Skip to main content
Forside

Livets overgange har stor betydning for nye bevægelsesvaner

I overgange mellem livsfaser, f.eks. ved skolestart, når man får job, stifter familie eller går på pension, lægger vi vores rutiner om for at være fysisk aktive. Netop i overgange er der særligt gode muligheder for at ændre vaner, viser ny undersøgelse fra ’Danmark i Bevægelse’.

Af Jonna Toft, 28-05-2024

Vores motivation for at være fysisk aktive ændrer sig gennem livet. En undersøgelse fra ’Danmark i Bevægelse’ viser nu, at de ændringer, der sker i overgange mellem livsfaser, har stor indflydelse på, hvor meget vi bevæger os. Det ser ud til, at vi er mere påvirkelige i forhold til at blive mere eller mindre fysisk aktive i netop overgange mellem livsfaser.

Når vi tager hul på en ny fase i livet, ændrer hverdagens forpligtelser sig. F.eks. når vi begynder på en uddannelse, får job, stifter familie, eller når børnene flytter hjemmefra eller vi går på pension. Samtidig ændres andres forventninger til, hvad vi vil bruge tid og kræfter på. Disse ændringer spiller ind på, hvor meget vi bevæger os til daglig.

I undersøgelsen fra ’Danmark i Bevægelse’, der er støttet af Nordea-fonden, har ph.d. og postdoc Birgitte Westerskov Dalgas gennemført to-tre timer lange livshistorieinterviews med 42 personer for at blive klogere på motivation til fysisk aktivitet gennem livet.

Læs om undersøgelsen i Birgitte Westerskov Dalgas’ Ny Viden-artikel på Idrætsmonitor:
Livets overgange har stor betydning for nye bevægelsesvaner

Birgitte Westerskov Dalgas’ ph.d.-afhandling:
Physical Activity Beliefs and Motivation Within and Across Life

Redaktionen afsluttet: 28.05.2024