Mikrometeoritter og mikroskopering
For fysik og astronomi, kemi, biologi og matematik
Hvert år bliver jorden bombarderet med flere hundrede tons af extraterrestrisk materiale. Noget af materialet er større legemer, der ses som meteorer på nattehimlen, når de brænder op i atmosfæren. Meget af materialet ankommer dog som små støvpartikler og er kendt som mikrometeoritter (MMer). De er mindre end 1 mm i størrelsen og svære at finde.
Formålet med projektet er at udvikle et didaktisk undervisningsforløb på 1–3 timer. Forløbet har fokus på, hvordan man finder MMer og klassificerer dem ved hjælp af et mikroskop. Du får lov til at arbejde med mikroskoper i mikroskopilaboratoriet. For at finde MMer skal man indsamle støvmateriale fra forskellige kilder. Det kan være fra et fladt tag (man mener, det er den bedste kilde pga. det store opsamlingsareal) eller en tagrende, eller det kan være fra bundfald i en regnvandsbeholder. Materialet skal derefter processeres gennem rensning, filtrering, tørring og magnetisk sortering. En del af opgaven går ud på at beskrive og dokumentere denne proces, og hvilke (mest kompakte) redskaber der egner sig bedst til dette formål.
Efter renseprocessen skulle man gerne ende med en håndfuld fint støv, som man efterfølgende undersøger i et mikroskop. Herefter følger overvejelser og dokumentation af, hvad der ses, og hvordan det gøres bedst fra et didaktisk synspunkt. At kigge på små objekter igennem et mikroskop er det omvendte af at kigge på et større objekt med et kamera. Hvordan forklares det bedst? Desuden skal der tages billeder af MMer. Hvordan gøres det bedst?
Du får muligvis også lov til at måle på den kemiske sammensætning af MMer ved brug af et elektron-mikroskop. Det kan være med til at afgøre, om en MM-kandidat er af jordisk eller ekstraterrestrisk oprindelse, da nogle MMer ligner jordiske partikler fra industrielle sammenhænge (fra vinkelslibere eller boremaskiner).
Materialet kan indgå i undervisning på folkeskoler, videregående uddannelser eller i naturforeninger.
Vejleder: Tobias Cornelius Hinse