes, rød font. Det kan også noget.

Årene igennem har årsfesten fået plads i studentermagasinet, og 2018 var ingen undtagelse. Bortset fra at de nye tider har gjort det muligt at smide det online, så nysgerrige sjæle allerede dagen efter kunne finde sig selv i form af billeder og ord på nettet. Artiklen handler i bund og grund om det samme, som den gjorde i 1988, men den er nu præget af flere citater, mellemrubrikker og levende sprog. For i dag har vi ikke din fulde opmærksomhed længere. Måske har du allerede lagt bladet til side, fordi det i noget tid ikke har handlet om dig. Hvis du alligevel læser det her, så er det flot. Tillykke. I dag skal det nemlig handle om ”mig selv”, før det bliver interessant læsning. At gentrykke årsfesttalen var nok ikke gået i 2018.

Fra fest til præst, test og gæst
Selvom vi er glade for årsfesten, festivaler og alkohol hos RUST, så har vi også bekendt os til Gud gennem tiden. Vi har i hvert fald givet plads til studenterpræsten af flere omgange. Både i oktober 2010, april 2012, september 2017 og december 2018 er studenterpræsten repræsenteret i magasinet. 

Og selvom det lyder som om, at vi intet nyt har formået og blot går i de ældre redaktioners fodspor, så er det alligevel lykkes os at få et par faste elementer tilføjet. Der er for eksempel de famøse tests. Vi tester og tester, og I er med til at hjælpe os med det i vores månedlige element ”SDU tester”. Vi og I har testet nøddecremer, øl, nissehuer, rugbrød, vand, kaffe, vaniljeis, drømmekage og meget mere. I kunne helt klart bedst lide den klassiske Nutella, ligesom den klassiske nissehue vandt over både glimmerhuen og Tuborg julebryghuen. Til alles overraskelse vandt ”automatkaffen” på SDU over både Starbucks, specialkaffe og filterkaffen fra kantinen. 

Og er der noget, vi også godt kan lide at gøre og har gjort meget på det seneste, så er det at være gæst. RUST-redaktionen består lige nu af en broget flok med folk fra journalistik, medievidenskab, statskundskab, dansk og farmaci, men vi kan ikke holde os til vores egne studier. Nej, vi vil gerne på besøg i vores faste format ”For Dum-panelet”. Vi har været gæster til en lang række forelæsninger i både retsmedicin, erhvervsøkonomi, biomedicin, idræt, ingeniør, statskundskab og elektrisk kredsløb. Vi elsker at være gæster hos jer på studiet. Men vi elsker også at komme hjem til jer. Noget vi begyndte på fra september 2018 i vores nyeste faste format ”Et kig i studiehjemmet”. Vi har været gæst på et kollegieværelse, i et bofællesskab, i et rækkehus, i en lejlighed og i nummeret, du læser her, i et hus hos fremmede. 

Kendisser og kanyler
Johannes Langkilde, Ida Corr, Thomas Skov, Lucy Love, Carl-Mar Møller, Søren Huss, Lisbeth Zornig, Pia Kjærsgaard, Puk Damsgaard, Pilou Asbæk, Nikolaj Kirk, Per Vers, Johanne Schmidt-Nielsen, Sonja Richter, Alberte Winding, Gustav Salinas, Rasmus og Anders Walter, Monte Carlo, Hella Joof, Thomas Ernst, Rasmus Tantholdt, Søren Pind, Hjalmer, Tobias Dybvad, Ruben Søltoft. Ja, RUST har bestemt været lidt omkring, når det kommer til at smide kendisser på forsiden. Det har vi skåret lidt ned på. Faktisk har vi både haft julemanden, borde og stole (ja, borde og stole…), en kanyle, et tog i fart og et par flag på forsiden inden for de seneste to år(faktisk har vi haft borde og stole med flere gange. I november-nummeret 2018 havde vi hele to sider om møbler).

 
Ukorrekt læsestof(fer)
Efter en kort tur gennem stort set alle RUST magasiner fra de sidste 30 år, bliver det hurtigt klart, at RUST aldrig har været så korrekt, som det er nu. Jovist er vi i en tid, hvor vi ikke kan få nok at diversitet, ytringsfrihed og forbudte områder, men vores forgængere har i den grad formået at peppe magasinet op på en måde, hvor vi ikke kan følge med.

I december-nummeret fra 2006 er hele to sider udfyldt med ”SDU’s lækreste underviser”, hvor man kan lære fem af universitets tilsyneladende lækreste mandlige ansatte i 2006 at kende. Vinderen fik disse ord: ”Den metroseksuelle ungkarl. Homoen skar igennem – vi vil have rigtige mænd. Enjoy”. Kun én af de dengang nominerede undervisere er stadig at finde på SDU, nemlig Peter Bro fra Center for Journalistik. Dengang kom han på en fjerdeplads. Mon han er blevet alle de år blot for at blive nomineret igen? Og tage sejren?

Knapt et halvt år senere, i maj 2007, er forsiden prydet med en hashplante og teksten: ”Pushere på universiteterne”. Inde i magasinet springer artiklen ”Jeg skader jo ikke nogen” i øjnene. Det er en historie om 25-årige Anders, der sælger hash på universitetet. 
”Salget sikrer, at Anders har råd til tøj, cafébesøg og ikke mindst til selv at have et stort forbrug af den afslappende tobak.” 
Ti år senere, i december 2017, skrev vi igen om hash. Denne gang omhandlede det dog den medicinske cannabis, som har en helt anden effekt. Ih, hvor er vi blevet voksne på RUST.

Og så kom magasinet med en stripper på forsiden i december 2009. Vi siger ikke, at en halvnøgen, blond pige på forsiden sælger flere magasiner end Søren Pind, men standerne har nok været mere tomme i december 2009,dengang 20-årige Julie Ea strippede som studiejob. Og søreme om hun ikke stadig lever af at strippe. Og vi tager gerne en del af skylden på redaktionen. Selv tak, Julie Ea.

 


Fremtidens RUST
RUST er de studerendes magasin, og det er her, du kan få din stemme hørt, hvis der er noget, du undrer dig over ved studielivet på SDU. Det er her, du kan læse portrætter, overraskende reportager og studenterpolitiske artikler. Der er stof til eftertanke og til den korte stund mellem forelæsningerne. Og nu går RUST en ny æra i møde. En æra, der er langt mere præget af en digital verden, hvor du meget hurtigere kan finde læsestoffet. Bare rolig, vi udkommer stadig fire gange årligt i magasinform, frygt ej. Fortiden bød blandt andet på fester, præster, kendisser, borde, stole, strippere, lækre undervisere og hash. Hvad mon fremtiden vil byde på? Flere fester, præster og kendisser? Eller mere spalteplads om møbler? Måske et par lækre undervisere. Du sidder lige nu med det første nummer i 2019 i hænderne (medmindre du selvfølgelig læser dette online, bevares, nye tider. Vi skal lige vænne os til det), og det er på en måde ret fedt. For det betyder, at de studerende stadig er interesserede i at læse det, vi skriver til jer, om jer og fra jer.  

 

Redaktionen afsluttet: 26.02.2019