Skip to main content
RUST
Kultur

Et kig i studiehjemmet - Rækkehuset

Studiestart betyder ikke kun dyre bøger, nye venner og al den øl, som leveren kan trække. Det betyder også, at det for de fleste er tid til at hive teltpløkkerne op og flytte væk fra mor og far. Men hvor flytter de studerende egentlig hen, når de starter et nyt kapitel i Odense? Er det i delelejligheden med den gode kammerat? Den forældrekøbte istandsatte lejlighed? Eller kollegieværelset med den billige husleje?

Af Julie Schuster Lapp, , 01-12-2018

Foto: Brian Kenn Baltzar

I dette nummer skal I møde 22-årige Magnus Simonsen, som bor i rækkehus med sin kæreste.

”Det var lidt af et tilfælde, at vi endte her,” fortæller Magnus. 

Her er i et rækkehus i den sydøstlige del af Odense placeret mellem grønne arealer, store træer og en rolig atmosfære. 

Magnus Simonsen kommer oprindeligt fra den jyske by Skanderborg, men der var ingen tvivl om, at han skulle tage sin uddannelse på Syddansk Universitet i Odense. Det samme var tilfældet for hans kæreste Katarina Schnoor Laursen, og da de begge på forhånd vidste, at de ville blive optaget på deres uddannelser gennem kvote 1, blev boligsøgningen sat tidligt i værk. 

”Vi skrev os op på studiebolig-odense.dk, hvor vi kunne sætte nogle kriterier for den bolig, vi ville søge,” forklarer han og fortæller, at det vigtigste ved boligen var, at den var stor nok til at rumme dem begge. 

Når studiebolig-odense.dk tilbyder en bolig, kan man vælge at takke ja med det samme eller lede videre, men da Magnus og Katarina blev tilbudt rækkehuset i Odense SØ, var de hurtigt enige. 

”Vi tænkte, at det faktisk kunne være lidt hyggeligt at bo i rækkehus i stedet for i en lejlighed inde midt i byen,” husker Magnus.

Et år er gået, og han er stadig glad for, at de dengang takkede ja til rækkehuset i de grønne omgivelser.

 

Godt til to mennesker
Magnus læser til dagligt en civilingeniør i kemi og bioteknologi på 2. år. Det er et studie, som kræver en del tid til både læsning og fremmøde på universitetet. Dertil er Magnus også glad for at være social og have frihed til at gøre, hvad han vil, efter en lang dag med undervisning. 

”Jeg er rigtig glad for min frihed,” smiler han.

Og friheden kan Magnus både få fra naturomgivelserne og roen uden for byen, men også rent økonomisk. Huslejen ligger nemlig på 4000 kr. om måneden, og Magnus og Katarina skal derfor kun af med 2000 kr. hver. 

”Ingen af os behøver at have et arbejde, og så har vi endda stadig råd til at lægge penge til siden,” fortæller han. 

Rækkehuset er ca. 45 km2 stort og rummer entré, toilet, køkken og stue i kip samt et værelse, som Magnus og Katarina bruger som soveværelse. Dertil er der også en hems og udgang til terrasse. Mellem rækkehusene ligger et fælleshus og et vaskeri, som frit kan benyttes.

”Størrelsen er fin og huslejen er rigtig god, når man er to om den. Det er klart en af fordelene ved at bo i rækkehus som par,” forklarer han.

”Jeg er ikke voksen”
Magnus og Katarina har været kærester i fire år, og det var derfor meget naturligt for dem, at de skulle flytte sammen første gang, de begge flyttede hjemmefra. Og selvom de nu er et etableret kærestepar i rækkehus med terrasse og fælles have, så føler Magnus sig stadig blot som en 22-årig ung studerende. 

”Jeg føler mig langt fra voksen,” griner han og understreger, at det ville være alt for kedeligt. ”Selvom jeg bor i et rækkehus med min kæreste, så er jeg stadig ung og frisk.”

I alt er der godt 35 boliger fordelt på seks bygninger, og de er alle studieboliger. Det betyder, at alle beboere er studieaktive og derfor mere eller mindre tilhører den samme aldersgruppe. Derfor er der mange unge, der, ligesom Magnus og Katarina, er flyttet i rækkehus uden rigtig at være voksne. Trods det er det ikke meget, de ser til deres mange naboer.

”Der er et par stykker, jeg hilser på, hvis jeg støder på dem, men vi har ikke rigtig noget med hinanden at gøre,” fortæller Magnus.

Parrets hjem ligger for enden af en bygning, så de har kun én nabo. Og det passer Magnus fint:

”Vi deler sådan set terrassen med hele den bygning, vi bor i. Der er ikke skærmet af mellem hvert hjem, så vi er heldige at have lidt fred her for enden,” fortæller han og understreger, at man bor meget tæt, når man bor i rækkehus.

 En hyggelig boform

Ganske som forudset synes Magnus, at det er rigtig hyggeligt at bo i rækkehuset. Det ligger lige knap otte kilometer fra centrum af Odense, hvilket har en stor betydning.
”Der er masser af natur og grønne områder rundt om vores hjem, som måske gør det en anelse hyggeligere end midtbyen. Der er i hvert fald mere fred og ro,” forklarer han.

Magnus kommer i tanke om endnu en årsag til, at han mest af alt bruger ordet hyggeligt om rækkehuset. Smilende siger han:
”Min farmor bor i et lille rækkehus i Svendborg, og der har jeg altid været glad for at komme. Så jeg har nok egentlig fra barnsben forbundet rækkehuset med noget hyggeligt.”

Rækkehuse ligger typisk et par kilometer uden for centrum, og det er derfor oplagt til unge, der godt kan lide rolige omgivelser og friheden i naturen.
”Jeg er glad for at have naturen lige uden for vinduet,” fortæller Magnus”Jeg tror, at jeg ville mærke en stor forskel, hvis jeg flyttede ind til byen. Selvfølgelig er der masser af parker inde midt i Odense, men jeg tror ikke, at det ville have den samme effekt.”

 Fordele og ulemper
At bo i rækkehus giver altså både anledning til at spare op, bruge tid i naturen og hygge.
”Og så skal man ikke op og ned af trapper hele tiden,” griner Magnus.

Men hvor der er fordele, er der naturligvis også altid nogle ulemper. 
”Selvom jeg er rigtig glad for at bo, hvor vi gør, så ville det ikke gøre mig noget at bo lidt tættere på byen,” fortæller Magnus, som samtidig er glad for, at de bor tæt på universitetet.

Det er vennerne i byen, der trækker lidt i Magnus. Men ikke nok til at han har planer om at forlade rækkehuset. 
”Hvis jeg skulle bo alene, ville jeg måske søge ind mod byen, men når vi er to, så er det fint at bo lidt væk,” siger han og fortsætter smilende”Hjemmet for mig er ikke det vigtigste, bare jeg har min kæreste der.” 

 Det kan anbefales
Både Magnus og Katarina er faldet godt til i deres rækkehus, og de er glade for det valg, de traf for snart 1,5 år siden, da de begyndte at lede efter et hjem i Odense. 
”Vi var begge meget åbne, da vi sad og kiggede på boliger, og det var godt. Ellers var vi nok ikke havnet, hvor vi bor i dag,” siger han.

Den store have foran bygningen er flittigt blevet brugt til ølbowling med vennerne, ligesom deres terrasse har givet anledning til spisning med gæster. Hver dag kan de nyde synet af grønne træer og buske og den rolige luft omkring deres hjem. For Magnus har det været et godt sted at starte med at flytte hjemmefra, og han anbefaler gerne rækkehuse til andre unge:
”Jeg vil helt klart anbefale det. Jeg ved ikke, om jeg kan anbefale det over andre boformer, for det er det eneste, jeg har prøvet. Men én ting er sikkert: jeg er rigtig glad for at bo herude,” smiler han.

Redaktionen afsluttet: 01.12.2018