Skip to main content

Adgangskrav

Du er kvalificeret til optagelse, hvis du har en relevant bacheloruddannelse. Du kan søge om optagelse, hvis du har følgende bacheloruddannelser: 

  • Bacheloruddannelsen i Jura fra SDU i Odense, taget på heltid - giver dig retskrav på optagelse
  • Bacheloruddannelsen i Jura fra SDU i Odense, taget på deltid
  • Bacheloruddannelsen i Jura fra SDU i Esbjerg, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet eller Københavns Universitet

Du kan også søge om optagelse, hvis du har en tilsvarende uddannelse. For at komme i betragtning skal din bacheloruddannelse, som minimum indeholde: 

  • 30 ECTS dansk offentlig ret, hvor forfatningsret og forvaltningsret fremgår som særskilte fag. Forfatningsretlige emner, der skal være dækket, er opbygning af statsorganerne i Danmark, herunder magtfordelingen mellem organerne, offentlig regeldannelse, kontrol med offentlige myndigheder og grundlovssikrede menneskerettigheder. Forvaltningsretlige emner, der skal være dækket er forvaltningens organisation og virksomhed, forvaltningsrettens grundbegrebet, sagsbehandlingsreglerne, hjemmelskravene samt fortolkning og prøvelse.
  • 20 ECTS om internationale retsforhold, hvor EU-ret og folkeret tilsammen udgør mindst 15 ECTS
  • 50 ECTS formueretlige fag, hvor kendskab til danske regler skal dokumenteres. Formueretlige emner, der skal være dækket er aftaleret, erstatningsret, køberet, løsøre, pant, kaution, ejendomsforbehold, individualforfølgning, universalforfølgning og obligationsretten samt selskabsret.
  • 15 ECTS dansk strafferet inkl. straffeprocesret
  • 20 ECTS almene juridiske fag som fx juridisk metode, retshistorie, retssociologi eller retsfilosofi

Skriftlig refleksion og CV

Hvis du ikke har retskrav på optagelse, skal du skrive en skriftlig refleksion og CV. Din skriftlige refleksion og dit CV vil blive vurderet på baggrund af følgende områder:

  • Refleksion over uddannelsens krav – Hvilke faglige egenskaber, du mener, er vigtige for at gennemføre uddannelsen
  • Indsigt i studiet – Du har sat dig ind i, hvad studiet indeholder
  • Fagspecifik viden – Relevant erhvervserfaring og andre aktiviteter, der giver dig viden eller indsigt i fagområdet
  • Kommunikation - Din evne til at formulere dig skriftligt

Den skriftlige refleksion og CV danner grundlag for udvælgelse af ansøgere uden retskrav, hvis der er flere kvalificerede ansøgere end studiepladser. 

Læser du Jura på deltid?

Hvis du læser Jura på deltid, men gerne vil skifte til fuldtidsuddannelsen, skal du søge om optagelse på ny. Hvis du bliver optaget på uddannelsen, skal du efterfølgende søge merit for de fag, du har bestået på deltidsuddannelsen. Læs mere om at skifte mellem deltids- og fuldtidsuddannelser.

Har du en udenlandsk adgangsgivende eksamen, skal du dokumentere dine sprogkundskaber. Det gælder også, selv om du er dansk statsborger.  

Det er et krav, at du har bestået dansk på A-niveau eller studieprøven i dansk - eller at du har bestået svensk, norsk eller islandsk på et tilsvarende niveau.

Læs mere om krav til danskkundskaber.

Hvis du søger ind med en dansk uddannelse, hvor undervisningssproget er dansk, skal du ikke dokumentere dine sprogkundskaber yderligere.

Som bachelorstuderende på SDU kan du søge om at følge op til 30 ECTS kandidatfag, selv om du ikke er helt færdig med din bacheloruddannelse - du kan dog kun få SU til bacheloruddannelsen. 

Du får tilladelsen, hvis du har de nødvendige faglige forudsætninger. Det er især afgørende, hvor langt du er i din uddannelse.  

Tjek om du opfylder betingelserne

Se hvilke betingelser du som udgangspunkt skal opfylde for at følge kandidatfag. Sæt dig ind i reglerne, inden du søger. Du skal nemlig angive i ansøgningen, om du lever op til betingelserne. Læs reglerne her. 

Hvis du tidligere har været optaget på uddannelsen, eller allerede er det, så kan der gælde særlige regler, når du søger om optagelse.

Find det scenarie, som passer til dig, og læs mere: Genindskrivning, overflytning og studieskift 

 

 

Har du tidligere afsluttet en kandidatuddannelse?

Hvis du har afsluttet en kandidatuddannelse, kan du kun blive optaget på en ny videregående uddannelse, hvis der er ledig plads på uddannelsen.
Læs mere om 'kandidatreglen' og muligheden for dispensation.

Har du afsluttet en anden videregående uddannelse, som ikke er en kandidatuddannelse, kan du frit søge ind på en ny uddannelse.