Guide til en god studiestart
En ny start er ikke altid nem. Der er mange nye ting, som man skal vænne sig til, når man er ny studerende på SDU. Kommer man fra sabbatår eller gymnasiet, skal man lære, hvad det vil sige at være universitetsstuderende, og derfor giver RUST jer nye studerende en guide til en god start på universitet.
Sommerferien er slut, og det betyder for mange starten på deres drømmestudie. SDU’s lange gange er derfor fyldt med nye og friske ansigter, som er klar til en ny hverdag som universitetsstuderende.
Med en helt ny start på universitet, kan der medfølge stor forvirring og frustration. Som ny studerende er der mange nye regler og rutiner at forholde sig til.
Hvor er U52? Hvordan er det lige, at man får fat i sine studiebøger uden at stå med en studiegæld fra dag et? Findes der toiletter på SDU? Og hvad vil det overhovedet sige at gå på universitetet?
Derfor vil RUST give jer nye studerende fem råd til, hvordan man som ny studerende på bedste vis kommer igennem den første tid som universitetsstuderende.
1. Find vej på store SDU
Det kan være svært at finde vej på SDU. Universitetet er stort, og som ny studerende er der mange nye ting, man skal forholde sig til.
Der er derfor ikke noget at sige til, at man nemt bliver forvirret over de mange forskellige gange, områder og lokaler. Men frygt ej!SDU har nemlig sit eget maps, som hedder SDU maps, som både findes som app og online. Her kan man både finde undervisningslokaler, mødelokaler, studiezoner osv.
SDU har altså gjort det nemmere og hurtigere at finde sit lokale, og med søgefunktionen kan du nemt finde det lokale, du leder efter.
Derudover er der adskillige kort på SDU, som viser dig, hvor din nuværende placering er, og derudfra kan du så finde vej. Kortene over SDU er placeret for hver indgang, så du nemt kan finde ud af, hvor du er, og hvilken vej du skal, når du møder op på SDU.
Man skal dog også huske på, at der ingen skam er i at spørge om vej. Selv studerende som har gået på SDU i flere år kan stadig have svært ved at finde rundt. Det er altså helt okay og forståeligt at tage fat i en forbipasserende og spørge om hjælp.
2. Vær så social som muligt
Når man starter på sit nye studie, er det en god idé at være med til så mange aktiviteter som muligt. På den måde kan man få skabt nogle nye relationer og venskaber, som klart er en fordel gennem hele ens studietid.
Det er en god ting at være med til eventuelle introdage, aktiviteter samt rusturen i starten af studiet. Det sociale liv på studiet kan give en god start på studietiden.
Gennem sine studiekammerater kan man komme ud med mulige frustrationer omkring studiestart og det at gå på universitetet. Det sociale giver en langt større fællesskabsfølelse, og det kan gøre studiet meget sjovere, når man har nogle gode kammerater at dele det hele med, både i medgang og modgang.
3. Køb dine studiebøger billigt
På universitetet er det sådan, at man selv skal købe sine bøger, hvilket er en stor forandring fra, da man fx gik på gymnasiet, hvor man fik sine bøger gratis.
Derfor kan det komme som et chok som ny studerende, hvor dyrt det er at starte nyt studie.
I starten af studiet kan man nemt komme af med et par tusinde for nye bøger, og det er for mange en stor udgift. De fleste uddannelser har dog grupper på Facebook, hvor man kan købe sine studiebøger langt billigere.
Man gør derfor sig selv en tjeneste, hvis man i starten af sit studie forsøger at finde bøgerne billigere i diverse grupper på Facebook. Bøgerne er selvfølgelig brugt, og de kan være i både god og dårlig stand, så foretrækker man derfor de helt nye bøger uden overstregninger og æselører, så koster det også.
Dog er de brugte bøger en rigtig fin mulighed for at spare lidt, og langt de fleste sælger bøger i fin stand til rimelige penge.
4. At gå fra sabbatår eller gymnasiet til universitetet
Al begyndelse er svær, siger man.
Det gælder også, når man skal til at starte på universitetet. Uanset om man kommer fra et, to eller tre sabbatår, eller om man kommer direkte fra gymnasiet, så er universitetet en forandring.
På de fleste uddannelser er der meget selvstudie, og man har som studerende selv ansvaret for sin læring og uddannelse i det hele taget. Det er for de fleste valgfrit at møde op til undervisningstimerne, og det kan måske virke fristende at blive væk. Derfor er det godt at bruge sin sunde fornuft, når man starter.
Selvdisciplin er den universitetsstuderendes bedste ven. Som ny studerende skal man forberede sig på en del mere læsning, end man måske har været vant til førhen. Men det er også her, det er en fordel, at man selv kan styre sin hverdag og sit studie. Det er vigtigt at kunne sortere i sin læsning, og det hjælper undervisningen i høj grad med, da man derigennem får hjælp til, hvor ens fokus skal lægges.
Så selvom det er en stor omvæltning at starte på universitetet, så er det også fedt, fordi man selv er herre over sit studie, sin tid og uddannelse. Der er altså ikke nogen, der tager ansvaret for én, det gør man selv.
5. Brug studiegruppen
At bruge sin studiegruppe hænger sammen med det at være social. Den er nemlig et godt udgangspunkt for at lære nogle af sine medstuderende at kende det første stykke tid på studiet. Studiegruppen behøver ikke være ens bedste venner, men de er rigtigt gode at have, når studiet for alvor går i gang.
Her kan man også komme ud med mulige frustrationer, manglende forståelse for en tekst eller hjælp til opgaver, derudover giver det mulighed for at få diskuteret teori og læsning. Nogle bruger også gruppen til at dele den tunge læsning op, så man letter byrden en smule.
Det er også okay at være kritisk over for sin gruppe, da det er dine kollegaer på studiet. Et godt samarbejde og forståelse er alfa og omega, og det er i orden at stille krav og forventningsafstemme med de andre, så alle medlemmer får det bedste ud af samarbejdet.
Samarbejdet kan være afgørende for ens forståelse af stoffet samt arbejdet uden for undervisningslokalerne. Men først og fremmest som ny studerende er studiegruppen bare en virkelig god mulighed for at lære flere medstuderende at kende, så man får en god start på sin studietid.