Skip to main content

Brystkræftscreening blandt kvinder med funktionsnedsættelse

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder. Alle kvinder i alderen 50-69 år i Danmark tilbydes hvert andet år en røntgenundersøgelse af brysterne, en såkaldt mammografi. Der findes ingen større danske undersøgelser af tilslutning til screeningsundersøgelse for brystkræft blandt kvinder med funktionsnedsættelse, men en dansk undersøgelse finder, at kvinder med cerebral parese sjældnere screenes for livmoderhalskræft. Nyere danske undersøgelser viser, at kvinder med kronisk sygdom sjældnere deltager i mammografiscreening, og lidt ældre amerikanske undersøgelser finder, at kvinder med funktionsnedsættelse formentlig deltager sjældnere, men at det er uvist i hvor høj grad dette kan forklares med forskelle i uddannelse og økonomi.

 

Formål

Formålet med dette projekt er at undersøge, i hvor høj grad kvinder med fysisk, kognitiv eller psykisk funktionsnedsættelse følger det anbefalede screeningsprogram for brystkræft i Danmark, samt at karakterisere kvinder, der henholdsvis deltager og ikke deltager.

 

Metode

Projektet er baseret på kobling af oplysninger fra sociale og helbredsmæssige registre, herunder Dansk Kvalitetsdatabase for Mammografiscreening.

 

Projektperiode

2020-2021

 

Samarbejdspartnere og bevillingsgivere

Helsefonden

 


 

Sidst opdateret: 18.07.2023