Skip to main content

Rekordlavt phthalatniveau hos gravide

Godt nyt for drengebørn: Niveauet af de kemisk blødgørende phthalater falder hos gravide, viser ny forskning fra SDU.

Som led i sundhedsforskningsprojektet Odense Børnekohorte har forskere på SDU og OUH målt et rekordlavt phthalatniveau blandt 245 gravide fynboer. Niveauet er både lavere end i tidligere danske undersøgelser og sammenlignet med eksempelvis svenske og amerikanske gravide. Det fremgår af en artikel, der netop er blevet offentliggjort i det amerikanske videnskabelige tidsskrift Environmental Health Perspectives.

Godt nyt for drengebørn

Det er godt nyt for nyfødte drengebørn, da tidligere studier har påpeget en sammenhæng mellem gravides phthalatniveau og det, at drengene senere i livet får lavt testosteronniveau og dårligere sædkvalitet.
Tina Kold Jensen, professor ved SDU og forskningsleder for Odense Børnekohorte under HCA Børnehospital på OUH, skønner, at phthalatniveauet blandt de fynske gravide kvinder nu er så lavt, at det ikke påvirker drengene nævneværdigt.

Bedre – men ikke helt godt endnu

- Efter min vurdering skyldes den positive udvikling en kombination af de danske myndigheders indsats for at begrænse phthalater i produkter og så et højt informationsniveau, som har skabt stor opmærksomhed i befolkningen om de hormonforstyrrende effekter, siger Tina Kold Jensen.


Hun mener dog ikke, at gravide kan ånde helt lettede op endnu. Hun påpeger blandt andet, at der fortsat kan måles spor af phthalater og andre hormonforstyrrende stoffer i urinen hos næsten alle gravide.
- Jeg vil stadig opfordre gravide til at bruge så lidt kosmetik og creme som muligt og generelt bruge svanemærkede produkter, siger Tina Kold Jensen.

 

Fakta om forsøget:
Odense Børnekohorte er et projekt om sundhed følger 2.552 odenseanske børn fra fosterstadiet til deres 18. år for at få ny og mere detaljeret viden om, hvad der fremmer børns sundhed. Projektet startede i 2010 og indeholder en lang række underprojekter, der hver især har fokus på forskellige sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende problematikker.

I alt 245 gravide fra forskningsprojektet Odense Børnekohorte har i tredje trimester fået målt 12 forskellige phthalatmetabolitter i urinen. Herefter er deres drengebørn ved 3 måneders alderen blevet undersøgt.

Læs mere om Odense Børnekohorte her

Redaktionen afsluttet: 07.01.2016