Det forøgede pres på akvatiske økosystemer pga. eutrofiering og klimaændringer kræver øjeblikkeligt nye tiltag til at modvirke varige skader.
Vores forskning fokuserer på at genskabe habitater, som kan forbedre den økologiske tilstand og genetablere biodiversitet og økosystemfunktioner. Inden for dette felt udvikler og anvender vi løbende avancerede restarurerings- og overvågningsteknikker, såvel som nye 3D mekaniske modeller og GIS værktøjer til valg af område.
Vi anvender forskellige restaureringsteknikker både i marine og ferske økosystemer. Restaureringsmetoder i marine områder inkluderer managed realignment til at genskabe kystlaguner, sand-capping til at forbedre mudrede områder, genplantning af havgræs til at skabe nye frodige undervandsenge, etablering af stenrev og muslingebanker for at øge biodiversiteten.
Vores overvågningsteknikker inkluderer storskalaområder kortlagt med remote sensing og efterfølgende behandlet via machine learning-teknikker. I ferske økosystemer er det for eksempel kemisk sørestauring med aluminium eller Phoslock, forbehandling af jorden inden genetablering af søer samt etablering af nye og tidligere vådområder og bufferzoner for at mindske nærringstofindholdet nedstrøms disse områder. Disse tiltag udføres enkeltstående eller i kombination.
Vi har udført forsøg med samtidig anvendelse af flere forskellige genetableringsmetoder for at fremme systemerne stabilitet og øge muligheder for regimeskift. Vi samarbejder ofte med internationale partnere, Miljøstyrelsen, kommuner og private virksomheder.